Heniek22 28.01.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Cześć. Mam kilka problemów podczas remontu. Miałem wyburzane ściany miedzy kuchnia i salonem i mam to wszystko otwarte. Kuchnia dostała nowa wylewkę cementową z której powstał próg do salonu. Przez zime okazało się że zaadaptujemy jeszcze do salonu poddasze garażu który jest za ścianą a nie jest używany. W tym wypadku dojdzie nam kolejna wylewka wiec wyeliminujemy próg z salonu do kuchni. W salonie jest komin i będzie tam kominek z płaszczem który ma na ogrzać podłogówkę nad garażem i w salonie kawałek do kuchni. W czym problem ? A no próg ma 7cm czyli wylewki na salonie będzie +/- 7cm. Węże do podłogówki mają 1,5 cm wiec już zostaje 5,5 cm wylewki. Jest to piętro w domu rodzinnym Czy mogę dać samą folie aluminiową pod rozłożenie rur. Czy istnieje folia która izoluje termicznie? Czy mogę pójść w tą stronę i zakupić takie płyty styropianowe z wypustami ?? http://www.styropian-ocieplenia.pl/styropiany/podloga-specjalistyczne-plyty/ogrzewanie-podlogowe-knauf-therm-expert-floor-heating-eps-100-035-grubosc-plyty-20-mm-cena-za-m2_p_88067.html w tym wypadku wylewka wleje się w nieużywane rowki tworząc dodatkowe zbrojenie przynajmniej tak myślę wtedy miałbym 2cm styropianu i 5 cm wylewki nie licząc wypustów nad wypustami ok 3cm. Całość myślałem zalać anhydrytem z racji na dobre własności oddawania temperatury. Kolejnym moim problemem jest izolacja strychu nieużytkowego a dokładnie stropu. Czy 15cm styropianu wystarczy ? 10cm i 5 cm na zakładkę dla likwidacji mostków termicznych?? mam tego ok 120m2. Strop na strychu nie jest równy wiec myślałem wysypać perlit i na nim układać płyty wtedy miałbym wypełnione ewentualne pustki miedzy stropem a pierwszą warstwą styropianu. na sam koniec luki obok dylatacji i łączenia płyt połączyłbym pianką. Czy taka grubość wystarczy ?? I ostatni dylemat. W tym roku chce docieplić ścianę północną domu na którą prawie w ogóle nie pada światło słoneczne. Jedynie o świcie przez lato. Mam tam problem z przemarzaniem ściany. Ściana ma gr w jednej części 25cm a w drugiej 42cm ponieważ ściany w środku były domurowywane ze styropianem. na zewnątrz okno jest wpusczone ok 15cm. Jaką wybrać grubość ocieplenia żeby nie mieć jeszcze problemu z kątem padania światła, 15cm wystarczy czy dawać 20 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.01.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 (...) Kolejnym moim problemem jest izolacja strychu nieużytkowego a dokładnie stropu. Czy 15cm styropianu wystarczy ? 10cm i 5 cm na zakładkę dla likwidacji mostków termicznych?? mam tego ok 120m2. Strop na strychu nie jest równy wiec myślałem wysypać perlit i na nim układać płyty wtedy miałbym wypełnione ewentualne pustki miedzy stropem a pierwszą warstwą styropianu. na sam koniec luki obok dylatacji i łączenia płyt połączyłbym pianką. Czy taka grubość wystarczy ?? Zdecydowanie zastosuj większą grubość ocieplenia. Straty ciepła z pomieszczeń ogrzewanych przez strop do zimnego strychu są bardzo duże i proponuję przynajmniej 30 cm ocieplenia. Na takie nierówne podłoże można położyć ocieplenie z miękkiej wełny mineralnej np. MEGAROCK PLUS, a jeżeli chcesz mieć tam "składzik" to można zrobić podłogę drewnianą na legarach. Drewniane belki ułóż na słupach np. z bloczków betonu komórkowego dzięki czemu powstanie przestrzeń na grubsze ocieplenie bez konieczności użycia bardzo grubych belek albo układów krzyżowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek22 18.02.2018 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 A np. na tą wełnę ułożyć styropian ? Legarów nie chce. tam nie będzie na tyle wysoko żeby składować ciężkie rzeczy. bardziej jakieś krzesło postawić itp. Z perlitem kiepski pomysł? Lekka podsypka zgarnięcie długą łatą i wypoziomowanie styropianu na tym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.02.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Po styropianie będziesz chodził? Jak już nie na całości, to zrobił bym jakąś częściową komunikację w wyższych miejscach np z płyt OSB. Z perlitem dobry pomysł - z pewnością jest kilka alternatywnych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts