Krzysiek27072 25.01.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Witam. Mam zamiar wylewane skosy betonowe , ale ostatnio przeglądałem Google i widziałem że można na skosach ułożyć pustaki stosowane do ścianek działowych. Moje pytanie jakie macie opinie na ten temat, jak to wykonac, lac całość z wiencem jakie zbrojenie dać miedzy rzędami pustaków jak je połączyć z wiencem jeśli można wieniec zalać wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik111 25.01.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Skosy wylewa się albo jako monolit, albo jako najcieńszy strop ackermana, nie ma co za bardzo kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.01.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Witam. Mam zamiar wylewane skosy betonowe , ale ostatnio przeglądałem Google i widziałem że można na skosach ułożyć pustaki stosowane do ścianek działowych. Moje pytanie jakie macie opinie na ten temat, jak to wykonac, lac całość z wiencem jakie zbrojenie dać miedzy rzędami pustaków jak je połączyć z wiencem jeśli można wieniec zalać wczesniej Pewnie piszesz o czymś takim: http://martadaniel.mojabudowa.pl/pliki/martadaniel/image/poczatki%20/strop%20/zdjecie0816.jpg Ja będę miał skosy nad poddaszem wykonane podobnie, ale z cegły dziurawki. Jak to wykonać nie pytaj na forum, tylko zleć projekt. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba8815 25.01.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Prawdopodobnie wybuduję "Dom w Zdrojówkach 3" Też zaczynam coraz intensywniej myśleć nad wylewanym stropem na poddaszu. W projekcie jest oczywiście lekki g-k. Ale uważam to za kiepskie rozwiązanie. Trzeba będzie przegadać temat z architektem i wykonawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 25.01.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Po co robić betonowe skosy? Koszty bardzo duże. Nie lepiej za te pieniądze postawić pełne piętro ze stropem betonowym? Oczywiście jeżeli plan miejscowy pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik111 25.01.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 W niektorych regionach tak sie buduje i ma to swoje zalety. U mnie poddaszy z gk jak na lekarstwo, wszyscy robia i robili lane skosy od zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 25.01.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 OK. Ale lane skosy kosztują niemało. Tyle samo albo ciut mniej niż pełne piętro. A nieważne z czego skosy dostajesz i tak mało funkcjonalne pomieszczenie. Podaj zalety skosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek27072 26.01.2018 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Źalety to trwałe nie ma żadnych pęknięć jeżeli nie stać kogoś na dach w jakimś stopniu budowa jest przykryta. Widzi się różne tragedię jak dachy porywa, gdy masz skosy zawsze w takiej sytuacji zostaje Ci dach nad głową. I chcę powiedzieć że skosy betonowe wcale nie są takie drogie idzie na nie mniej stali niż na zwykłą płytę oraz wylewa się je cienkie około 10 cm więc betonu też dużo nie wchodzi. Miałem okazję wykonywać takie skosy i jeżeli ktoś łapie temat można je szybko zrobić nie generująca dużych kosztów robocizny. A pytam o pustaki bo były by te skosy cieplejsze i lżejsze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.01.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 O zaletach skosów:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?274817-Skosy-na-poddaszu-lane-czy-GK&highlight=lane+skosyO siebie dodam:+ lepsza szczelność + lepsza akustyka+ większa masa akumulacyjna+ bezpieczeństwo na wypadek wichury, pożaru dachu (np. od pioruna)+ nie pęka jak k-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba8815 26.01.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Obróbka poddasza wełną + kg też tania nie jest, Koszty lanych skosów nie powinny być znacząco większe od kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.01.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Moja ekipa specjalizuje się w stropach podobnych do tego:http://bergamotka.mojabudowa.pl/pliki/bergamotka/image/strop%20skosny/3%20(kopiowanie).jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek27072 26.01.2018 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Pewnie piszesz o czymś takim: http://martadaniel.mojabudowa.pl/pliki/martadaniel/image/poczatki%20/strop%20/zdjecie0816.jpg Ja będę miał skosy nad poddaszem wykonane podobnie, ale z cegły dziurawki. Jak to wykonać nie pytaj na forum, tylko zleć projekt. Właśnie w ten sposób chce to wykonać, nie widać na tych zdjęciach jak skosy są połączone z wiencem niestety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.01.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Właśnie w ten sposób chce to wykonać, nie widać na tych zdjęciach jak skosy są połączone z wiencem niestety.... Myślę, że "wiedza" na podstawie zdjęć, czy nawet opisów z forum to za mało, żeby się brać za taką robotę Poszukaj może jakiegoś majstra, który takie coś robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Właśnie w ten sposób chce to wykonać, nie widać na tych zdjęciach jak skosy są połączone z wiencem niestety.... Na tej fotce jest przykład jak ŻLE zazbroić skosy jeden wrzuci do netu inni się na tym wzorują. Tak w zgodzie z prawem to element konstrukcyjny i powinien być zawarty w projekcie a nie samowola budowla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 27.01.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Nie pytałem o zalety skosów betonowych tylko w ogóle skosów. Czy robicie skosy z wyboru czy dlatego, że plan miejscowy nie daje innej możliwości? Jeżeli to drugie to nie ma wyjścia. Jeżeli z wyboru to za cenę betonowych skosów mielibyście pełne piętro. Nie byłoby wygodniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik111 28.01.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Cena betonowych skosów jest porównywalna z ceną zabudowy płytami gk, więc ja tutaj nie widzę jakiejś różnicy poza tym czy mamy betonowy sufit lub lekki z gk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 28.01.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Nie wiem czemu utrudniacie sobie robotę przy stropie jakimiś pustakami, widziałem taki strop z 11,5 i strasznie był gruby.U mnie deskowanie, zbrojenie 4 dni,wylewanie 4 godziny na gotowo.Strop gruby mógł być 8 cm miał być 10 cm jest 12 cm.Koszt nie był jakoś wielki.Po tynkach można od razu malować bo jest już w pełni ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.01.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Nie wiem czemu utrudniacie sobie robotę przy stropie jakimiś pustakami, widziałem taki strop z 11,5 i strasznie był gruby. U mnie deskowanie, zbrojenie 4 dni,wylewanie 4 godziny na gotowo.Strop gruby mógł być 8 cm miał być 10 cm jest 12 cm. Koszt nie był jakoś wielki.Po tynkach można od razu malować bo jest już w pełni ocieplony. Ekipa, której ufam, murarze których dobrze znam, robią "trumnę" z wykorzystaniem cegły dziurawki, mają w tym doświadczenie (majster 40 lat już buduje), więc zdaję się na ich wiedzę i doswiadczenie. U nas trudno znaleźć ekipę wykonującą lane skosy - dla dwóch ekip z którymi się kontaktowałem byłaby to pierwsza tego typu robota w życiu. A nie chcę, żeby na mojej budowie eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek27072 28.01.2018 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Ekipa, której ufam, murarze których dobrze znam, robią "trumnę" z wykorzystaniem cegły dziurawki, mają w tym doświadczenie (majster 40 lat już buduje), więc zdaję się na ich wiedzę i doswiadczenie. U nas trudno znaleźć ekipę wykonującą lane skosy - dla dwóch ekip z którymi się kontaktowałem byłaby to pierwsza tego typu robota w życiu. A nie chcę, żeby na mojej budowie eksperymentować Czy mógł byś pokazać twojemu majstrowi zdj tych skośow co chce wykonać i zapytać o opinię i rady? Ja ogólnie tu napisałem z nadzieją na kontakt z osobą która miała lub ma z tym styczność i podpowie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 29.01.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Czy mógł byś pokazać twojemu majstrowi zdj tych skośow co chce wykonać i zapytać o opinię i rady? Ja ogólnie tu napisałem z nadzieją na kontakt z osobą która miała lub ma z tym styczność i podpowie .... Niestety, ale nie bardzo. Majster nie jest zbyt biegły w sprawach internetu i nie udziela porad technicznych na odległość. On jest ogólnie zwolennikiem stropów ceramicznych, czy to z dziurawki, czy Ackermanna, ale nie "bawi się" w doradzanie na forum, bez fizycznej obecności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts