Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dla niezdecydowanych inwestorów

BRONZEL

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działka (pole rolne) kupiona w kwietniu 2004, w międzyczasie (od lutego) załatwiony projekt, warunki zabudowy, etc. (kazalismy dokroic panu właścicielowi więcej tej działki coby się dom zmieścił...), potem adaptacja, pozwolenie, odrolnienie. Humus zdjęty 2 sierpnia 2004, teraz kończą się ściany - leją właśnie (mam nadzieję) wieniec, więźba czeka, do końca miesiąca (tego lub następnego) stan surowy będzie definitywnie zakończony.

Mam nadzieję zamieszkać we własnym domku z ogródkiem do wakacji 2005 8)

Dzialka kupiona w kwietniu 2004r. Projekt kupiony w czerwcu 2004r.

Do dzis czyli wrzesien 2004 zalatwiona adaptacja projektu, zaprojektowane przylacza, branze .

Czekamy na warunki zabudowy bo nasza gmina jeszcze sie boryka z nowym planem zagosp. przestrz.

Najpierw obiecywali ze w licpcu 2004 beda , potem ze w pazdzierniku 2004 beda a teraz wyglada na to ze w maju 2005 r. beda.

Cale szczescie ze to ostateczny termin - w maju 2004 zlozylismy wniosek o wydanie warunkow a wiec najpozniej po roku dostaniem na 100% ( to wynika z przepisow).

A wic narazie kladziemy wodaciag, gazociag, prad a do czerwca 2005 czekamy na pozwolenie na budowe.

Zaczynamy budowe w czerwcu 2005 a planowana wprowadzka kwiecien 2006 ( swieta) :p

Gdyby nie ten cholerny plan wprowadzilibysmy sie w grudniu 2005 :cry:

pozdrawiam

Pozwól że wtrące swoje trze grosze. Patrząc już można powiedzieć z jakiejś tam perspektywy (wprowadzam się do nowego domu najdalej za m-c może dwa) myślę że ostatni rok spowodował że dostępnośc/możliwość budowy własnego domu znacząco spadła. w zamierzchłych czasach (to takie gdy funkcjonowała ulga budowlana, nie było VAT , były plany przestrzennego zagospodarowania i wiele innych niezbędnych czynników).

Po wariactwie cenowym w kwietniu wszyscy wróżyli że potem ceny spadną . Oczywiście nic takiego nie nastąpiło a wręcz odwrotnie.

i niestety obecnie sytuacja jest taka ,że własny dom dla wielu stał się znowu nieosiągalny mimo że całkiem niedawno wydawało się że jest na wyciągnięcie ręki.

Szkoda

Pozdrawiam odważnych którzy właśnie zaczynają

Tomek

II.

pierwszej rozmowie z Panią Bankowiec Od Kredytów byłem wniebowzięty, już za 2-3 tygodnie mogę mieć kredyt...nie chcę się zanadto rozpisywać, bo wyszłaby książeczka- w każdym bądź razie kredyt, owszem dostałem... po 8 miesiącach od pierwszej wizyty, prześwietlony do 3 pokolenia wstecz, przy czym prawie po każdym złożeniu od nowa dokumentów okazywało się że „...czegoś znowu panu brakuje, panie Zidan..” (nie nazywam się Zidan, ale wymyśliłem sobie takie pseudo, bo bardzo lubię Anglików i bardzo lubię grać w piłkę). Cierpliwość Pani Bankowiec Od Kredytów też jakby się powoli wyczerpywała.. aha, nie wspomniałem przy okazji załatwiania kredytu o Panu Od Wyceny Działek, który w czasie swojej dla mnie pracy oszwabił (ciekawe skąd to słowo, czy Krzyżaki to takie kłamczuchy?) mnie na parę złotych (jak się potem okaże, nie on pierwszy), najpierw mówił co innego a potem wmawiał, że go nie zrozumiałem, w sumie mogłem nie odebrać jego wyników, ale ponieważ zależało mi na czasie, więc po paru nerwowych słowach, odebrałem i zapłaciłem tyle ile chciał...

C.D.N.

Święte słowa Panie Bronzel vel Zidan. :evil:

Kredyt i Księgi Wieczyste to jest bagno przy których budowa to jest pikuś :lol:

A tak z ciekawości co ma zidan do anglików :o

Hmm... akt notarialny na zakup dzialki podpisalam 31 sierpnia (jupiiiii!!!). Na kredyt czekalam miesiac. Moze dlatego, ze skorzystalam z uslug Expandera? :) Aktualnie czekam na poprawki w projekcie. I, kurcze, zaczne sie budowac:))) (choc z drugiej strony mnie to przeraza...). Wydaje mi sie, ze wiekszosc "papierkowych" spraw zalezy od miejsca, w ktorym sie budujemy. Jak na razie na nic nie czekalam dluzej niz tydzien. Ale dopiero zrobilam malenki kroczek, zobaczymy jak dlugo poczekam na pozwolenie na budowe:))

Pozdrawiam cieplutko

Olena

Hmm... akt notarialny na zakup dzialki podpisalam 31 sierpnia (jupiiiii!!!). Na kredyt czekalam miesiac. Moze dlatego, ze skorzystalam z uslug Expandera? :) Aktualnie czekam na poprawki w projekcie. I, kurcze, zaczne sie budowac:))) (choc z drugiej strony mnie to przeraza...). Wydaje mi sie, ze wiekszosc "papierkowych" spraw zalezy od miejsca, w ktorym sie budujemy. Jak na razie na nic nie czekalam dluzej niz tydzien. Ale dopiero zrobilam malenki kroczek, zobaczymy jak dlugo poczekam na pozwolenie na budowe:))

Pozdrawiam cieplutko

Olena

:o :o W Expanderze powiedzieli mi że z moimi dochodami to mogę sobie wychodek pobudować :x . Kredyt jednak załatwiłem. Jak ci się udało dostać kredyt bez pozowlenia na budowę :o i masz już wpis do księgi :o ?

A czy ty wogóle mieszkasz w Polsce? :lol:

Pozdrawiam cieplutko

Olena

:o :o W Expanderze powiedzieli mi że z moimi dochodami to mogę sobie wychodek pobudować :x . Kredyt jednak załatwiłem. Jak ci się udało dostać kredyt bez pozowlenia na budowę :o i masz już wpis do księgi :o ?

A czy ty wogóle mieszkasz w Polsce? :lol:

Zeby dostac kredyt na dzialke nie potrzeba pozwolenia na budowe .

Eeee na działkę :-?

Spróbuj z kredytem na budowę 8) .

Przy okazji napiszę wami jaką miałem historię z inspektorem "budowlańcem" z banku. Przed wypłatą ostatniej transzy wpisał że brak jest postępu prac i wstrzymał wypłatę. Za tydzień przyjechał ponownie (każda jego wizyta to moja danina do banku) i stwierdził że jest ok. a mnie w zaufaniu powiedział: pan płaci do banku z moją wizytę a mnie bank zalega i wstrzymuję niektóre budowy :evil:

Domyślacie się że ja nie mogę mieć takiego inspektora przy spłacie kredytu żeby wstrzymać spłatę :evil: :cry: .