zrób to sam 24.01.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Witam. Od ok 3 tygodni szukam właściwego dla mnie kotła, i temat mnie już tak gniecie, że postanowiłem zapytać o Wasze opinie. Posiadam stary dom ok 180m2, nieocieplony, szukam kotła na C.O. + C.W.U. na większą ilość osób korzystających, posiadam dostęp do drzewa, więc zakładam, że będzie to paliwo podstawowe, w związku z parametrami domu założyłem, że powinien być to kocioł o mocy ok 25 kW.Spośród wielu przejrzanych ofert zostały mi do wyboru dwa kotły. Oba dolnego spalania i generalnie spełniające moje potrzeby. Pierwszy ma piękną olbrzymią komorę załadowczą 150l i ładuje polana o długości max 55 cm, drugi "tylko" 80l gdybym wziął z bocznym załadunkiem, lub 90l z drzwiczkami u góry i ładuje polana max 42 cm .Pierwszy ma sprawność "tylko" 78-85% (dane oczywiście ze stron producenta) drugi aż 88%.i generalnie wydaje mi się, że na tych dwóch rzeczach powinienem się skupić, stąd tytułowe pytanie: zasyp czy efektywność? Jeżeli zmniejszamy zasyp, a zwiększa się efektywność, to nie dość że coś tam oszczędzamy na materiale, to powinniśmy mieć ten sam czas spalania pełnej komory załadowczej... czy tak jest? Oczywiście szanować pragnę swój czas, i chciałbym jak najrzadziej zaglądać do kotłowni, ponieważ wolę ten czas spędzić z żoną i z dziećmi lub poświęcić na inne etapy remontu, lecz nie koniecznie kosztem pomnożenia kilkukrotnie wydatków na opalanie np. gazem. Dochodzi jeszcze kilka rzeczy, które nie jestem pewien czy powinny mieć znaczenie:Pierwszy waży 600 kg, drugi 430 kg (może mieć to przełożenie na grubości blach, choć to raczej wielkość ma na to taki wpływ)Pierwszy ma ruszt ceramiczny, drugi żeliwny + ruchomy.Nie sugeruję się wyglądem, bo to nie ma dla mnie żadnego znaczenia, pierwszy jest nieco droższy, ale mimo że staram się robić wszystko sam z powodu oszczędności, choć i często braku dobrych fachowców w okolicy, to nie chciałbym się sugerować ceną, bo liczę na to że to wydatek na parę dobrych lat.Nie wiem, czy można się tym sugerować, sami oceńcie: Pierwszy producent podaje, że częstotliwość załadunku DREWNEM to ok co 12-13 h, drugi producent podaje dane do WĘGLA ok 10-11 h, więc przypuszczając przy drewnie będzie to ok 7 h. Czy można się tym sugerować? Bo jeśli wiemy, że pierwszy ma o połowę większą komorę spalania, to by się zgadzało, że o połowę dłużej się w nim pali, ale w takim razie gdzie jest te dobrych kilka procent efektywności? Gdzieś jest coś przekolorowane, czy te kilka procent w praktyce nie ma znaczenia? Bardzo proszę o opinię osób które mają doświadczenie w paleniu DREWNEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 25.01.2018 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Jarecki... mógłbyś coś podpowiedzieć? Przypuszczam, że lubujesz się i jesteś mistrzem w elektronice kotłowej, te kotły akurat mają tylko podstawowy sterownik do pompki, co o tym sądzisz przy paleniu tylko drzewem? Dopóki nie poznałem tych kotłów (nie wiem czy mogę podać linka do strony producenta tak normalnie?) byłem bardzo nastawiony na sterowniki z PID, ale Ci producenci mówią, że przy paleniu drzewem mija się z celem montowanie elektroniki, dmuchawy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.01.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Gdzie 25kw?Smoły masz za mało to kup w markecie a nie będziesz sam produkował.12-14kw a nie 25.Kocioł tylko dolnego spalania np.MPM DSP2ArEko Wery Defro DSNajlepiej z buforem.Wypełnij cieplowlasciwie.plDo drewna to mały kocioł lub bufor i kita pełną mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 25.01.2018 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 świetnie, ale mały kocioł ma małą komorę załadowczą = częste podkładanie, teraz mam jakieś 15 kW, ale dość stary kocioł, górniak, komin cieplutki za ścianą i góry jeszcze nie grzeję. Palę na temp 40-50 i żadnej smoły nie mam, drzewo sezonowane. Na noc muszę wiadro węgla podłożyć bo drzewo wydmuchuje w 2 godziny (mała komora, to o czym mówię). Z czasem remontu chcę przejść w 70% na podłogówkę. Wypełniłem ciepło właściwe i wychodzi 25 kW, tam się właśnie utwierdziłem, że to będzie dobra decyzja. mtdeusz - jakie masz doświadczenie w paleniu tylko drzewem? Mówisz że do drewna mały kocioł, a przecież na drewnie wydajność i sprawność kotła spadają o kilka kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.01.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Daj link.Na drewnie mocniej rozpędzisz kocioł niż na węglu a to,że tak mówią to bujda na resorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 25.01.2018 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3ci4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 25.01.2018 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 mtdeusz, dziękuję Ci że poświęcasz czas mojej sprawie. Ale nadal nie odpowiedziałeś, czy masz doświadczenie w paleniu tylko drewnem nie żebym się czepiał, ale jestem tu nowy i oprócz tego że odsyłasz wszystkich do ciepłowlasciwe to jeszcze Cię nie kojarzę ) Mówisz, że na drewnie mocniej rozpędzę kocioł niż na węglu a to nie prawda, tym bardziej nie w małym kociołku, gdzie żaden większy klocek nie wchodzi. Bynajmniej takie moje doświadczenie. Jak zarzucam na noc węgla, to wyłączam dmuchawę i nieraz się zdarza, że muszę jeszcze przydusić żar otwierając górne drzwiczki, żebym się nie usmażył w nocy, a przy drewnie jakby przedmuchów nie było, to temperatura też leci ale w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 26.01.2018 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Po co ci wielkie kloce,wielkimi klocami kotła nie rozpędzisz.Drobnym drewnem kocioł mocnie i szybciej się rozpędzi niż na węglu.Przeciętna moc grzewcza jaka ci potrzebna to 9.3kw.20kw to potrzeba ci gdy będzie średnia dobowa -20 w dzień np.-15 a w nocy np -25.Czyli wystarczy ci kocioł 15kw,wydusi z niego 20kw.Temu 15kw na przeciętny dzień zimy można zmniejszyć moc.Do drewna to najlepiej dobry DS lub HG i bufor ciepła,jeśli chcemy,efektywni i wygodnie.Ja spalam w swoim kotle DS (zaszamotowany) węgiel koksujacy z drewnem i zrembką.Nie pale cała dobę.Niestety nie mam bufora,więc zrobiłem małą moc kotła i nie palę całą dobę.Do małego kotła trzeba ciąc krótkie drewno (sam takie tne),więc jak chcesz aby mieściły ci się wielkie klocki to kup dobrego DS z bufoem lub HG z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 26.01.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) mtdeusz napisał: więc jak chcesz aby mieściły ci się wielkie klocki to kup dobrego DS z bufoem lub HG z buforem. Dobrze napisane ale jeśli chcesz bawić się w akumulację to musisz ocieplić dom. ps. Na Twoje pytanie zasyp czy efektywność odpowiedź nasuwa się sama. Kocioł z dużym załadunkiem i odpowiedni zbiornik obok aby była efektywność. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez lolson28 dopisałem sobie ot tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 26.01.2018 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 mtdeusz - wybacz, ale trochę Cię nie rozumiem, najpierw odprowadzasz wszystkich do cieplowlasciwe, a teraz podważasz wyniki badań, gdzie tam ująłem dokładnie (prawie dokładnie) wszystkie parametry mojego domu. Mówię prawie dokładnie, ponieważ np. ścianę jedną mam prawie 50 cm, inną 30 )), no cóż, staaaary domek . Głównie na piętrze mam cieńsze ściany. W obliczeniach nie ująłem też kotłowni która ma ok 30m2. lolson słusznie zauważył że do akumulacji musiałbym ocieplić dom, ba, do małego pieca też musiałbym ocieplić dom - bynajmniej tak wszędzie wszyscy piszą. Nie spotkałem jeszcze opinii że na 200m2 NIEocieplonego domu wystarczy 15 kW (minus ok 4 kW na C.W.U.)... dobry piecyk, ale na dobrze ocieplony dom, a mojego domu nie da się i nie chcę ocieplić, bo to wiązałoby się z podcinką, drenażem, wzmocnieniem fundamentów itd itd.Piszesz, że "Przeciętna moc grzewcza jaka ci potrzebna to 9.3kw" i masz rację, jakbym miał ocieplony dom, w jakimś czasie planuję trochę podocieplać, ale będzie to raczej punktowe docieplanie, np. podłoga w jednym pokoju mogę docieplić, a w drugim już nie bo jest piwnica itd, ale to inna bajka. Pytałem o piece 25 kW, bo takie już mam założenie +/- 3kW. Ty piszesz, że nie palisz całą dobę, u mnie jak nie palę przez 5 h to temp spada drastycznie do ok 16-17 st, więc muszę palić na okrągło, a cienkimi gałązkami to się w trociniaku paliło, a nie w kotle. Szczerze, jeśli palisz gałązkami, to przyjedź do mnie ciężarówką, podaruję Ci gałązki w prezencie, tylko sobie załadujesz... trochę pomogę. Ja mam co robić i siedzieć cały dzień przy małym piecyku i ciosać gałązki bo "kocioł mocniej się rozpędzi" nie mam ochoty, dlatego szukam kotła w którym mogę palić drzewem, normalnymi klocami, zarzucić, wrócić rano i podłożyć, bo żar jeszcze na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 26.01.2018 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) dodam jeszcze, że to są moje kandydatury:http://www.metalerg.pl/index.php/ekopal-d/ekopal-d-parametryhttp://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-ds.html nie czekam na opinie pt. weź mpm bo jest ładniejszy, tylko na opinię osób które palą drzewem i wiedzą jak się pali drzewem w starym dużym domu. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez zrób to sam taka potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 26.01.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 To kup 25kw sprzedawj smołe i nie narzekaj(płacz),że kocioł i komin ,,zgnił,,.Jak chcesz uzasadnienie to ci usadnie później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.01.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Ten kocioł ELektrometr Jasło 17 kW wg producenta na wunglu.. zjadał tylko drewno i grzał 220m2 A Ty chcesz bez bufora ? wstawić buchaja na 25kW.. pamiętaj że to ilość palonego opału decyduje o mocy. Teraz jest bufor i defro kdr 3 25kW i nijak się ta moc ma do tego co potrafi ten kocioł wyczyniać! chyba producent nie przewidział, że ktoś może otwierać dolne drzwiczki i palić dość drobny drzewem. jak 17 węglowa dawała radę.. to typowo pod "drewno" kdr 3 na drewnie powinien mieć 25 kW.i tyle ma.. i jeszcze spory zapas. Koledzy dobrze piszą będzie smoła w kominie. Cytat które palą drzewem i wiedzą jak się pali drzewem w starym dużym domu. tak się pali że aż komin pęka 26 lat palenia drewnem niech będzie małą rekomendacją. Zobacz widok komina od góry 26 lat nie widział kominiarza. Teraz pierwszy raz na kdr'rze był kuminiarz.. bo kocioł mniej w komin daje.. Drewno to 80% gazu, reszta wungiel drzewny, a że gaz trzeba dobrze palić, a nie kisić. Teraz jest tak, że w kdr 3 drzwiczki załadunkowe są lekko otwarte, tak jest zaczep zrobiony że opiera o ryglem o sworzeń więcej powietrza PW i zero dymu paląc "od dołu" przedtem mimo buforu dymu było więcej, choć powietrza PG było sporo .. a PW tylko fabrycznie. teraz jest jak by po równo. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 26.01.2018 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 nooo, czekałem na Ciebie Opalasz 220m2 ocieplonego czy nie ocieplonego domu? I na C.W.U. też puszczasz? U mnie 8 osób korzysta a rodzina rozwojowa. Ja mam jeszcze dość ciekawą okolicę, bo w koło pola w odległości 300m, więc jak wiaterek wieje, to nie zatrzymuje go ściana sąsiada, tylko moja z każdej strony . "pamiętaj że to ilość palonego opału decyduje o mocy" - bardzo istotne to co powiedziałeś, a kotły zazwyczaj robią tak, że czym większa komora, tym więcej mocy, pewnie, mtdeusz, jeśli faktycznie wystarczyłby mi 15 kW, a miał komorę załadowczą jakieś 150l to biorę... tylko takiego jeszcze nie znalazłem, a najmniejszy ekopal ten co dałem w linku z dużą komorą ma 25 kW Chodzi mi po głowie jeszcze: http://www.heiztechnik.pl/index.php/kotly-zasypowe/6-qplusdr oczywiście o mocy 20 kW obecnie chyba występuje pod inną nazwą: http://www.heiztechnik.pl/kotly-na-slome/agro-plus-dr Tak mi się wydaje po wyglądzie i charakterystyce z grubsza, że to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 26.01.2018 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 nota bene, co do buhaja 25 kW, wystarczy zmniejszyć szamotkami palenisko w kotle dolnego spalania i automatycznie moc kotła spada. A skąd informacja że defro KDR 3 to kocioł typowo pod drzewo? i że producent podaje moc 20 kW pod drzewo? Mam przed sobą katalog i jest zakres mocy w tym kotle 6-20 kW, ale paliwa począwszy od węgla, miału, przez drewno i wióry są tak samo wypisane jak przy podobnych kotłach, np. przy optima komfort który ma taką samą wielkość komory załadowczej (tylko 39litrów) a mniejszą o 3% sprawność, przy identycznej co do grosza ceny (bynajmniej katalogowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 26.01.2018 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 mtdeusz, jak możesz, to uzasadnij Dlaczego Twoim zdaniem nie mogę zamontować nieco większego kotła, a w razie konieczności ograniczyć jego moc szamotkami jednocześnie nie wiele ujmując wielkości komory spalania na której mi zależy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 27.01.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Przypominasz mi mojego brata , on też ma takie same pomysły jak ty wszystko dobrze ale kociół misi być dup,,y a najlepiej 2 razy większy , mamy podobne domy w metrażu on pali 8 ton na rok ja palę 2 tony na rok , nie przeginaj z tą wielkością kotła bo to bezsensowna upartość , nie wiem czy kiedyś liczyłeś jak to wychodzi kosztowo palenie drewnem ? jak ja miałbym się babrać drewnem to bym odpuścił bo trzeba to ciąć rąbać kilka razy przerzucać suszyć , jak bym miał swój las to drewno bym sprzedał a kupił węgiel bo zasujesz i dowidzenia na połowę dnia , nie wygłupiaj się z tymi 25 kw-tami bo spokojnie ok 15 ci starczy aby dobrze i sensownie palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.01.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 To dlaczego mój kocioł na drewnie wyciągnie 90 na pełnym szwungu a na węglu góra 70???Wiem czym pachnie ograniczenia dużego kotła szamotem,będziesz mósiał naładować dużo szamotu i komora ci wyjdzie tak jak w małym kotle.Kocioł DS na drewnie wygeneruje 2x więcej mocy niż moc nominalna.Co zrobisz z tą mocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 27.01.2018 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 mam wrażenie, że nawet jakbym mieszkał na antarktydzie w szopie z desek wielkości dworka to byście mówili że 5 kW mi wystarczy, bo siądę koło piecyka i będzie ciepło... może macie racje, nie mówię że nie, ale coś mi tu nie gra, gdy poleca się do dobrze ocieplonego domu 200m2 w centrum Polski 15 kW i taki sam piecyk do niemal wcale nie ocieplonego dom 200m2 + grzanie dużej ilości wody + dom pod górami gdzie częsta zmienność pogodowa + wieje z każdej strony. Nie wiem co myśleć. A nawiasem mówiąc do drewna kocioł z elektroniką czy z miarkownikiem polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 27.01.2018 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 a nie odpowiedziałem jeszcze dlaczego drzewem chcę palić... bo lubię: 1. lubię pracę przy drzewie 2. lubię cięcie 3. lubię rąbanie 4. człowiek potrzebuje trochę ruchu, więc po co bezsensownie chodzić na siłownię, jak można poruszać się przy efektywnej pracy 5. lubię dymek z drzewa 6. nie lubię smrodu węgla i czadu, którego w drzewie nie ma. 7. jak mógłbym sprzedawać komuś coś, z czego sam nie chciałbym korzystać? nie lubię wciskać kitu, tak mam z każdym produktem który sprzedaję jako rolnik. Najbardziej mnie w tym wątku martwi, że pytałem o to jak ważna jest pojemność komory załadowczej przy paleniu drzewem w stosunku do podawanej przez producenta sprawności kotła. I drugie: elektronika czy bez do palenia drewnem, a Wy skupiliście się na tym, żeby zmniejszyć kW. Wiem jak palą ludzie w mojej okollicy, wiem że np. kolega z podobnym domem kupił 2 lata temu Defro Optima Komfort 20kW i miałczy, że jednak za mały, bo w nocy musi wstawać żeby nie wygasło i o żadnej smole nie ma mowy. Trochę jednak mnie przekonaliście, żeby zostać przy tej mocy 20 kW, ale z większą komorą niż ten defro (40l), i otóż mpm ma 90l i okrojona elektronika, bez dmuchawy, a heiztechnik dolnego spalania 20 kW ma 100l i prawie ful elektronika. i co tu wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts