kingvince 25.01.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Witam forumowiczów, Proszę was o pomoc w ocenie wykonania dachu. Ze względu na ktoś coś powiedział... itd. Generalne chodziło o miejsce umieszczenia warstwy izolacyjnej. Z tego co widziałem na budowie i jaka odpowiedz otrzymałem znajduje się ona na suficie podwieszanym. Osoba z, którą rozmawiałem twierdziła, że powinna być w dachu. Z tego powodu poprosiłem mojego generalnego wykonawce o przesłanie schematu konstrukcji dachu, jego charakterystykę i wykonanie. Poniżej odpowiedz jaką otrzymałem. Kto ma rację?Czy dach jest wykonany prawidłowo?Może dopytać jeszcze wykonawce o jakieś szczegóły? Warstwy:- Dachówka betonowa Monier Braas- Łata sosn. 4*6cm- Kontrłata sosn. 2*5cm- Folia paroprzepuszczalna- Krokwie 8*18cm- Pustka nad sufitem podwieszanym- Wełna mineralna 30cm (na konstrukcji sufitu podwieszanego na zawiesiach)- 1 x folia pe 0,2 mm (paroizolacja)- Suchy tynk gipsowy 12,5mm na ruszcie stalowymR = 0,13 0,30/0,036 0,04 = 8,33 U = 0,12 W/m2 KWiezba dachowa drewniana w układzie krokwiowo-kleszczowym, oparta za pomocą murłat na wieńcach żelbetowych.W okapie dachu akcesoria takie jak siatka zabezpieczającą szczelinę wentylacyjna okapu oraz grzebień okapu, które zapewniają wentylacje przestrzeni nad i pod folia paroprzepuszczalna.W kalenicy dachu szczeliny wentylacyjne wywiewne dla wyżej opisanych przestrzeni wentylacyjnych. Z góry dziękuje za pomoc i jakakolwiek pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł R 01.02.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Po przeczytaniu wszystko wydaje się OK. Moim zdaniem izolacja powinna być jak najbliżej przegrody. Ocieplanie i ogrzewanie pustki to strata energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts