e2rduo 26.01.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Witajcie Na wstepie powiem że wiem, iż takie informacje uzyskam u inspektora i architekta lecz pragnę wysłuchać też opini innych Mam pytanie a mianowicie dwa; 1, posiadam stodołe, jeden z jej boków stoi na granicy działki, drugi 3.50m od granicy, Stodoła 15x9m (działka kiedyś była jedna, została podzielona ale już po budowie stodoły) moje pytanie czy w tym przypadku po jej wyburzeniu bede mógł w tym miejscu wybudować inny budynek? Dodam że stodoła jest na mapach itp. 2 , Owa stodoła stoi na płycie fundamentowej a dokładnie budynek ma 43lata. Czy jeżeli udałoby sie dostać pozwolenie itp na budowe (dodam że podczas jednej rozmowy w gminie zostało mi powiedziane że mam szanse wybudować tam budynek usługowo-mieszkalny) moja działka graniczy z działką na ktorej jest tartak. Gmina nie ma planu zagospodarowania. Czy możliwe jest powiekszenie budynku z 15x9m na 18x9m w strone oddalania się budynku od granicy? Chodzi o to ze taki znalazłem projekt. Na dole garaże na poddaszu mieszkanie. Czy na istniejącej już płycie mogłbym wykonać dodatkowe zbrojenie oraz ponownie wylać beton, oraz czy te 3 metry dodatkowe, nie osuwałyby się czy po prostu to miało by prawo bytu? Czy na tych dodatkowych 3metrach trzeba było by zrobić dodatkowy fundament aby nie osiadał względem starej płyty?? Mam nadzieje że w miarę zrozumiale opisałem mój przypadek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.01.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Obstawiam ze stodoła nie stoi jednak na płycie. Pewnie ma wylaną posadzkę betonową a w zależności od konstrukcji ściany lub słupy stoją na czymś co przypomina fundament. Ten podkład betonowy można potraktować jako warstwę chudziaka na nim wykonać właściwą płytę, brakujący fragment dorobić nic nie powinno siedac jak reszta będzie wykonana z głową. Co do granic to miejscowi urzędnicy najlepiej odpowiedzą, ale wg mnie 4 metry od granicy obowiązuje, no chyba ze jakoś zrobisz projekt na przebudowę tego co masz, jak zrobisz wyburzenie i nowe pozwolenie to inne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rduo 26.01.2018 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Dziękuję za odpowiedź. Mam końcem lutego spotkania z architektem i gminą.Zobaczymy co powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts