ktl 28.01.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Witam szanownych Kolegów, od 2 dni szukam informacji i niestety nie mogę znaleźć, wszelkie obliczenia dla kanałów pojedynczych znalazłem, ale dla równoległych niestety nie. Pozwalam sobie więc zapytać ... jak to jest ? - największa odległość od skrzynki rozdzielczej do skrzynki rozprężnej 13 metrów - ilość powietrza 50 m3/h - informacja ze strony producenta: fi 75 -> 14 metrów -> dla prędkości 2,01 m/s -> strumień 24,06 m3/h - strata ciśnienia na przewodzie 32,0 Pa - potrzebuję więc równolegle dwa takie przewody I teraz mam pytanie, jaki liczyć stratę ciśnienia na dwóch / trzech przewodach łączonych równolegle ? 1) czy jest to suma oporów ? czyli wyjdzie w moim przypadku 64 Pa ? 2) czy tak jak w elektryce dla rezystancji ? połowa oporu w jednym przewodzie czyli w moim przypadku 16 Pa ? 3) tak jak dla jednego przewodu? czyli niezależnie od ilości równoległych przewodów strata jest jak dla jednego przewodu? Przepraszam jeśli odpowiedź okaże się trywialna i łatwa do znalezienia ale ... no nie znalazłem I jeszcze prosiłbym o potwierdzenie (albo zaprzeczenie). Przy doborze wentylatora (centrali) uwzględniam tylko największy opór w najdłuższym odcinku przewodu? I "za jednym zamachem" jeszcze jedno pytanie ? Czy ktoś może podpowiedzieć jaką wartość straty ciśnienia liczyć dla skrzynki rozprężnej w tym systemie ? Jutro zadzwoniłbym sobie do producenta z tym pytaniem ale dręczy mnie to już dzisiaj dziękuję z góry i pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.01.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Dając więcej przewodów ilość powietrza dzielisz na ilość rur.Zmienia się ilość powietrza / na jedną rurę, zmienia się też opór.Opory nie są liniowe. Dobór wentylatora robisz dla najbardziej niekorzystnego odcinka. Jedyny producent na świecie, który zbadał pod względem oporów swoje skrzynki rozprężne to ubbink.O wyniki najlepiej spytać ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 28.01.2018 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Dając więcej przewodów ilość powietrza dzielisz na ilość rur. Zmienia się ilość powietrza / na jedną rurę, zmienia się też opór. Opory nie są liniowe. To rozumiem. Nie mogę natomiast znaleźć informacji jak się zmieniają. 2 rury równoległe , każda 25m3/h z oporem 32 Pa Jaki będzie opór obliczeniowy dla wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.01.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 32 Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktl 28.01.2018 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Bardzo pięknie dziękuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magikmajster 27.06.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Cześć, podłączę się z kilkoma pytaniami, bo też mam zamiar wykonać insatalcję samodzielnie. 32 Pa Nie bardzo rozumiem czyli opory dla poszczególnych kanałów nie sumują się jeśli chodzi o wyliczenie minimalnego sprężu dla rekuperatora? Załóżmy że planuję w budynku 5 nawiewników każdy doprowadzony kanałem fi 75 mm o wydajności 25 m3/h i o oporze 32 Pa przy prędkości 2 m/s to minimalny spreż dla rekuperatora będzie 32 Pa? Zawsze myślałem że opory się sumuje i w tym przypadku niezbędny byłby rekuperator o sprężu co najmniej 5x32 czyli 160 Pa? Jest to dość istotne bo ze względu na sumę oporów jakie by u mnie wystąpiły będę musiał zastosować rury fi 75 mm, i zastosować grubszą warstwę styropianu w posadzce na piętrze. Natomiast jeśli dla wyliczenia minimalnego sprężu liczony jest tylko maksymalny jednostkowy opór to spokojnie mogę zastosować fi 50 mm przy prędkości ok 4-5 m/s Pytanie jeszcze jedno jak liczyć wydajność dla rekuperatora dla powyższych założeń. Czy podawana przez producentów wydajność dotyczy nawiewu/wywiewu czy ich sumy. Tzn czy w przypadku 5 nawiewów 5x25 m3/h wydajność rekuperatora powinna być 125 m3/h czy łącznie z wywiewem 250 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 27.06.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Do doboru centrali wentylacyjnej sumujesz wartości nawiewów ze wszystkich pomieszczeń,powiedzmy że jest to z twojego przykładu 125m3/h (wiadomo należy zbilansować to z wywiewem który powinien mieć zbilżoną wartość) Jest to tzw przepływ nominalny czyli gdy użytkownicy znajdują się w domuW danych projektowych np.centrali Vaillant Reco Vair pisze że przy przepływie nominalnym powinny pracować wentylatory min na 4biegu.Gdy w domu jest okazjonalnie więcej osób(impreza) musi być możliwość podniesienia wydajności centrali wtedy może ona pracowac na maksymalnym czyli 7biegu.Natomiast jak nikawo niet doma to centrala sobie "pyka" na pierwszym biegu.Producent też podaje że spadek ciśnienia na instalacji nie powinien być większy niż 100Pa.Spadek ciśnienia liczysz na obiegu krytycznym(zazwyczaj będzie on na najdalej oddalonym anemostacie)Czyli oporów poszczególnych kanałów się nie sumuje.Spadki ciśnienia nie są liczone tylko dla kanału wentylacyjnego od skrzynki rozdzielczej do anemostatu bo byłoby to zbyt piękne aby prawdziwe,lecz dla całej instalacji(bez centrali bo wykres charakterystyki wydajności centrali uwzględnia już straty samej centrali)czyli począwszy od czerpni poprzez kanały wentyl. łączące czerpnię ze skrzynką rozdzielczą,+ewentualne kształtki(kolana,trójniki,redukcje)następnie +rury np.PE-Flex od skrzynki do anemostatu i na samym anemostacie.I tak należy policzyć starty ciśnienia na każdym przewodzie czy to nawiewnym czy wywiewnym i przyjąć największą wartość.Nie mozesz spokojnie przyjąć prędkości dla kanałów od skrzynek rozdzielczych do anemostatów na poziomie 4-5m/s bo instalacja będzie głośna.Powinno się zakładać prędkość ok 2m/s W przewodach od czerpni czy wyrzutni do skrzynek rozdzielczych prędkośc powietrza może być nieco wieksza powiedzmy 3m/s Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.08.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Panowie, wytłumaczcie lemingowi Dziś zamontowałem skrzynki rozprężne , jutro czas na rury i mam takowy dylemat - czy iść od nich po najkrótszej linii do rozdzielczych każdą, czy tak : Nawiewy - wszystkie 5 skrzynek po 2 rury po 10m każda Wywiewy - 3 skrzynki po 2 rury, 1 skrzynka 3 rury po 5,5m każda. 150m rury kupione, więc mogę tak to podzielić...jeśli jest sens, czy dawać ile wypadnie? Sonodec - też kombinować, żeby było go jak najwięcej pomiędzy reku a skrzynkami rozdzielczymi czy np 1m wystarczy? Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts