enikan 25.01.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Umówiłem się z architektem, że przygotuję z żoną jakąś koncepcję na temat układu pomieszczeń, takich jakie byśmy chcieli w projekcie. Więc znalazłem jakiś prosty program i rysuję ("papier wszystko przyjmie")... Myśląc o ścianach z Porotherm i kominach/wentylacji z Schiedel, pytanie brzmi: Czy można dostawiać kominy do ścian tak jak na moich obrazkach, czy to zły pomysł? Pierwszy obrazek to parter z ceramiki, drugi to poddasze budowane z płyt G-K. Domek o wymiarach 8x12,6m. Dwa szyby wypadają w takim miejscu, jak na obrazach. Do tego komina od kotła, na poddaszu dochodzi kształtka wentylacyjna. I jeszcze na poddaszu dochodzi trzeci komin wentylacyjny (ten po lewej), a w nim pod spodem wentylacja kuchni - tzn. przez strop. Zależy mi na odpowiedzi, bo te kominy bardzo komplikują układ mebli w pomieszczeniach, zwłaszcza na poddaszu. Czy na parterze kominy/wentylacje mogą "przecinać" ściany? Czy na poddaszu mogą być w ścianach - tzn. częściowo wbudowane w regipsy? (...jeżeli obrazki się nie otwierają to proszę dajcie znać...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.01.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Umówiłem się z architektem, że przygotuję z żoną jakąś koncepcję na temat układu pomieszczeń, coraz wygodniejsi ci architekci......... Kominy mogą przecinać ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 25.01.2018 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Kominy mogą przecinać ściany Dzięki A co do architekta to pewnie chodziło mu o to, abym coś ołówkiem wyrysował, tak mniej więcej. Ale ja postanowiłem konkretnie do tematu podejść, abym nie żałował tego projektu. A dodatkowo trzeba to dokładnie przemyśleć bo działka 15,5m minus służebność 2,5m, a od północy będzie bez okien... Przemyśleć, a nie że później w pokojach na poddaszu nic nie wstawię, bo jak nie okno, drzwi albo skos, to jeszcze wystający komin... Edytowane 25 Stycznia 2018 przez enikan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts