Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł C.O. na drzewo - stawiacie na zasyp czy efektywność?

zrób to sam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie? nie wiem. Jest temperaturowy 65st lub 72 .. ja mam 72st i jest ok przy mocy nominalnej, jak potrzeba więcej to zaworem

nadmiarowym upuszczam więcej. Tzw Bypasem. Przy buforze i tak masz wygodę, bo palisz raz na dzień.

Czyli komora nie ma znaczenia, liczy się napalić.. przez 4-5 godzin .. jak najlepiej, a później spijać śmietankę

Bypas Merkava.jpg

Dostałem informacje na temat tego kotła ekopal z piękną wielką komorą spalania, dam Wam poczytać, choć wiem, że uważacie że ten kocioł dla mnie za duży, to może komuś się przyda:

W załaczeniu przesyłam schemat kotła EKOPAL D-25. W kotle zamontowany jest ruszt ceramiczny (stały) w celu lepszego dopalenia paliwa (w kotle zastosowano dużą ilość kształtek ceramicznych). Kocioł składa się z czterech komór: zagazowywania drewna, dopalenia gazów, wymiennika skrzyniowego - rozprężnego oraz wymiennika rurowego.

Proces spalania jest sterowany elektronicznie. Mianowicie sterownik jest odpowiedzialny za spalenie paliwa w jak najlepszych parametrach, przy wysokiej temp. spalania. Całość ciepła musi być odprowadzona do zbiornika akumulacyjnego. Spalanie drewna w tego typu kotle bez zbiornika akumulacyjnego przenosi bardzo duże straty. A za niska temperatura spalania może powodować wytrącanie się substancji smolistych z procesu spalania.

W kotle tym zdecydowanie zabronione jest spalanie węgla (szkoda kotła). Palenie węglem spowoduje (w pierwszej kolejności) bardzo szybką degradację kształtek ceramicznych.

Document-page-001.jpg

Co do zaworku to miałem na myśli jak rozwiązać problem, że z bojlera jest wyciągana ciepła woda, gdy kocioł wygasa, więc jak wtedy blokować automatycznie dopływ chłodniejszej wody na wężownicy.

Tego się nie robi zaworami, tylko różnicowymi sterownikami pompy. Pompa automatycznie wyłącza się, kiedy różnica między temperaturą wody w kotle a w bojlerze spadnie poniżej zadanej wartości.

Kolega już dobrze wyjaśnił.

Bez bufora z takim buchajem, to się nawet nie ruszaj. Kocioł ciekawy i jemu potrzeba pracować z termostatem 72 st i na pewno smoły miał nie będzie.

Ruch umnie blokuje pompka + termostat.. spadnie poniżej 72 st to zamyka termostat i jest tylko krótki obieg w piecu.

a jak potrzeba to bypasem elkkie domieszanie, jak wygasa piec.. ciurka trochę wody i odbiera resztki ciepłą z kotła.

Piec jest ciekawy, ciekawy jaka cena.

Ich chyba ktoś nie kochał.. przyłącz 5/4 ... lipa..

Powiedział bym raczej, że jak grawitacja dobrze działa, to prąd niepotrzebny :)

Ale kto co lubi, ja lubię minimalizm i prostotę. Ale fakt, obieg grawitacyjny wymaga mnóstwa wiedzy i doświadczenia, coraz mniej hydraulików zna się na tym.

I fakt, że na 25kW 2" było by lepiej.

Edytowane przez Krakers70

Gość Konto usunięte_1*
Teraz panie to tylko 20 czujników pogodowych sterowanych poprzez wifi panele pokojowe no i oczywiście kazdy pokój z osobna regulowany aplikacją ale tylko dedykowana aktualizowaną i płatną w abonamencie inaczej to se neda pane

Najprościej, aby dom był ciepły i zasilać to stałą prawie temp jednym regulatorem.

Właśnie "nowoczesność" to też ustawianie na nowo starych metod.

To musi być zorganizowane, jeśli układać kotłownie pod drewno .. pytanie czy taka kotłownia ma sens? u mnie np mikro spalanie drewna miało by sens.. mam swoje drewno i to dość na ogrzanie super gaconego domu.

Czy wolę pojechać na rower ? czy po kopać w piłkę z Synem ? czy zaiwaniać za opałem?

Edytowane przez מרכבה

To musi być zorganizowane, jeśli układać kotłownie pod drewno .. pytanie czy taka kotłownia ma sens? u mnie np mikro spalanie drewna miało by sens.. mam swoje drewno i to dość na ogrzanie super gaconego domu.

Czy wolę pojechać na rower ? czy po kopać w piłkę z Synem ? czy zaiwaniać za opałem?

Dziś drewno jest na telefon. Jakie chcesz, ile chcesz. Nawet poukładane na paletach przywiezie i położy tam gdzie chcesz.

Najprościej, aby dom był ciepły i zasilać to stałą prawie temp jednym regulatorem.

Właśnie "nowoczesność" to też ustawianie na nowo starych metod.

Co rozumiesz przez mikro spalanie? Kociołek małej mocy pracujący w trybie ciągłym?

Trochę kłóci się to z filozofią wielu, ale producent MPM mówi o drewnie właśnie tak, że sprawność kotła jest większa na powolnym spalaniu drewna, oczywiście tylko w DS, ponieważ dzięki małemu ciągowi powietrza przez klapkę uwalniana ilość gazów dobrze dopala się powietrzem wtórnym przy palniku ceramicznym. Więc kociołek (niekoniecznie mikromałej mocy) w trybie ciągłym ma najlepszą sprawność. Powtórzę dla lepszego zrozumienia: drewno + kocioł ds + ruszt dopalający gazy. Drewno w DS i tak spala się na wysokości 10-12 cm (w przypadku MPM) i górne kawałki drewna nie mają jak smolić, kisić się itp. bo zwyczajnie czekają na swoją kolej. Co do prostoty to tak, nie oferują i nie zalecają wentylatorów, szczególnie nadmuchowych, a w razie konieczności wyciągowy. Jedyne ostrzeżenie jakie dostałem, to że nie powinno się palić bardzo grubymi klocami.

Pali się cały czas na przodku, ale w paleniu nie chodzi też o "samo palenie" tylko o temp uzyskiwaną ze spalania i przepływ spalin.

Jest parę rzeczy które tu grają rolę, płomień jest tak "mały" z palnika, że można mu dawać bobu ile wejdzie.

Sprawdzone na RS .. jak nie było powietrza PG, a tym bardziej PW to kopciło! to ma się palić ostro.

Mikro spalanie coś o mocy 3-5 kW max. Aby beka 500L była niczym 4m3 dla 25kW pieca. ale to jest jedna z opcji, a jest ich naprawdę masa.

Powietrza PG nie może być tu dużo - oto chodziło, ale powietrza wtórnego do dopalania gazu i wytworzenia ciągu jak najbardziej tak.

Pamiętaj jeszcze, że jak masz piwnicę, parter i piętro.. to nie ma co żałować energii w kominie.. - dopiero w połowie strychy możesz

jakieś "żale" mieć nad strata i tam temperaturę straty zmierzyć.

Resztę łapią cegły i masz niezły tajny bufor ceramiczny. U mnie tak działa łazienka jedna, druga, kuchnia, pokój i korytarze dwa.. na tyle rozchodzi się ciepło od komina i to jest naprawdę efektywne! jeszcze dodać izolację którą trzeba zrobić na kominie- odcinek strychu i nad dachem.. to już będzie mega cacy.

Przelicznik kW na litry mógł by być lepszy .. tj zamiast 1600L /25kW=64 L/kW gdzieś koło 100.. jeśli było by 3m3 wody to było by 120.

Defro 20kW podaje że przy komorze 47litrów zasyp jest około 41 kg węgla. MPM - przy 90l drzwiczki od góry więc brak pustej przestrzeni przy zasypie - podają 45 kg. Jest ktoś w stanie powiedzieć o co tu chodzi? Liczą inny węgiel, czy jak... Czy wielkość komory załadowczej wcale nie jest 47 vs 90l..