schuey 27.01.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Witam, Obecnie wielką popularnością cieszy się płaska dachówka szara i większość projektów domów w stylu mniej tradycyjnym taką właśnie stosuje i przykładów nowo zbudowanych domów można znaleźć mnóstwo. Chciałbym trochę wybić się z tego trendu i do projektu kusi mnie i zastanawia odcień miedziana angobowa np. Creaton Domino ale ciężko znaleźć przykłady realizacji z takim kolorem. Czy ktoś z forumowiczów zdecydował się na czerwoną płaską dachówkę i byłby chętny udostępnić zdjęcie swojego domu, jak takie połączenie wychodzi? Online znalazłem jedynie taki przykład http://www.dachpol.pl/edytuj/uploads/tiny_mce_assets/galery/45cd1b127ebbce466f058dcc693b934e.jpg Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.01.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Moda przemija......niestety tradycja pozostaje i jeśli spojrzeć na taki krajobraz zawsze będzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 27.01.2018 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 No właśnie moda - ostatnio nawet usłyszałem, że przy nowoczesnym projekcie bez okapów jak rozważam czerwony dach to jestem "odważny". Znaleziony przykład wygląda interesująco, ale jestem ciekaw jakie elewacje z taką dachówką wyglądają dobrze. Jacyś odważni forumowicze z czerwonymi dachami i "nowoczesnej" architekturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.01.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Pamiętam, że ktoś taką dachówkę stosował i na forum jest nawet dziennik budowy. Ale nie mogę sobie przypomnieć kto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 27.01.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Tu masz wizualizację nowoczesnej stodoły z płaską czerwoną dachówką. http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-1a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 27.01.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Poszłabym w białą elewację. Nowoczesny design i tradycyjna kolorystyka wpisująca budynek w polski krajobraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.01.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) No właśnie moda - ostatnio nawet usłyszałem, że przy nowoczesnym projekcie bez okapów jak rozważam czerwony dach to jestem "odważny". Znaleziony przykład wygląda interesująco, ale jestem ciekaw jakie elewacje z taką dachówką wyglądają dobrze. Jacyś odważni forumowicze z czerwonymi dachami i "nowoczesnej" architekturze? - większość Inwestorów z jakimi mam przyjemność rozmawiać skłania się do dachówki w odcieniach szarości. Niestety w większości przypadków Plany Miejscowe mają wpisane pokrycie dachu w kolorze np. czerwonym, ceglastym, ... itp co w zasadzie kończy temat rozważań o kolorystyce dachu. Raz próbowałem przeforsować kolorystykę grafitową ( dla działki gdzie kolor pokrycia był wskazany jako czerwony ) motywując to istniejącą, sąsiednią zabudową, gdzie 90% obiektów miało grafitowy / szary odcień pokrycia - i niestety rozmowy z Urzędem nie dały zamierzonego rezultatu. Plan to Plan i jego zapisy. - z " czerwonym dachem " na pewno dobrze wyglądają białe ale też ciemne elewacje, jak również wszelkie elementy elewacji ( w całości lub części ) nawiązujące do tego pokrycia jak płytka elewacyjna, czy też drewno w naturalnych odcieniach ... ale wszystko zależy od projektu i formy budynku architektura : LOOPING ARCHITECTURE foto : Hertha Hurnaus https://www.domusweb.it/en/news/2013/03/28/looping-architecture-forum-limbach.html Edytowane 27 Stycznia 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 27.01.2018 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Pamiętam, że ktoś taką dachówkę stosował i na forum jest nawet dziennik budowy. Ale nie mogę sobie przypomnieć kto... Dzięki, w wolnej chwili spróbuję przejrzeć dział Dzienniki budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 27.01.2018 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) - z " czerwonym dachem " na pewno dobrze wyglądają białe ale też ciemne elewacje, jak również wszelkie elementy elewacji ( w całości lub części ) nawiązujące do tego pokrycia jak płytka elewacyjna, czy też drewno w naturalnych odcieniach ... ale wszystko zależy od projektu i formy budynku Tak, planujemy drewno na elewacji i biały tynk z fragmentami klinkieru przy kominach i bok garażu. Takich domów z szarym dachem można znaleźć wiele, jest to dość popularne połączenie. Droga małżonka koniecznie upiera się przy dachu szarym "bo wszyscy tak mają i co ja wymyślam" i faktycznie mam problem ze znalezieniem realizacji w dachu czerwonym, bym mógł jej pokazać jak taka kolorystyka będzie wyglądać na żywo. Przykład z czerwoną blachą - fajnie fajnie, ale to bardziej do programu Grand Designs niż pomysł na nasz dach Edytowane 27 Stycznia 2018 przez schuey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.01.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 - ... no widzisz, a ja bardziej w stronę GRAND DESIGN ale jak coś ciekawego znajdę dorzucę do wątku ... - Przykład : to nie blacha czerwona, podejrzewam, że raczej zewnętrzna powłoka natryskowa bezpośrednio na PIR lub płyty cementowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 27.01.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 - ... no widzisz, a ja bardziej w stronę GRAND DESIGN ale jak coś ciekawego znajdę dorzucę do wątku ... nie szukaj- wystarczy, ze pokazesz cos ze swoich realizacji. architekt z takim dorobkiem jak ty na pewno ma co pokazac. nie badz taki skromny i pokaz cos swojego a nie ciagle to nudne archadily albo projekty innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.01.2018 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) jak w temacie :" Czerwona płaska dachówka przy nowoczesnej architekturze " http://www.lukaszarch.pl/files/DOM_M---01.jpghttp://www.lukaszarch.pl Edytowane 28 Stycznia 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 28.01.2018 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 jak w temacie : " Czerwona płaska dachówka przy nowoczesnej architekturze " http://www.lukaszarch.pl/files/DOM_M---01.jpg http://www.lukaszarch.pl Fajnie, czy to na razie projekt czy już realizowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.01.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 ... mam zamkniętą koncepcję, pracuję nad Projektem Budowlanym. Początek realizacji przewidywany na ten rok. Będę pilnował, aby projekt był konsekwentnie realizowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 28.01.2018 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 ... Będę pilnował, aby projekt był konsekwentnie realizowany Żeby inwestor nie zmienił zdania, że jednak ma być bardziej jak tutaj http://murator.pl/architektura/dom-na-dlugie-lata_2864.html czyli na szaro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.01.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 - ... szary dach na pewno nie będzie w tym projekcie i jego realizacji. Mam zapis w Planie Miejscowym : " Stosowanie dachów nowych budynków mieszkalnych o następujących parametrach:a) dachy spadziste o symetrycznych kątach spadku połaci dachowych 30º ÷ 45º,b) dachy dwuspadowe i wielopołaciowe, główną kalenicą usytuowaną równolegle do ulicy przylegającej do działki,c) pokrycia dachów w kolorze ceglastym lub bordowym z możliwością zastosowania dachówek ceramicznych, cementowych, bitumicznych i blachy dachówko podobnej oraz innych materiałów dachówkopodobnych,d) zakaz realizacji dachów z przesunięciem poziomów ich połaci w kalenicy i dachów płaskich. "Inwestor również czyta Plan i na pewno nie podejmie takiego ryzyka ( nie otrzymania Pozwolenia na użytkowanie budynku )- " konsekwentnie realizowany " - miałem na myśli bardziej możliwe zmiany wprowadzane przez wykonawcę, a które mogłyby odbiegać od projektu. Jedne są możliwe / inne nie, ale każda wymaga uzgodnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 04.02.2018 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Odgrzewając trochę temat, znalazłem takie coś w katalogu muratora https://projekty.muratordom.pl/projekt_lesny-koncert,2736,0%2C0.htm Małżonce nawet nawet się podoba, może bez kombinowania z drewnem między oknami i zmiana materiału jedynie na załamaniach bryły, ale ten przykład ma chyba coś alternatywnego w sobie dla dość podzielonej rzeczywistości w budownictwie jednorodzinnym na dworkowo-tradycyjnie versus nowocześnie-szaro. Może być nowocześnie-tradycyjnie, byle nie schizofrenicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.02.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Jedna z moich realizacji dachówka Braas Turmalin miedziana angoba. Obróbki i rynny miedziane. Izolacja nakrokwiowa spotka się z elewacją. Dach bez wystających okapów i szczytów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 07.03.2018 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Jedna z moich realizacji dachówka Braas Turmalin miedziana angoba. Obróbki i rynny miedziane. Izolacja nakrokwiowa spotka się z elewacją. Dach bez wystających okapów i szczytów. Pozdrawiam. Wielkie dzięki, takich przykładów szukałem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 07.03.2018 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 A czy można prosić o zdjęcie już z elewacją i jak to się komponuje? Bez okapów to raczej styl nowoczesny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts