Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapowietrzenie zasilania olejowego pieca (?)

OldDiver

Recommended Posts

Miałem przegląd pieca. Zawsze dotychczas miałem "kieliszek" w filtrze cały lub prawie cały wypełniony olejem. Po wizycie serwisanta zauważyłem że poziom oleju w filtrze zaczął powoli opadać. Obecnie poziom ustalił się na poziomie ok. 1/4 wielkości "kieliszka". Podczas pracy palnika poziom obniża się tak że zaledwie końcówki filtra są zanurzone w oleju. Po zakończeniu pracy palnika poziom podnosi się do tej 1/4.

Czy tak może być ?

Czy to nie jest objaw zapowietrzenia / nieszczelności zasilania olejowego ?

Miałem przegląd pieca. Zawsze dotychczas miałem "kieliszek" w filtrze cały lub prawie cały wypełniony olejem. Po wizycie serwisanta zauważyłem że poziom oleju w filtrze zaczął powoli opadać. Obecnie poziom ustalił się na poziomie ok. 1/4 wielkości "kieliszka". Podczas pracy palnika poziom obniża się tak że zaledwie końcówki filtra są zanurzone w oleju. Po zakończeniu pracy palnika poziom podnosi się do tej 1/4.

Czy tak może być ?

Czy to nie jest objaw zapowietrzenia / nieszczelności zasilania olejowego ?

Jeżeli kociól dział to jest ok.

Powietrze dostało się podczas wymiany filtra .Jeżeli chcesz się pozbyc powitrza to postukaj w filtr podczas pracy palnika .

Czasem podczas wymiany wkładu filtra pojawia się nieszczelność na zaworze filtra . Trzedociągnać dławicę ( jeśli jest ) albowymienić cały filtr.

Ale wtedy kocioł czesto przerywa

• 1 month później...

Z uporem wracam do mojego problemu. Piec znowu stanął. Serwisant (wczoraj) odpowietrzył układ zasilania. Wg niego był zapowietrzony bo na początku odpowietrzania najpierw "szło" powietrze a potem olej. Palnik był zapaskudzony. Wyczyścił palnik, odpowietrzył filtr - cały kieliszek wypełniony olejem. Piec zaczął chodzić. Dzisiaj zaglądam do kotłowni i znowu w kieliszku olej "na dnie". Piec (jak na razie) chodzi.

Co z tym poziomem oleju w kieliszku ?

• 5 months później...