mariobrk 25.01.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Witam, Którą z w/w pomp wybrać, jakieś cenne uwagi?Domek z poddaszem uzytkowym ok.90m2 przed budową, bez piwnicy. Planowane 24cm ytong + styro grafit 15-20cm, dach- pianą PUR 30cm, okna 3-szyby, rekupera . Zastanawiam się jeszcze nad gruntowką ale koszta mnie ograniczają. Wiem ze należało by zrobić profesjonalne OZC. Na Cieplowlasciwe wychodzi mi 3,2kwCO+4kw CWU(łacznie7,2kw), 7100kwh/rok . Pół roku już wertuje internet i już chyba zglupialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobrk 25.01.2018 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 ... niewiem może warto iść w docieplenie i pompę P-W czy kombinować z materiałami i gruntowke? Co myslicie o tym wszystkim? Macie jakie inne rozwiązania ?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 25.01.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 4 KW na CWU, liczy się 0,25KW na osobą. Jak masz zapotrzebowanie 4,2KW to ogrzejesz dom pompą 5 KW a 7 KW będzie przewymiarowana.... Przy takiej powierzchni gruntowka to głupota, cześć osób przy takim metrażu to wybiera coraz cześciej tylko ogrzewanie czystym prądem - ze wzgledu na niskie koszty inwestycyjne. Moja SDC 7 KW ma moc 4,6 KW przy - 15 ST.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 25.01.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Do ogrzewania liczysz powierzchnie całkowitą po podłogach a nie użytkową, 3,2kW to bardzo mało raczej celowałbym lekko powyżej 4kW, CWU liczy się 0,25 kW na osobę( chyba ze w domu mieszka 16 osób).Mitsu jest dobre ale bardzo drogie, skupiłbym się na Samsung, LG, Panasonic czy Atlantic. Kotłowinie idzie zrobić poniżej 25 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 25.01.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Porównaj sobie etykiety energetyczne, a dokładniej sprawności sezonowe EtaS dla warunków klimatu chłodnego i obciążeń deklarowanych przez producentów. Dla ogrzewania i cwu. Pomyśl o Daikinie, Althermie 3 generacji na R32. Wystarczy w zupełności 6-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 25.01.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Daikin rzeczywiście na papierze ma fajne parametry, a 6kW ile ma przy -20 stopni?I ile taka maszyna kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 25.01.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Witam, Którą z w/w pomp wybrać, jakieś cenne uwagi? Domek z poddaszem uzytkowym ok.90m2 przed budową, bez piwnicy. Planowane 24cm ytong + styro grafit 15-20cm, dach- pianą PUR 30cm, okna 3-szyby, rekupera . Zastanawiam się jeszcze nad gruntowką ale koszta mnie ograniczają. Wiem ze należało by zrobić profesjonalne OZC. Na Cieplowlasciwe wychodzi mi 3,2kwCO+4kw CWU(łacznie7,2kw), 7100kwh/rok . Pół roku już wertuje internet i już chyba zglupialem Na forach wiesz się bardzo dużo, z czego bardzo mało przydatnych informacji. Jak masz zapotrzebowanie 3,2 + 4 osoby to potrzebujesz 4,2kW przy temperaturze zewnętrznej -20st.C Jak sobie zrobisz grubszą wylewkę i będzie załóżmy jej 9cm to masz spory akumulator i przy mocnej dobranej pompie to pewnie nawet do -15st.C to byś tylko w taniej mógł grzać, ale przy tak małym zapotrzebowaniu sensu to nie ma. Patrz tak by przy -20st.C pompa dawała radę z małym udziałem grzałki lub czasem nawet bez. Zubadan 8kW którego też montuję jest stanowczo za mocny i szkoda kasy. Na Twoim Miejscu Panasonic Aquarea SDC 7kW Samsung EHS SPLIT 7kW Daikin Altherma 8kW all in one (fajny i mało miejsca zajmuje) Z mojej oferty takie bym Ci polecał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobrk 25.01.2018 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Do ogrzewania liczysz powierzchnie całkowitą po podłogach a nie użytkową, 3,2kW to bardzo mało raczej celowałbym lekko powyżej 4kW, CWU liczy się 0,25 kW na osobę( chyba ze w domu mieszka 16 osób). Mitsu jest dobre ale bardzo drogie, skupiłbym się na Samsung, LG, Panasonic czy Atlantic. Kotłowinie idzie zrobić poniżej 25 tys. Powierzchnia po podłodze 96m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 25.01.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Daikin rzeczywiście na papierze ma fajne parametry, a 6kW ile ma przy -20 stopni?I ile taka maszyna kosztuje? I na papierze i w rzeczywistości. 6-ka ma 5,83 maks i 5,13 kW integrated value, ale patrz na etykietę i EtaS - to jest ważniejsze. Chyba na biegunie nie mieszkasz. A co do ceny, prześlij proszę zapytanie na firmę- dostaniesz ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 04.02.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 No i wszystko jasne, pompa fajna parametry ma świetne ale cena to ta z wyższej półki.Cenowo bliżej jej do Mitsubishi czy trochę tańszego a mocniejszego Buderusa.I teraz pytanie czy warto dopłacić 7-8 tyś do "bardziej markowej" pompy?Na dzień dzisiejszy celuje w coś tańszego bo nie każdy musi jeździć Mercedesem, mi Skoda wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Masz jeszcze T-capa 5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 04.02.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Nie ma T-CAP 5 KW z tego co wiem, T-CAP od 9 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Masz rację z rozpędu wpadł T-cap winno być HP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 04.02.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Przy moim zapotrzebowaniu 4,4 kW to raczej Panas 5 kW nie opędzi.Już wersja 7kW przy -15 stopniach daje 4,8 czyli z niewielkim zapasem.Ale już od 2-wykonawców słyszałem opinie że wersja H to już nie to co wersja F, i na długowieczną pracę nie ma co liczyć.Dziś znów jeden z najbardziej znanych instalatorów pomp rozradza cokolwiek na spilicie i jak pół roku temu twierdził że mono jest bez sensu to teraz to jedyne wyjście, chyba wystraszył się f gazów.U mnie sensowność pompy ciepla to max 25 tyś, wszystko co powyżej traci sens i lepiej grzać prądem, zwlaszcza że od OZC poprawiłem kilka rzeczy i na izolacji nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 04.02.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Instalator powinien mieć uprawnienia f-gazowe więc czego ma się wystraszyć? F-gazy to obarczenie dla klienta bo on jest operatorem urządzenia i odpowiada za wszelkie buble instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 05.02.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Ja mam dom o podobnym zapotrzebowaniu i mam pompę SDC 7 KW, tak jak mówisz to -15 ST. pompa ma moc 4,8 KW. Poniżej -15 ST. byc może pompa wspomoże się grzałkami, choć nie wiem czy się uruchomią. Nawet jakby to 50 H działania grzałki to w tanim prądzie 35 PLN a w G11 75 PLN. Śmieszne kwoty.Wiekszość sezonu pompa pracuje przy temp. -3 do + 3 ST. i trzeba dobrac pompę do tych temp. Twój dom przy tych. temp. ma zapotrzebowanie około 2 KW i jak będziesz miał za dużą pompę to będzie taktować, często będzie się wyłączać sprężarka itp.Z tego co wiem, to seria H od F różni się m.in. sterownikiem i nie było większych zmian. Racja, że 7 KW nie wchodzi pod F-gazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.02.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Przy moim zapotrzebowaniu 4,4 kW to raczej Panas 5 kW nie opędzi. Poczytaj temat ; Grzanie PC-PW w II-taryfie; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.02.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Z tego co wiem, to seria H od F różni się m.in. sterownikiem i nie było większych zmian. Racja, że 7 KW nie wchodzi pod F-gazy Poczytaj a możesz się zdziwić. Zmian jest o wiele więcej począwszy od pompy obiegowej poprzez normalny przepływomierz a nie ON/OFF i kilka jeszcze innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 05.02.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Wiem jakie były zmiany, ale co w tym zmianach jest takie niekorzystne, że pompy są słabsze niż seria F? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.02.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 ... co w tym zmianach jest takie niekorzystne, że pompy są słabsze niż seria F? Podejrzewam że co niektórym zostało na składzie i trzeba to sprzedać. Bo ja niekorzystnych zmian nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts