Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda w piwnicy wysokie wody grunowe wilgoć działka ROD

annamaria87

Recommended Posts

witajcie

rok temu kupiłam działkę rod - jak kupowałam piwnioca była SUCHA... problem zaczął się jakoś około czerwca - lipca zaczęło wybijać wodę

i z dnia na dzień było coraz gorzej....

aktualnie stan wody to około 15cm

wysokość piwnicy to około 150cm...

nie wiem jak rozwiązać problem:( czytam o jakiś drenażach ale zalezy mi na jak najtańszym kosztem... nie wiem czy w przyszłości nie wybuduje nowego domku więc szkoda mi ładowac kase w ten...

Kupić pompę do brudnej wody z pływakiem np taką. Wykopać gdzieś w piwnicy (najlepiej w miejscu gdzie najpierw pojawia się woda) studzienkę 70 - 100 cm głębokości średnicy 30 - 40 cm ze ściankami wzmocnionymi byle czym (np siatka podtrzymywana wbitymi w dno prętami zbrojeniowymi, listwami drewnianymi czy po prostu rozparta). Pompę z pływakiem wsadzić tak, by pływak miał luz. Studzienkę przykryć czymś sztywnym, by nikt przypadkiem nie wleciał. Podłączyć do prądu, wąż wyprowadzić gdzieś do ogrodu i to wszystko. Edytowane przez perm

Mam identyczną sytuację.

Izolacja od zewnątrz - średnia lub ciężka a więc na kilka razy masy bitumiczne na to styropian i folia kubełkowa.

Od środka izoluję tylko masą bitumiczna , ale ja likwiduje piwnice i zostawiam pustą przestrzeń między zaizolowaną podłogą i ścianami a sufitem (podłogą parteru). Myslałem o zasypaniu piwnicy piachem ale nie ma to sensu bo wilgoć może zbierać więc po prostu izoluje z obu stron i zostawiam pustą przestrzeń (po obniżeniu parteru ok. 0,5m ).