Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalne ogrzewanie małego domku - 90m2 pow. użyt.

T-omek

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie i miło !

Mam na imię Tomek i jest to mój pierwszy post na tym forum. Na wiosnę zaczynam budowę swojego wymarzonego domku i jako że jest jeszcze zima to już pomału zaczynam analizować projekt w tym instalacje ogrzewania. Myślę nad optymalnym sposobem ogrzewania domku i uzyskiwania c.w.u. Kilka słów na temat w/w domku. Jest to budynek parterowy z poddaszem użytkowym (bez piwnicy), powierzchnia do ogrzania to ok. 90m2, zapotrzebowanie na energię nieodnawialną wg projektu to 90,22 kWh/m2 przez rok (podczas budowy chcę zastosować lepsze ocieplenie i lepsze okna przez co chce uzyskać 80 kWh/m2). W domku póki co przez najbliższe kilka lat będę mieszkał sam a docelowo chcę założyć rodzinę 2+1. Nie jestem ciepłolubny więc wystarczy mi w zimę 20-21C. Budynek będzie wyposażony tylko w grzejniki bez podłogówki. Domek jest wyposażony w dwie łazienki (parter + poddasze, oba pomieszczenia są w jednym pionie) oraz kuchnie z punktem poboru wody oddalonym 2 metry od łazienki. Kotłownia sąsiaduje przez ścianę z łazienką na parterze. Mam możliwość podciągnięcia do działki gazu ziemnego. Myślałem nad trzema sposobami rozwiązania mojego problemu.

1. Gazowy piec jednofunkcyjny + 120l zbiornik. W zimę to rozwiązanie jest ok. Jednak latem nie chcę płacić podczas nieobecności w domu za ogrzanie wody której nie zużyję.

2. Gazowy piec dwufunkcyjny. To rozwiązanie do mnie mocno przemawia gdyż ogrzewam tylko taką ilość wody którą w danej chwili potrzebuję, jednak nie wiem czy piec ten pociągnie na dwie łazienki (łazienka dół prysznic i umywalka, łazienka góra umywalka plus duża wanna)

3. Piec na ekogroszek 12-14 kW do c.o w zimę plus dwa zwykłe gazowe przepływowe piecyki do c.w.u. Jeden na dole obsługujący łazienke i kuchnie, drugi do łazienki na poddaszu.

Koszt instalacji pieców jest dla mnie sprawą drugorzędną jednak zależy mi na jak najniższych kosztach bieżących. Dodam tylko, że nie przeraża mnie syf związany z obsługą pieca na ekogroszek. Bardzo Was proszę o poradę przy wyborze optymalnego rozwiązania. Dziękuję :)

3. Piec na ekogroszek 12-14 kW do c.o w zimę plus dwa zwykłe gazowe przepływowe piecyki do c.w.u. Jeden na dole obsługujący łazienke i kuchnie, drugi do łazienki na poddaszu.

malusi ten kociołek nie powiem .. coś poniżej 25 kW bym nie brał, a jak Ci zimno będzie? nie dasz radę ogrzać..

Oczywiście to był żart.

To tak jak byś chciał kredyt hipoteczny brać w providencie. Energia nieodnawialna bez źródła ciepła i sprawności instalacji, nie mówi zupełnie nic.. masz gdzieś napisane Qhnd? Eu C.O ?

Ek prędzej ..

90m2 dom w standardzie około pasywnym to 900 Wat obciążenia cieplnego przy -20 !

a 900 wat to jakieś 1/2 porządnej suszarki do włosów...

Edytowane przez מרכבה

Czyli jak widzisz grzej suszarką do włosów ;)

Dobrze Ci tu forumowicz zaleca podać Ek, a najlepsze byłoby obciążenie cieplne a z niego wyniknie jak się spodziewam, że wystarczy klimatyzator kanałowy do Co plus grzałka w bojlerze 200 litrowym do CWU.

Zaoszczędzisz na kotle, kominie, instalacji, grzejnikach, a w pomieszczeniu na kotłownię urządzisz np. spiżarnię.

Jeśli obawiasz się tak nowoczesnego rozwiązania możesz pójść w tradycyjne tj. powietrzną pompę ciepła do CO + podłogówka a do CWU jak wyżej co też będzie na miarę obecnych czasów.

Od lat zajmuję się kotłami na ekogroszek więc wiem że każdy będzie zbyt mocny do takiego domu.

Zastanów się czy gdybyś mógł kupić taniej nowe auto elektryczne to wybrałbyś droższy odpowiednik o takich samych osiągach spalinowy ?

Mam na imię Tomek i jest to mój pierwszy post na tym forum. Na wiosnę zaczynam budowę swojego wymarzonego domku i jako że jest jeszcze zima to już pomału zaczynam analizować projekt w tym instalacje ogrzewania. Myślę nad optymalnym sposobem ogrzewania domku i uzyskiwania c.w.u. Kilka słów na temat w/w domku. Jest to budynek parterowy z poddaszem użytkowym (bez piwnicy), powierzchnia do ogrzania to ok. 90m2, zapotrzebowanie na energię nieodnawialną wg projektu to 90,22 kWh/m2 przez rok (podczas budowy chcę zastosować lepsze ocieplenie i lepsze okna przez co chce uzyskać 80 kWh/m2). W domku póki co przez najbliższe kilka lat będę mieszkał sam a docelowo chcę założyć rodzinę 2+1. Nie jestem ciepłolubny więc wystarczy mi w zimę 20-21C. Budynek będzie wyposażony tylko w grzejniki bez podłogówki. Domek jest wyposażony w dwie łazienki (parter + poddasze, oba pomieszczenia są w jednym pionie) oraz kuchnie z punktem poboru wody oddalonym 2 metry od łazienki. Kotłownia sąsiaduje przez ścianę z łazienką na parterze. Mam możliwość podciągnięcia do działki gazu ziemnego. Myślałem nad trzema sposobami rozwiązania mojego problemu.

1. Gazowy piec jednofunkcyjny + 120l zbiornik. W zimę to rozwiązanie jest ok. Jednak latem nie chcę płacić podczas nieobecności w domu za ogrzanie wody której nie zużyję.

2. Gazowy piec dwufunkcyjny. To rozwiązanie do mnie mocno przemawia gdyż ogrzewam tylko taką ilość wody którą w danej chwili potrzebuję, jednak nie wiem czy piec ten pociągnie na dwie łazienki (łazienka dół prysznic i umywalka, łazienka góra umywalka plus duża wanna)

Koszt instalacji pieców jest dla mnie sprawą drugorzędną jednak zależy mi na jak najniższych kosztach bieżących. Dodam tylko, że nie przeraża mnie syf związany z obsługą pieca na ekogroszek. Bardzo Was proszę o poradę przy wyborze optymalnego rozwiązania. Dziękuję :)

No to jeszcze rozważ 4 sposób ogrzewania, pompą ciepła, za pompę ciepła LG lub Panasonic do Twojego domu z zasobnikiem 200L zapłacisz około 22-24tyś masz bezobsługowo, tanio i do tego jeszcze opcję chłodzenia latem. Koszty użytkowania oczywiście najniższe z tych podanych powyżej.

Co do pkt 2 - czyżbyś miał zamiar używać na raz dwóch łazienek i ich wyposażenia ? ;) Oczywiście, możliwe, ale piec przepływowy odpowiedniej mocy da radę a szczególnie taki z WBUDOWANYM, niemal 50ciolitrowym zasobnikiem, którego wydajność jest odpowiednia do 150l zasobnika osobnego z piecem jednofunkcyjnym. Znajomy ma taki i bardzo chwali. Jeśli będę miał gaz, to również taki piec, bo mam mały domek i od "kotłowni" do kuchni/łazienki blisko.

. Na wiosnę zaczynam budowę swojego wymarzonego domku i jako że jest jeszcze zima to już pomału zaczynam analizować projekt w tym instalacje ogrzewania. Budynek będzie wyposażony tylko w grzejniki bez podłogówki. Domek jest wyposażony w dwie łazienki (parter + poddasze, oba pomieszczenia są w jednym pionie) oraz kuchnie z punktem poboru wody oddalonym 2 metry od łazienki. Bardzo Was proszę o poradę przy wyborze optymalnego rozwiązania. Dziękuję :)

Nie czepiając się szczegółów budynek 90m2 całość parter plus poddasze? ogrzewanie albo pompa PP albo kable grzejne. Kotłownia w tak małym domku z poddaszem użytkowym , chyba że 90m2 parter+poddasze.To co innego

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Nie mam obecnie przy sobie projektu, jak tylko wrócę do mieszkania to podam Wam (jeśli znajdę) te wszystkie współczynniki. 90m2 pow. użytkowej oczywiście dotyczy parteru i poddasza użytkowego. Nie jest tajemnicą na który domek się zdecydowałem, jest to projekt ze strony murator:

Dom na rozstaju - C214aL

Jeżeli chodzi o koszty instalacji ogrzewania to chodziło mi o kwotę do tych rozwiązań które podałem w pierwszym poście. Czyli przedział 10-12 tys zł.

Temp. po podłogach to około 100 m2.

Co do gazu - to policz: opłata przyłączeniowa + skrzynka + projekty + pociągniecie gazu od granicy do domu + komin + piec + kotłownia =raczej się nie zmieścisz w 10-12 tyś. To naprawdę mały domek, jak jeszcze wrzucisz tam grzejnik to wogóle miejsca nie będzie.

Grzie wrzucisz grzejnik w salonie? Za kanapą przy oknie? W kuchni?

Nie jestem ciepłolubny więc wystarczy mi w zimę 20-21C. Budynek będzie wyposażony tylko w grzejniki bez podłogówki.

Chcesz dobrej rady to zamiast grzejników zrób wszędzie podłogówkę. Piec na paliwo stałe wybij sobie z głowy. Jeżeli masz gaz to szedłbym w gaz, ewenutalnie w piec elektryczny ale to już trzeba dobrze policzyć i podjąć świadomą decyzje.

W obu przypadkach nie musisz murować komina, ponieważ z pieca gazowego możesz kominem przejść przez ścianę. - ja tam mam.

Temp. po podłogach to około 100 m2.

Co do gazu - to policz: opłata przyłączeniowa + skrzynka + projekty + pociągniecie gazu od granicy do domu + komin + piec + kotłownia =raczej się nie zmieścisz w 10-12 tyś. To naprawdę mały domek, jak jeszcze wrzucisz tam grzejnik to wogóle miejsca nie będzie.

Grzie wrzucisz grzejnik w salonie? Za kanapą przy oknie? W kuchni?

Domek jest zaprojektowany do ogrzewania gazowym piecem jednofunkcyjnym 24,5kW ze zbiornikiem na c.w.u. 130l. Dodam ze wszędzie są grzejniki. Bez problemu i z przyjemnością będę dogrzewał salon i sypialnie kominkiem. Na 90% pójdę w gaz tylko teraz mam dylemat czy będzie to piec jedno czy dwufunkcyjny. Przy zastosowaniu pieca dwufynkcyjnego problemem jest kuchnia z najdalej oddalonym od pieca punktem poboru wody. Wiem, że pośrednim rozwiązaniem mojego dylematu jest piec dwufunkcyjny ze zbiornikiem do 50l. Mam pytanie czy grzanie takiego zintegrowanego zbiornika jest w opcji on/off czy nie???

Drugie pytanie dotyczy rozwiązania z piecem dwufunkcyjnym zwykłym który będzie zasilał c.o. i dwie łazienki plus zwykły gazowy przepływowym podgrzewacz wody w kuchni. W kuchni i tak musi zostać doprowadzona rura z gazem do kuchenki do gotowania. Pytanie mam takie czy (jeżeli zdecyduję się na ten patent) spaliny z tego kuchennego piecyka mogę wyprowadzić rurą do ściany zewnętrznej kuchni czy muszę tą rurę ciągnąć do komina w kotłowni??

Domek w sumie podobny do mojego, nawet zapotrzebowanie energetyczne zbliżone :) Singlowi z opcją rodzina w przyszłości sugerował bym grzanie klimatyzatorami + w salonie koza z jakimś systemem zwiększonej efektywności odbioru ciepła ze spalin (wymiennik, albo akumulacja).

Sam grzeję piecokominkiem, ale to wymaga specyficznego podejścia i nie jest dla każdego.

Podłogówka, jak już wszędzie i tak aby kocioł chodził ciągle na kondensacji..i czemu tego niedać bliżej poboru ? to podstawa, aby woda była już..

1,5m tyle dzieli od podgrzewacza w piwnicy - do poboru w kuchni, a łazienki są w pionie .. woda w grubej izolacji .. po 2 godzinach .. tyle co zleci z miejsca bez izolacji.. już można się myć.. pół dnia potrzeba aby była zimna i trzeba czekać na świeżą.

Kuminek ? jak kominek to nie gaz.. itp.. sam koszt komina to z 2 lata gratis na gazie.. jak kominek to bufor.. a kominek.. cóż... to wywalacz energii z opału..

chyba że powierzchnię wodną konkretną...

• 4 weeks później...

Witam,

Najbardziej komfortowym rozwiązaniem będzie wybór gazowego kotła kondensacyjnego, zwłaszcza jeżeli posiada Pan podłączenie do sieci gazowej. Kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem jest lepszym rozwiązaniem w przypadku większego poboru ciepłej wody. Wspominał Pan o dwóch łazienkach, więc w przypadku korzystania z prysznica, temperatura w pozostałych punktach poboru będzie jednakowa. Takie rozwiązanie jest bardziej komfortowe. W sezonie letnim kocioł będzie wytwarzał ciepło jedynie do podgrzania ciepłej wody. W przypadku Pana nieobecności można wyłączyć kocioł, aby nie podgrzewał wody.

W celu doboru odpowiedniego kotła gazowego zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Junkers-Bosch, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie: http://www.junkers.pl/dla-profesjonalistow/program-autoryzacji/autoryzowani-instalatorzy/. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Zaplanuj fotowoltaikę na dachu od strony południowej.

Zaplanuj i zrób rekuperację i ogrzewanie, i chłodzenie klimatyzacją kanałową. Na etapie budowy to bardzo proste, a potem już trzeba kuć duże otwory.

Zrezygnuj całkowiecie z komina i zaoszczędź pieniądze - wydasz tyle samo na rekuperator. Możesz nawet zrobić wentylację mechaniczną bez rekuperatora ale zaplanuj miejsce pod niego na przyszłość. Zamiast rekuperatora dajesz słaby wentylator kanałowy i masz kontrolowaną wentylację mechaniczną bez odzysku ciepła.

Grzejniki to błąd. Wchodzisz w archaiczne technologie. Jeśli już musisz to chociaż rury połóż w podłodze albo kable.

Najniższe koszty bieżące to darmowe ogrzewanie przy użyciu fotowoltaiki i klimatyzacji split lub kanałowej. Płacisz wtedy tylko abonament za energię. Ja już grzeję za darmo.

https://www.facebook.com/groups/329438764201077/ tutaj grupa o darmowym ogrzewaniu.

Taniej niż za darmo się nie da. Nieprawdaż?

• 3 weeks później...
Domek jest zaprojektowany do ogrzewania gazowym piecem jednofunkcyjnym 24,5kW ze zbiornikiem na c.w.u. 130l. Dodam ze wszędzie są grzejniki. Bez problemu i z przyjemnością będę dogrzewał salon i sypialnie kominkiem. Na 90% pójdę w gaz tylko teraz mam dylemat czy będzie to piec jedno czy dwufunkcyjny. Przy zastosowaniu pieca dwufynkcyjnego problemem jest kuchnia z najdalej oddalonym od pieca punktem poboru wody. Wiem, że pośrednim rozwiązaniem mojego dylematu jest piec dwufunkcyjny ze zbiornikiem do 50l. Mam pytanie czy grzanie takiego zintegrowanego zbiornika jest w opcji on/off czy nie???

Drugie pytanie dotyczy rozwiązania z piecem dwufunkcyjnym zwykłym który będzie zasilał c.o. i dwie łazienki plus zwykły gazowy przepływowym podgrzewacz wody w kuchni. W kuchni i tak musi zostać doprowadzona rura z gazem do kuchenki do gotowania. Pytanie mam takie czy (jeżeli zdecyduję się na ten patent) spaliny z tego kuchennego piecyka mogę wyprowadzić rurą do ściany zewnętrznej kuchni czy muszę tą rurę ciągnąć do komina w kotłowni??

Witam,

Zamiast zwykłego gazowego kotła dwufunkcyjnego polecam Panu zastanowić się nad kotłem z wbudowanym zasobnikiem CWU, który ładowany jest warstwowo. W ofercie marki Junkers-Bosch znajduje się kocioł Cerapur ACU z wbudowanym zbiornikiem ładowanym warstwowo o pojemności 42l. Jest to doskonałe rozwiązanie oferujące wysoki komfort przygotowania ciepłej wody użytkowej, jednocześnie przy energooszczędności oraz kompaktowych wymiarach. Ładowany warstwowo zasobnik, szybciej podgrzewa wodę, ma niższe straty postojowe oraz pozwala na wykorzystanie zasobnika o mniejszej pojemności w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. Jest to znacznie bardzie ekonomiczne rozwiązanie w porównaniu do tradycyjnego zasobnika.

Kocioł ten umożliwia również podłączenie cyrkulacji, zapewniając w ten sposób szybciej c.w.u. w oddalonych punktach poboru. Modulacja mocy cieplnej wynosi od 8,1 do 24,1kW.

Możliwość przeprowadzenia rury spalinowej przez ścianę zależy od mocy kotła. Według wytycznych technicznych kotły gazowe o wyższej mocy niż 21kW nie mogą mieć wyrzutni przewodem koncentrycznym przez ścianę budynku, więc muszą być podłączone do przewodu spalinowego znajdującego się w kominie.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch