Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Stare okucie trzeba zdemontować i okuć na nowo. Trochę więcej danych o oknie bo jest kilka warunków. Aha, dziurki po zawiasach trzeba jakoś zaślepić, estetyka trochę ucierpi.....
Stare okucie trzeba zdemontować i okuć na nowo. Trochę więcej danych o oknie bo jest kilka warunków. Aha, dziurki po zawiasach trzeba jakoś zaślepić, estetyka trochę ucierpi.....

drzwi trasowe rozwierno-uchylne z ruchomym słupkiem, estetyka mało ważna,( za lat studenckich pracowałem w fabryce okien pvc więc temat jest mi bliski), Potrzebowałbym przerobić okno czterosegmetnowe dwa skrajne stale i środek rozwierno uchylny na ruchomym słupku tak żeby jedno skrzydło i drugie rozsuwały się na te poszczególne stałe okna wszystkie 4 segmenty po około 1m szerokosci i 2,4 wysokosci. znalazlem kilka systemow GU lub hautau tylko nie wiem czy mozna je adoptować do tych profili ktore mam, jest to profil aluplast

Da się, dość kosztowne bo 2 skrzydła. Dużo pracy zdolnego serwisanta. Jedyny problem to miejsce na prowadnice, między skrzydłami a podłogą i górnym glifem. Ta odległość na dole to min. 35-36 mm, na górze trochę mniej.
no własnie koszty, odległość nie ma znaczenia bo okno to narazie stoi na piance i tak naprawde do niego bedzie dostosowane wysokosc posadzki na okucia24 znalazlem cos takiego jak rolki jezdne do skrzydla i komplety prowadnic moze tansze, inne rozwiazania ???
Nie ma tańszych rozwiązań, zakładając że będzie to wersja bez wspomagania w klamce (najtańsza) to podstawa do kupienia to wózki (2 komplety), prowadnica dolna, prowadnica górna, nożyce na górę skrzydeł (2 szt) . Do tego modyfikacja obwiedniówki skrzydeł tak żeby były okute i spięte dookoła, na dole między narożnikami łączniki z kłami, zaczepy kłów na ościeżnicę. To tak na szybko, jeszcze do tego kilka drobiazgów. Jeśli tego nie robiłeś to odpuść bo łatwo o błąd.
  • 1 year później...