Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogólnie docieplenia tu i tam

Heniek22

Recommended Posts

Cześć. Mam kilka problemów podczas remontu.

Miałem wyburzane ściany miedzy kuchnia i salonem i mam to wszystko otwarte. Kuchnia dostała nowa wylewkę cementową z której powstał próg do salonu. Przez zime okazało się że zaadaptujemy jeszcze do salonu poddasze garażu który jest za ścianą a nie jest używany. W tym wypadku dojdzie nam kolejna wylewka wiec wyeliminujemy próg z salonu do kuchni. W salonie jest komin i będzie tam kominek z płaszczem który ma na ogrzać podłogówkę nad garażem i w salonie kawałek do kuchni. W czym problem ? A no próg ma 7cm czyli wylewki na salonie będzie +/- 7cm. Węże do podłogówki mają 1,5 cm wiec już zostaje 5,5 cm wylewki.

Jest to piętro w domu rodzinnym

Czy mogę dać samą folie aluminiową pod rozłożenie rur. Czy istnieje folia która izoluje termicznie?

Czy mogę pójść w tą stronę i zakupić takie płyty styropianowe z wypustami ??

http://www.styropian-ocieplenia.pl/styropiany/podloga-specjalistyczne-plyty/ogrzewanie-podlogowe-knauf-therm-expert-floor-heating-eps-100-035-grubosc-plyty-20-mm-cena-za-m2_p_88067.html

w tym wypadku wylewka wleje się w nieużywane rowki tworząc dodatkowe zbrojenie przynajmniej tak myślę wtedy miałbym 2cm styropianu i 5 cm wylewki nie licząc wypustów nad wypustami ok 3cm.

Całość myślałem zalać anhydrytem z racji na dobre własności oddawania temperatury.

Kolejnym moim problemem jest izolacja strychu nieużytkowego a dokładnie stropu. Czy 15cm styropianu wystarczy ? 10cm i 5 cm na zakładkę dla likwidacji mostków termicznych?? mam tego ok 120m2. Strop na strychu nie jest równy wiec myślałem wysypać perlit i na nim układać płyty wtedy miałbym wypełnione ewentualne pustki miedzy stropem a pierwszą warstwą styropianu. na sam koniec luki obok dylatacji i łączenia płyt połączyłbym pianką. Czy taka grubość wystarczy ??

I ostatni dylemat. W tym roku chce docieplić ścianę północną domu na którą prawie w ogóle nie pada światło słoneczne. Jedynie o świcie przez lato. Mam tam problem z przemarzaniem ściany.

Ściana ma gr w jednej części 25cm a w drugiej 42cm ponieważ ściany w środku były domurowywane ze styropianem. na zewnątrz okno jest wpusczone ok 15cm. Jaką wybrać grubość ocieplenia żeby nie mieć jeszcze problemu z kątem padania światła, 15cm wystarczy czy dawać 20 ?

(...)

Kolejnym moim problemem jest izolacja strychu nieużytkowego a dokładnie stropu. Czy 15cm styropianu wystarczy ? 10cm i 5 cm na zakładkę dla likwidacji mostków termicznych?? mam tego ok 120m2. Strop na strychu nie jest równy wiec myślałem wysypać perlit i na nim układać płyty wtedy miałbym wypełnione ewentualne pustki miedzy stropem a pierwszą warstwą styropianu. na sam koniec luki obok dylatacji i łączenia płyt połączyłbym pianką. Czy taka grubość wystarczy ??

Zdecydowanie zastosuj większą grubość ocieplenia. Straty ciepła z pomieszczeń ogrzewanych przez strop do zimnego strychu są bardzo duże i proponuję przynajmniej 30 cm ocieplenia. Na takie nierówne podłoże można położyć ocieplenie z miękkiej wełny mineralnej np. MEGAROCK PLUS, a jeżeli chcesz mieć tam "składzik" to można zrobić podłogę drewnianą na legarach. Drewniane belki ułóż na słupach np. z bloczków betonu komórkowego dzięki czemu powstanie przestrzeń na grubsze ocieplenie bez konieczności użycia bardzo grubych belek albo układów krzyżowych.

strop_kladka.jpg

strop.jpg

• 3 weeks później...