Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowo wykonany dach???

kingvince

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Proszę was o pomoc w ocenie wykonania dachu.

Ze względu na ktoś coś powiedział... itd. Generalne chodziło o miejsce umieszczenia warstwy izolacyjnej. Z tego co widziałem na budowie i jaka odpowiedz otrzymałem znajduje się ona na suficie podwieszanym. Osoba z, którą rozmawiałem twierdziła, że powinna być w dachu.

Z tego powodu poprosiłem mojego generalnego wykonawce o przesłanie schematu konstrukcji dachu, jego charakterystykę i wykonanie. Poniżej odpowiedz jaką otrzymałem.

Kto ma rację?

Czy dach jest wykonany prawidłowo?

Może dopytać jeszcze wykonawce o jakieś szczegóły?

Warstwy:

- Dachówka betonowa Monier Braas

- Łata sosn. 4*6cm

- Kontrłata sosn. 2*5cm

- Folia paroprzepuszczalna

- Krokwie 8*18cm

- Pustka nad sufitem podwieszanym

- Wełna mineralna 30cm (na konstrukcji sufitu podwieszanego na zawiesiach)

- 1 x folia pe 0,2 mm (paroizolacja)

- Suchy tynk gipsowy 12,5mm na ruszcie stalowym

R = 0,13 0,30/0,036 0,04 = 8,33 U = 0,12 W/m2 K

Wiezba dachowa drewniana w układzie krokwiowo-kleszczowym, oparta za pomocą murłat na wieńcach żelbetowych.

W okapie dachu akcesoria takie jak siatka zabezpieczającą szczelinę wentylacyjna okapu oraz grzebień okapu, które zapewniają wentylacje przestrzeni nad i pod folia paroprzepuszczalna.

W kalenicy dachu szczeliny wentylacyjne wywiewne dla wyżej opisanych przestrzeni wentylacyjnych.

Z góry dziękuje za pomoc i jakakolwiek pomoc.