Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże strunobetonowe + rolety podtynkowe

cudak

Recommended Posts

Witam,

Dom zamierzam wybudować z bloczków silikatowych 24cm. Chcę zastosować nadproża strunobetonowe i chciałbym się dowiedzieć czy można wykorzystać tylko pojedynczą belkę (1x11,5), zamiast dwóch (2x11,5). Rozumiem, że trzeba to jakoś ubrać w całość i potwierdzić odpowiednimi obliczeniami. Można to jakoś w prosty sposób obliczyć ? Powstałą w ten sposób szczelinę chciałbym wypełnić materiałem izolacyjnym pod roletę podtynkową.

Może macie jakieś inne pomysły ? Warstwa ocieplenia to 25cm, wszystkie skrzynki schowają się w ociepleniu, ale nie wiem jak połączyć skrzynkę z nadprożem, aby choć trochę wyeliminować straty ciepła.

Pozdrawiam

Edytowane przez cudak

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm...... Też wolę mieć pewniejszą konstrukcję to nie ulega wątpliwości. Pytam się z ciekawości.

... ale skoro robię dwie to chyba jest w takim jakiś cel, zwłaszcza, że nie są to tanie rzeczy......

Przyznam się szczerze, że nie rozumiem co chciałeś mi przekazać pisząc to zdanie. Kto robi ? Oni mogą Ci zrobić więcej niż dwie jeśli chcesz. Stosuje się dwie na jedno nadproże, bo razem mają prawie 24cm i kryją całą ścianę :) no i oczywiście razem posiadają większą nośność :) Skoro nadproża strunobetonowe są bardzo, ale to bardzo wytrzymałe to dlatego zadałem powyższe pytanie :) Czy pojedyncza belka mogła by to utrzymać. Nie chce osłabiać swojej konstrukcji, bo być może jedna belka jest mocniejsza niż np. wylewane nadproże na budowie. Wtedy nie ma mowy o osłabianiu konstrukcji.

Skrzynki rolet podtynkowych nie są mocowane do nadproży. Przy 25cm ocieplenia wysuń okna i po problemie.

Wybierając montaż warstwowy nie w ociepleniu to ile mogę maksymalnie wysunąć okna ? Montażyści powiedzieli 3cm, więc to chyba za mało :(

Pomijam maty aerożelowe itp. rzeczy

3cm to nie tragedia, i tak lepiej niż nadstawne rolety. Szczerze to zastanowilbym się nad lanym zbrojonym nadprozem, zrobisz je na 20cm grubości i dasz więcej ocieplenia. Plus taki że wysokosc dopasujesz do wysokości kolejnej warstwy bloczkow. Ewentualnie poszukaj cięńszych nadprozy.

Zgadza się te 3cm to nie tragedia :) O nadstawnych to nawet nie chce nic pisać :D Można lane, ale nie ukrywam, że czas dłuższy i wykonawca coś tam marudzi (tak wiem to ja buduje itp. itd.) :) Cieńszych ? Miałeś na myśli zastosować dwie belki o różnej szerokości ? np. 1x11,5 + 1x7 ? Coś podobnego ?

Chciałbym coś pośredniego :) bez zastosowania lanych nadproży

Miałeś na myśli zastosować dwie belki o różnej szerokości ? np. 1x11,5 + 1x7 ? Coś podobnego ?

Dokładnie. Lepszego rozwiązania nie znajdziesz. Jedynym klopotem będzie wysokosc nadproza, będzie mniejsza niż wysokosc skrzynki rolety, co oznacza że pierwsza warstwa nad nadprozem też będzie musiała być cieńsza. Za to już przez majstra zostaniesz zjedzony :D

Szukałem właśnie takich cieńszych, ale coś nie mogę znaleźć :( zmienia się tylko wysokość (7, 11, 14) zależy jaki otwór chcemy przykryć. Muszę właśnie coś pokombinować z tym.

Dobrze piszesz. Kurde, taka pierdoła, a tyle problemów. Trzeba będzie chyba wziąć te 3 cm i ocieplić płytą PIR i powinno być dobrze :)

Im dalej w las tym mniej drzew :D

Nadproża L kształtne mają po 9 cm. szerokości,po złożeniu dwóch zostaje ok. 5 cm. miejsca na docieplenie,to chyba najlepsze rozwiązanie pod rolety...

Dokładnie tak jak napisałeś, ja kupowałem z tej firmy http://www.uciechowski.com.pl/oferta/sciany-nosne-i-dzialowe/item/23-nadproza-l19

Wybierając montaż warstwowy nie w ociepleniu to ile mogę maksymalnie wysunąć okna ? Montażyści powiedzieli 3cm, więc to chyba za mało :(

Bzdura. Można i pól metra okna przed ścianą zamontować tylko po co? Znam realizacje do 20-20 paru centymetrów

Nadproża L kształtne mają po 9 cm. szerokości,po złożeniu dwóch zostaje ok. 5 cm. miejsca na docieplenie,to chyba najlepsze rozwiązanie pod rolety...

Rzeczywiście, najbardziej sensowne jak dla mnie :)

Z tymi roletami to temat rzeka :) Coś porozkminiam :) Te L to trzeba później zbroić i zalewać betonem na budowie, to mi trochę nie pasuje :)

Bzdura. Można i pól metra okna przed ścianą zamontować tylko po co? Znam realizacje do 20-20 paru centymetrów

Jak wyciągnę np. 10cm to w ociepleniu raczej nie schowam skrzynki, więc wszystko można, ale nie w moim przypadku. Można też zrobić montaż okien w ociepleniu, ale wtedy przydałoby się min. 30cm ocieplenia :) w pasywnych chyba się tak robi

Darek, a u Ciebie ile cm ma ściana ? I z czego ?

Edytowane przez cudak

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc, pomyślę chyba na tymi L. Mają jakieś ograniczenia w długości ?

Darek, w środku te nadproża wewnętrzne to też masz z L ?

W środku mam te https://wienerberger.pl/produkty/nadpro%C5%BCe-porotherm-11.5

Co do elek to najdłuższą mam nad drzwiami garażowymi, nie pamiętam dokładnie ale chyba mają 3 metry

A jakie ty dajesz ocieplenie że roleta się nie zmieści w ociepleniu?

Ocieplenie mam 25cm, największa skrzynka 20,5cm. Wszystko się zmieści, ale gdybym montował okna w warstwie ocieplenia (wysunięcie około 10cm) to nie zmieściłbym skrzynki w ociepleniu :) chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić. Pomijam cofanie nadproży itp. rzeczy

Ja u siebie chciałem dać roletę pomiędzy oknem a nadprożem i to jest chyba najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o energooszczędność, natomiast ze względu na wysokość budynku nie mogłem tego zrobić. Dlatego zdecydowałem się na standardowy montaż + aerożel. Jak dla mnie przez takie rozwiązanie będę przepłacał 5zł rocznie na ogrzewaniu, więc tragedii nie ma ;)

Piszesz, że chciałeś dać roletę nad oknem, tzw. na okienne, albo nadstawne ? I, że jest to najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o energooszczędność ? Jeśli CI o to chodzi to się nie zgadzam, to jest właśnie najgorsze rozwiązanie, oczywiście wg mnie :) Z tą matą aerożelową to już o wiele lepiej

Edytowane przez cudak

Mówisz kolego właśnie o rolecie nadstawnej, która wpuszczą zimno do środka rolety szczeliną w która wchodzi roleta. Mimo że otula ją 25cm ocieplenia to i tak zimno dostaje się do domu i może powodować skraplanie na klapie rewizyjnej. Cudak przeczytał Twój wpis dokładnie. Myślę że gdybyś jednak zrobił nadstawne to byś do ogrzewania z 15zl rocznie dopłacał ;) Edytowane przez dez

Hehe :) to mnie rozbawiłeś :) przecież to są właśnie rolety na okienne :) o których pisałem :) to ja już nie wiem o co Ci chodzi :D nie to żebym się czepiał, ale piszesz właśnie o roletach na okiennych. Jak sama nazwa mówi, że są to rolety na oknie czyli uściślając nad oknem, dlatego czasami nazywane nadstawnymi. Dalej twierdzę, że jest to najgorsze rozwiązanie patrząc od strony energooszczędności. Przez tą roletą hula Ci zimne powietrze do wnętrza domu. Poczytaj trochę o rodzajach tych rolet zanim zaczniesz coś pisać, a nie od razu zarzucasz, że ktoś niedokładnie coś przeczytał. Nie gniewaj się, ale taka prawda. Trzeba wiedzieć co się pisze.

P.S. Dziwne są te Twoje wypowiedzi #2 i #20 jednak bardzo dziękuję za chęć pomocy. To co piszesz to jest najgorsze, właśnie tego chcę uniknąć :)

Dez, Ci wytłumaczył :) no chyba, że oboje nie doczytaliśmy dokładnie :)

Dez: a inne kasety nie wpuszczają zimna szczeliną, z której wychodzi roleta? ;)

Nie wpuszczają zimna, bo cała skrzynka jest na zewnątrz domu. I rewizja też jest od zewnątrz.

Edytowane przez cudak