maciuspala 05.02.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Mi istalatorzy tlumaczyli że wersja H jest bardziej platikowa i mimo iż teraz chodzi dobrze to jak minie gwarancja bedzie się sypać.I to usłyszałem od ludzi montujacych różne pompy, z drugiej strony sam jestem handlowcem i często sprzedaje coś na czym mam lepszą marżę, gratis lub bonus.Ech ten rynek.Nie potrzebuje bajerów wystarczy że nie będę musiał czesto zaglądać do pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.02.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Ale co tam może być bardziej plastikowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.02.2018 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Ale co tam może być bardziej plastikowego? Moi sąsiedzi maja i Zubadana i Panasa. Obaj mieszkają obok siebie.Panas wygląda przy Zubadanie jak zabawka.Zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Części jednostki wewnętrznej Panasonica wersji H.Poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 06.02.2018 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Witam PC to nie czołg. Na mojej ulicy stoją Toshiby (, T-Cap i Zubadan. Każda z nich to produkt o uznanej renomie Wszystkie mają zbliżone wymiarami obudowy z podobnej blachy. W środku każdej z nich jest sprężarka, mniejsza lub większa - nie sprawdzałem, wentylatory, przyłącza i płyta z elektroniką. Cóż takiego extra ma w środku Zubadan? W mojej jedn. wewn. plastykowy jest sterownik. Reszta to w praktyce stal i miedź. Wprawdzie zmontowane w Malezji, jednak wszystko na częściach znanych producentów (Alfa Laval, Grundfoss, Danfoss itp). Masz jakiś kompleks w odniesieniu do Panasonica. Czyżby dlatego, że sam użytkujesz urządzenie niezbyt renomowanego producenta? Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 06.02.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 W nowym Panasonicu są plastikowe zawory, plastikowy filtr, plastikowa pompa obiegowa o dziwnej konstrukcji, plastikowy odpowietrznik - myślisz że to lepsze rozwiązanie od miedzi i mosiądzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 06.02.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 PC to nie czołg. Prachtawiec,nie w tym rzecz. Miałem okazje rozmawiać z gościem który montuje sporo PC.I nie twierdzi tego on sam,ale przy wycenach trzech produktów różnych firm,sprawdzałem u dystrybutorów kto i ile czego montuje w Polsce-zanim wybrałem firmę.Tacy jak on,nie maja czasu na pisanie na FM postów.Tym bardziej ich setek. Gość jednoznacznie twierdził,że wersja H to najgorsze wnętrze PC jakie kiedykolwiek oglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.02.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Czyli coś w tym musi być. Dla tego Panasonica wykluczyłem z kręgu zainteresowania.Coraz śmielej chodzi mi po głowie używany Mitsu w wersji mono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.02.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 W nowym Panasonicu są plastikowe zawory, plastikowy filtr, plastikowa pompa obiegowa o dziwnej konstrukcji, plastikowy odpowietrznik - myślisz że to lepsze rozwiązanie od miedzi i mosiądzu? Nie wiesz o czym piszesz.... Ten "plasatikowy" środek którego się czepiasz to zajebista sprawa bo wszystko jest na szybko złączkach, jak Ci umrze za 10 lat grzałka to sam ja wymienisz, a jak umrze Ci w konstrukcji z miedzi i mosiądzu gdzie masz wszystko lutowane to przyjedzie instalator, kiwnie głową i powie robota droższa niż sprzęt. i Będzie lipa. tam całe moduły wymienia się w 20 minut przy pomocy śrubokręta. Zła pompa obiegowa? Chyba zwariowałeś ta pompa to bardzo duży plus w Panasonic, bardzo mocna hermetyczna więc syf nie lata, mała, ze zmienną modulacja!. Tak dobra że takie same pompy masz jeszcze w Daikin oraz najnowszej serii LG. Wszystko połączone na oringi więc trzyma i jest szczelne a do tego nie drży. uwierz mi że lepiej kupić coś co jest tak popularne ponieważ za 10lat nie będzie problemu z serwisem i częściami, już nie wspomnę o cenach części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 06.02.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Nie wiesz o czym piszesz.... Ten "plasatikowy" środek którego się czepiasz to zajebista sprawa bo wszystko jest na szybko złączkach, jak Ci umrze za 10 lat grzałka to sam ja wymienisz, a jak umrze Ci w konstrukcji z miedzi i mosiądzu gdzie masz wszystko lutowane to przyjedzie instalator, kiwnie głową i powie robota droższa niż sprzęt. i Będzie lipa. tam całe moduły wymienia się w 20 minut przy pomocy śrubokręta. Zła pompa obiegowa? Chyba zwariowałeś ta pompa to bardzo duży plus w Panasonic, bardzo mocna hermetyczna więc syf nie lata, mała, ze zmienną modulacja!. Tak dobra że takie same pompy masz jeszcze w Daikin oraz najnowszej serii LG. Wszystko połączone na oringi więc trzyma i jest szczelne a do tego nie drży. [ATTACH=CONFIG]406692[/ATTACH] uwierz mi że lepiej kupić coś co jest tak popularne ponieważ za 10lat nie będzie problemu z serwisem i częściami, już nie wspomnę o cenach części. Kilka osób już tu pisało, że cieknie im filtr po czyszczeniu . Ile ta mega pompa obiegowa kosztuje w panasie? Ile ten filtr kosztuje? Ile kosztuje odpowietrznik? Sam bzdury gadasz "instalator kiwnie głową i powie robota droższa niż sprzęt" lepiej oskubać klienta i się nie narobić - z punktu instalatora dobre podejście tym bardziej, że klient sam sobie nie kupi tej pompki obiegowej tylko u ciebie z twoim narzutem i z twoją robotą. Gdyby była zwykła pompa to pierwszy lepszy hydraulik wymieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 06.02.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Witam W porównaniu do mojego T_Capa serii D wnętrze rzeczywiście wygląda "plastikowo"Wiele jednak zależy od jakości tych tworzyw. Przyznaję jednak rację Obserwatorowi, że przecieki w mojej starej pompie usunie każdy chłodnik mający pojęcie o twardym lutowaniu.Takiego przecieku na lini freonu doświadczyłem ok. 2 m-ce temu.Przyszli dwaj panowie, ustalili gdzie, pokiwali głową nad trudnym dostępem, odpompowali pozostały czynnik i zalutowali.Z plastikową = dedykowaną złączką, czekałbym zapewne kilka dni (tygodni?). Nowe idzie, stare jedzie.Czas pokaże kto będzie miał lepiej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.02.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Nie wiem ale może źle patrzyłem ale na freonie raczej żadnego plastiku u siebie nie widziałem. Co do cieknącego filtra to i owszem jak się go niedokładnie założy to i cieknie. Rację mogę przyznać tylko w tym iż może w niezbyt fortunnym miejscu się on znajduje i o niedokładność nie trudno. Ale inni mają jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.02.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) Nie wiesz o czym piszesz.... Ten "plasatikowy" środek którego się czepiasz to zajebista sprawa bo wszystko jest na szybko złączkach, jak Ci umrze za 10 lat grzałka to sam ja wymienisz, a jak umrze Ci w konstrukcji z miedzi i mosiądzu gdzie masz wszystko lutowane to przyjedzie instalator, kiwnie głową i powie robota droższa niż sprzęt. i Będzie lipa. tam całe moduły wymienia się w 20 minut przy pomocy śrubokręta. Zła pompa obiegowa? Chyba zwariowałeś ta pompa to bardzo duży plus w Panasonic, bardzo mocna hermetyczna więc syf nie lata, mała, ze zmienną modulacja!. Tak dobra że takie same pompy masz jeszcze w Daikin oraz najnowszej serii LG. Wszystko połączone na oringi więc trzyma i jest szczelne a do tego nie drży. [ATTACH=CONFIG]406692[/ATTACH] uwierz mi że lepiej kupić coś co jest tak popularne ponieważ za 10lat nie będzie problemu z serwisem i częściami, już nie wspomnę o cenach części. Przecież połączenia lutowane są najtrwalsze i niesamowicie długowieczne ... W instalacjach elektrycznych najpewniejsze i najtrwalsze połączenia to połączenia lutowane a nie skręcane czy na szybkozłączkach .. nawet instalacje grzewcze , wodne , robi się nie skręcane tylko zgrzewane , tak aby było stałe połączenie ... Wszystkie te szybkozłączki , oringi nie są długowieczne ... Plastik jest tańszy od miedzi , metalu i mosiadzu ... Po prostu miało być taniej w produkcji i montażu i tyle , a gadanie że to dla "dobra klienta" i aby było bardziej żywotne to zwykła bzdura ... Edytowane 7 Lutego 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 07.02.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Podepnę się pod temat: co wybrać ? Projektowe obciążenie cieplne 5,013 kW, wskaźnik zapotrzebowania 54,1 kWh/m2/rok. Przed OZC myślałem o TCap 9kW, ale będzie za mocny. Nie nastawiam się na grzanie tylko w II taryfie, nie chcę obniżać komfortu cieplnego w domu. Do uwzględnienia CWU (zbiornik 300l). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.02.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Przecież połączenia lutowane są najtrwalsze i niesamowicie długowieczne ... Ale z tego co pamiętam na gazie jedynym nie lutowanym miejscem jest podłączenie do jednostki wew. i zew. Reszta jest lutowana. Łączenia wodne kupisz w każdym najbliższym sklepie hydraulicznym. Więc nie wiem w czym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 07.02.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Witam Żeby je włożyć w miejsce plastikowych trzeba zapewne będzie przebudować cały układ hydrauliczny. Jakość zdjęcia CNC nie pozwala określić na ile będzie to możliwym, bez całkowitego demontażu jednostki zewnętrznej. Dla chcącego nic trudnego. Ale koszty i fatyga... Poza tym który fachowiec weźmie na siebie odpowiedzialność za taką "modernizację"? Chyba że zrobisz ją sobie sam. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 07.02.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Nie wiem ale może źle patrzyłem ale na freonie raczej żadnego plastiku u siebie nie widziałem. Co do cieknącego filtra to i owszem jak się go niedokładnie założy to i cieknie. Rację mogę przyznać tylko w tym iż może w niezbyt fortunnym miejscu się on znajduje i o niedokładność nie trudno. Ale inni mają jeszcze gorzej. To że jest kiespko umieszczony to nie da się ukryć, ale po zamknęciu jest szczelny. U mnie np. przepuszcza zawór odcinający. Więc jak wyjmę filtr to cieknie mi woda. Zastanawiam się czy tego nie reklamować. A u Ciebie dobrze trzymają te zawory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.02.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Też lekko kapie. Przy ostatnim przeglądzie zgłosiłem a że nie jest to jakaś bardzo dokuczliwa wada to się umówiłem że następnym razem wymienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 07.02.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Też lekko kapie. Przy ostatnim przeglądzie zgłosiłem a że nie jest to jakaś bardzo dokuczliwa wada to się umówiłem że następnym razem wymienią. Też to zgłoszę przy przeglądzie. A że jest montowany na szybkozłaczki to pewnie wymina będzie szybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts