Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skosy betonowe na poddaszu

Recommended Posts

Witam. Mam zamiar wylewane skosy betonowe , ale ostatnio przeglądałem Google i widziałem że można na skosach ułożyć pustaki stosowane do ścianek działowych.

Moje pytanie jakie macie opinie na ten temat, jak to wykonac, lac całość z wiencem jakie zbrojenie dać miedzy rzędami pustaków jak je połączyć z wiencem jeśli można wieniec zalać wczesniej

Witam. Mam zamiar wylewane skosy betonowe , ale ostatnio przeglądałem Google i widziałem że można na skosach ułożyć pustaki stosowane do ścianek działowych.

Moje pytanie jakie macie opinie na ten temat, jak to wykonac, lac całość z wiencem jakie zbrojenie dać miedzy rzędami pustaków jak je połączyć z wiencem jeśli można wieniec zalać wczesniej

Pewnie piszesz o czymś takim:

http://martadaniel.mojabudowa.pl/pliki/martadaniel/image/poczatki%20/strop%20/zdjecie0816.jpg

Ja będę miał skosy nad poddaszem wykonane podobnie, ale z cegły dziurawki. Jak to wykonać nie pytaj na forum, tylko zleć projekt.

Edytowane przez kemot_p

Źalety to trwałe nie ma żadnych pęknięć jeżeli nie stać kogoś na dach w jakimś stopniu budowa jest przykryta. Widzi się różne tragedię jak dachy porywa, gdy masz skosy zawsze w takiej sytuacji zostaje Ci dach nad głową.

I chcę powiedzieć że skosy betonowe wcale nie są takie drogie idzie na nie mniej stali niż na zwykłą płytę oraz wylewa się je cienkie około 10 cm więc betonu też dużo nie wchodzi. Miałem okazję wykonywać takie skosy i jeżeli ktoś łapie temat można je szybko zrobić nie generująca dużych kosztów robocizny. A pytam o pustaki bo były by te skosy cieplejsze i lżejsze....

O zaletach skosów:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?274817-Skosy-na-poddaszu-lane-czy-GK&highlight=lane+skosy

O siebie dodam:

+ lepsza szczelność

+ lepsza akustyka

+ większa masa akumulacyjna

+ bezpieczeństwo na wypadek wichury, pożaru dachu (np. od pioruna)

+ nie pęka jak k-g

Pewnie piszesz o czymś takim:

http://martadaniel.mojabudowa.pl/pliki/martadaniel/image/poczatki%20/strop%20/zdjecie0816.jpg

Ja będę miał skosy nad poddaszem wykonane podobnie, ale z cegły dziurawki. Jak to wykonać nie pytaj na forum, tylko zleć projekt.

Właśnie w ten sposób chce to wykonać, nie widać na tych zdjęciach jak skosy są połączone z wiencem niestety....

Właśnie w ten sposób chce to wykonać, nie widać na tych zdjęciach jak skosy są połączone z wiencem niestety....

Myślę, że "wiedza" na podstawie zdjęć, czy nawet opisów z forum to za mało, żeby się brać za taką robotę ;)

Poszukaj może jakiegoś majstra, który takie coś robił.

Na tej fotce jest przykład jak ŻLE zazbroić skosy jeden wrzuci do netu inni się na tym wzorują.

Tak w zgodzie z prawem to element konstrukcyjny i powinien być zawarty w projekcie a nie samowola budowla.

Nie wiem czemu utrudniacie sobie robotę przy stropie jakimiś pustakami, widziałem taki strop z 11,5 i strasznie był gruby.

U mnie deskowanie, zbrojenie 4 dni,wylewanie 4 godziny na gotowo.Strop gruby mógł być 8 cm miał być 10 cm jest 12 cm.

Koszt nie był jakoś wielki.Po tynkach można od razu malować bo jest już w pełni ocieplony.

Nie wiem czemu utrudniacie sobie robotę przy stropie jakimiś pustakami, widziałem taki strop z 11,5 i strasznie był gruby.

U mnie deskowanie, zbrojenie 4 dni,wylewanie 4 godziny na gotowo.Strop gruby mógł być 8 cm miał być 10 cm jest 12 cm.

Koszt nie był jakoś wielki.Po tynkach można od razu malować bo jest już w pełni ocieplony.

Ekipa, której ufam, murarze których dobrze znam, robią "trumnę" z wykorzystaniem cegły dziurawki, mają w tym doświadczenie (majster 40 lat już buduje), więc zdaję się na ich wiedzę i doswiadczenie. U nas trudno znaleźć ekipę wykonującą lane skosy - dla dwóch ekip z którymi się kontaktowałem byłaby to pierwsza tego typu robota w życiu. A nie chcę, żeby na mojej budowie eksperymentować ;)

Ekipa, której ufam, murarze których dobrze znam, robią "trumnę" z wykorzystaniem cegły dziurawki, mają w tym doświadczenie (majster 40 lat już buduje), więc zdaję się na ich wiedzę i doswiadczenie. U nas trudno znaleźć ekipę wykonującą lane skosy - dla dwóch ekip z którymi się kontaktowałem byłaby to pierwsza tego typu robota w życiu. A nie chcę, żeby na mojej budowie eksperymentować ;)

Czy mógł byś pokazać twojemu majstrowi zdj tych skośow co chce wykonać i zapytać o opinię i rady?

Ja ogólnie tu napisałem z nadzieją na kontakt z osobą która miała lub ma z tym styczność i podpowie ....

Czy mógł byś pokazać twojemu majstrowi zdj tych skośow co chce wykonać i zapytać o opinię i rady?

Ja ogólnie tu napisałem z nadzieją na kontakt z osobą która miała lub ma z tym styczność i podpowie ....

Niestety, ale nie bardzo.

Majster nie jest zbyt biegły w sprawach internetu i nie udziela porad technicznych na odległość.

On jest ogólnie zwolennikiem stropów ceramicznych, czy to z dziurawki, czy Ackermanna, ale nie "bawi się" w doradzanie na forum, bez fizycznej obecności ;)