Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ otwarty instalacji CO+CWU+płaszczyznowe

Robert_figiel

Recommended Posts

Witam wszystkich

Nadszedł dla mnie czas zaprojektowania oraz wykonania instalacji CO oraz CWU w domu. Ponieważ nie zajmuję się na co dzień hydrauliką pewne kwestie nie są dla mnie jasne, a wiadomo również że lepiej skorzystać z fachowej porady.

Założenia są takie:

• Dom z poddaszem użytkowym.
  • Powierzchnia 200m2 (150m2 użytkowej powierzchni reszta garaże).
  • Wybrany przeze mnie piec: Peletowy SAS Bio solid 19kW
  • Na całości powierzchni użytkowej podłogówka, plus 2 kaloryfery w garażu oraz w ręcznikowce w łazienkach.

Przeglądając różne tematy w internecie i w oparciu o dokumentację do wybranego kotła przygotowałem schemat instalacji jaki chciałbym wykonać. Bardzo proszę o opinie czy jest to prawidłowy projekt, oraz czy rzucają się Wam w oczy jakieś błędy lub lepsze rozwiązania.

uklad_co.jpg

W każdym pokoju będzie znajdował się termostat sterujący siłownikiem na odpowiedniej pętli ogrzewania podłogowego. Czy jest konieczność stosowania specjalnego by-passu na każdym z rozdzielaczy w celu zabezpieczenia pompy na wypadek zamknięcia wszystkich obwodów?

Pozdrawiam wszystkich i liczę na sugestie ;-)

Nie chodzi o schemat mieszacza tylko sam fakt że mieszanie dokonuje się w skrzynce rozdzielacza. Dla mnie dużo lepszym rozwiązaniem jest mieszanie wody w kotłowni i dopiero rozprowadzenie do rozdzielaczy co nie znaczy że twój pomysł jest zły. Jakie możliwości ma sterownik w tym kotle? Może ma możliwość sterowania zaworami 3d i dodatkowymi pompami.

Owszem, planowany przeze mnie sterownik posiada takie funkcje (sterowanie pompą oraz zaworem).

http://www.sas.busko.pl/pl/images/stories/sas/serwis/instrukcje_obslugi/sterowniki/st-550zpid/ST-550zPID_PL.pdf

Twoja idea jest jak najbardziej słuszna, jednak z uwagi na różną lokalizację rozdzielaczy oraz ręcznikowców między piętrami kłopotliwe byłoby poprowadzenie instalacji. Musiałbym prowadzić niejako dwa piony.

Niestety nie odpowiedziałeś na moje pytanie ;-) czy konieczne jest stosowanie by-passu w celu ochrony pompy? Czy dodatkowe pompy na każdym rozdzielaczu są niezbędne? Może wystarczyła by jedna pompa za zaworem 4D która zasila również kaloryfery?

Owszem, planowany przeze mnie sterownik posiada takie funkcje (sterowanie pompą oraz zaworem).

http://www.sas.busko.pl/pl/images/stories/sas/serwis/instrukcje_obslugi/sterowniki/st-550zpid/ST-550zPID_PL.pdf

Twoja idea jest jak najbardziej słuszna, jednak z uwagi na różną lokalizację rozdzielaczy oraz ręcznikowców między piętrami kłopotliwe byłoby poprowadzenie instalacji. Musiałbym prowadzić niejako dwa piony.

Niestety nie odpowiedziałeś na moje pytanie ;-) czy konieczne jest stosowanie by-passu w celu ochrony pompy? Czy dodatkowe pompy na każdym rozdzielaczu są niezbędne? Może wystarczyła by jedna pompa za zaworem 4D która zasila również kaloryfery?

Jeśli na rozdzielaczu OP wszystkie obiegi będą posiadały zamontowany siłownik wówczas koniecznym jest wykonanie tzw. by-passu aby zabezpieczyć pompę przed sytuacją zamknięcia wszystkich obiegów grzewczych przez siłowniki.

Rozwiązaniem umożliwiającym zrezygnowanie z montażu by-passa jest pozostawienie przynajmniej jednej pętli bez tzw. sterowania/siłownika - czyli grzejemy tam cały czas, najczęściej są to pętle OP ułożone w łazienkach.

• 1 month później...

Ok, dziękuję za odpowiedzi.

Z innej beczki, co sądzicie na temat zasadności zastosowania zbiornika buforowego?

Znalezione przeze mnie informacje wskazują że kotły pelletowe jako źródła ciepła dobrze sterowane nie wymagają takiego zbiornika, z drugiej jednak strony... taki zbiornik na pewno nie zaszkodzi. Wybrany przeze mnie kocioł na funkcje modulacji mocy. Jakie jest Wadze zdanie?