Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bojler czy podgrzewacz przep?ywowy

Recommended Posts

Na pewien czas /może rok,albo 2/ będę zmuszona pogrzewać wodę elektrycznie.Potem gazownia ma pociągnąć gazociąg ,oczywiście wtedy zakupię piec gazowy dwufunkcyjny do ogrzewania pomieszczenń i wody.Jaki podgrzewacz na tymczasowość byłby najlepszy,chodzi mi o koszty ogrzewania i o wygodę również .Mam 4-osobową rodzinę i nie wiem jakby wyglądała sprawa z kapielą.Nigdy nie miałam dośw.z podgrzewanim elekt.Czy wystarczy jedno urządzenie do podgrzewania wody w łazience i w kuchni,czy lepsze są dwa osobne.Jak jest najlepiej.

generalnie elektryczne przepływowe ogrzewacze sa przepraszam za wyrażenie do dupy http://forum.gracz.net/Public/Images/Default/moon.gif

albo wrzątek albo lód zapomnij przy jednym ogrzewaczu o równoczesnym korzystaniu z dwóch ujęć wody. jest jedna generalna zasada ogrzewacz jak najblizej ujęcia a najlepiej przy kazdym ujęciu oddzielny ogrzewacz. Połowicznym rozwiązaniem jest zakup cisnieniowego ogrzewacza który ma niewielki (ale ma) zasobnik na wodę. Druga generalna zasada to pozbyc się najszybciej jak to mozliwe elektrycznych przepływowych ogrzewaczy.

pozdrowienia

Jeszcze jeden szczegół na niekorzyść przepływowych - pobór mocy. Taki który naprawdę przygotowuje wodę np. do kąpieli pod prysznicem to ok. 21 kW. Instalacja, przydział mocy itd. Bojler jest tani i ma grzałkę do ok. 2kW, a więc bez najmniejszego problemu do zainstalowania w domu. Jeżeli to ma być tylko instalacja czasowa to największe znaczenia ma koszt inwestycji im niższy tym lepiej. do kuchni mozna kupić pojemnościowy ogrzewacz wody do zainstalowania pod zlewem (pojemność do 10 litrów).

Na twoim miejscu kupiłbym zasobnik z wymiennikiem oraz grzałką elektryczną. Dla 4 osób wystarczy 120 - 200 l w zależności od przyzwyczajeń "kąpielowych". Jak dociągną gaz, kupisz kocioł jednofunkcyjny i podłączysz wymiennik, a odłączysz grzałkę - stracisz raptem 150 zł za grzałkę.

Zasobnik w połączeniu z cyrkulacją lub podgrzewaniem rur zapewnia rzeczywisty komfort korzystania z ciepłej wody.

Jeśli nie chcesz cyrkulacji, dodatkowy zasobnik w kuchni ma sens.