cudak 27.01.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Witam, Będę budował dom na płycie fundamentowej i doszły mnie słuchy, że mogę mieć problem z montażem drzwi balkonowych typu HST Znajomi i nie tylko mówili coś o tym, że jest kłopot z podparciem, dół. Czy mógłby mi ktoś to jakoś chociaż ogólnie wytłumaczyć ? Mówili, że najlepiej jakbym przy projektowaniu płyty to przewidział i od razy zaprojektował pod taki typ drzwi. P.S. Może najlepiej już teraz udać się do jakiegoś "normalnego" salonu, przewidzieć wszystko i podobierać odpowiednią stolarkę ? Edytowane 27 Stycznia 2018 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.01.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Jeśli na płycie będzie od razu warstwa wykończeniowa posadzki to w obrębie HS płyta musi być obniżoną o wysokość profila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 27.01.2018 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Jeśli na płycie będzie od razu warstwa wykończeniowa posadzki to w obrębie HS płyta musi być obniżoną o wysokość profila Muszę jeszcze chyba dużo poczytać Bo co do wykończenia posadzki to nie wiem Nie wiem jakie są kolejne warstwy w płycie, w projekcie mam tradycyjne fundamenty to mam to rozrysowane, a w przypadku płyty to nie wiem jak jest W każdym bądź razie coś jest na rzeczy więc muszę doczytać i bardziej się temu przyjrzeć Są trzy rodzaje drzwi tarasowych ? 1. Drzwi rozwieralno-uchylne 2. Drzwi uchylno-przesuwne 3. Drzwi podnoszono-przesuwne Które to HST ? A które HS ? Czy może to to samo tylko literówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 27.01.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 1 - normalne drzwi balkonowe2 - PSK i tu masz dwa rodzaje. Taniocha użytkowe nieporozumienie - bez wspomagania ruchu w klamce. Drożej ale wygodniej - ze wspomaganiem ruchu w klamce2a - odsuwane - przesuwane PSK Comfort PADK (taka nazwa obowiązuje w Winkhausie)3 - HST, HSSwoją drogą od czego masz wujka Googla ? Odpowie prawie na każde pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 27.01.2018 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Spoko, dzięki Chciałem tak na szybko popytać się na forum teraz wiem, że trzeba drążyć temat Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 27.01.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 by Ci ułatwićProjektant płyty fundamentowej gdy na niej nie będzie już żadnego ocieplenia, podłogówki itp. podnoszącej poziom docelowy wykończonej posadzki w obrębie HSa projektuje dodatkowe wzmocnienie i obniża poziom płyty o około 3-5 cm w zależności od planowanego wykończenia posadzkiPrzeważnie HS jest zagłębiony poniżej posadzki 4-5 cm by górna płaszczyzna progu była na równi z położonym wykończeniemGdy ma na płytę pójść jeszcze ocieplenie i podłogówka to takiego problemu nie maWykonuje się normalną płytę a pod HSa dodaje się poszerzenia czy klinaryt by odpowiedni poziom progu względem posadzki uzyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 28.01.2018 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 by Ci ułatwić Projektant płyty fundamentowej gdy na niej nie będzie już żadnego ocieplenia, podłogówki itp. podnoszącej poziom docelowy wykończonej posadzki w obrębie HSa projektuje dodatkowe wzmocnienie i obniża poziom płyty o około 3-5 cm w zależności od planowanego wykończenia posadzki Przeważnie HS jest zagłębiony poniżej posadzki 4-5 cm by górna płaszczyzna progu była na równi z położonym wykończeniem Gdy ma na płytę pójść jeszcze ocieplenie i podłogówka to takiego problemu nie ma Wykonuje się normalną płytę a pod HSa dodaje się poszerzenia czy klinaryt by odpowiedni poziom progu względem posadzki uzyskać Gdybym zastosował normalne drzwi balkonowe to też trzeba robić dodatkowe wzmocnienie w płycie i obniżyć ją trochę ? Płyta będzie na 20cm warstwie XPS w wersji TERMO+ (wersja wykonawcy) więc już chyba nie potrzebuję dodatkowego ocieplenia ? Na parterze ma być podłogówka, ale tylko w kuchni. Czy ma to jakieś większe znaczenie ? Jeśli podłogówka ma być w kuchni, która jest na parterze to podłoga w jadalni i salonie też musi być troszkę podniesiona ? Żeby wyrównać ją z kuchnią w której jest ogrzewanie podłogowe ? Dobrze myślę ? Coś mi się już powoli klaruje schemat tej podłogi Dzięki Wam Reasumując jeśli robiłbym ogrzewanie podłogowe w salonie to wtedy nie trzeba nic robić w obrębie płyty ? żeby zamontować HS ? Analogicznie jeśli ogrzewanie tylko w kuchni to też ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.01.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 dobrze myśliszjeśli masz mieć podłogówkę w kuchni to teraz pytanie - jaką ? Mata grzewcza czy wodna ?Raczej dąży się do tego by poziom posadzek był identyczny by się nie potykać o różnicę poziomówJeśli masz mieć coś ponad samo wykończenie to raczej płyta pozostanie bez zmiany. Musisz już na tym etapie przewidzieć i zadecydować co będzie dalej, jakie wykończenie, jaka podłogówka z tego wyjdą ci poziomy warstw i będzie wiadomo co robić z płytą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 28.01.2018 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Wiem w 100%, że będzie podłogówka tradycyjna, wodna. I właśnie teraz podjąłem decyzję, aby zastosować zwykłe drzwi tarasowe (rozwieralno-uchylne). Będę musiał wyrównać podłogę do podłogi w kuchni, bo tam będzie ogrzewanie podłogowe. Więc nie muszę się niczego obawiać ? Nie potrzeba ingerować w płytę ? Edytowane 28 Stycznia 2018 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.01.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 nie musisznawet przy HSie nie będziesz musiałmin 3 cm systemowego styropianu pod podłogówkiok 4 cm przy aldehydzie i 5-6 cm przy betoniewykończenieczyli masz min 8 cm i w tym spokojnie bez ingerencji w konstrukcje płyty możesz zastosować HSa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 28.01.2018 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 No i super Dzięki Wam wszystkim za pomoc i cenne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 29.01.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Zawsze na pomoc możesz liczyć. Mamy pewne doświadczenie w temacie HSów i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gruth 27.04.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Jeśli góra płyty to Twój docelowy poziom wykończenia + panele/deski/płytki to płytę trzeba w miejscu montażu obniżyć. To zadanie dla projektanta. Przy grubości płyty 20cm o "specjalnym" wzmacnianiu nie ma co gadać. Jeśli planujesz np podłogówkę na płycie to masz min 3cm styro + 5-6cm jastychu i nie ma problemu z montażem drzwi (każdego typu). A najpierw zacznij od wyceny drzwi. U mnie HST wychodziły 4x drożej niż zwykłe otwierane. I już wiesz jakie mam . Zaoszczędzoną kasę wyłożyłem na montaż wszystkich okien i drzwi w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts