Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stalowe teowniki na nadprozach ? ? ?

Gość

Recommended Posts

Zaczelam sie obawiac :( , czy to bezpieczne, ze ogromne stalowe dwuteowniki sa oparte na : jeden - na nadprozu okna w sypialni , a drugi na nadprozu drzwi tarasowych ? :(

Czy moje obawy sa zasadne ? :roll:

Czy w Waszych projektach jest podobnie ? :-?

Jeżeli zgodnie z projektem, to dla "spokojności" zadzwoń do konstruktora który podpisał się w projekcie.

Jeżeli nadproża nie zostały wykonane zgodnie z projektem to ......zadzwoń

do konstruktora.

Jeżeli...... po prostu zadzwoń do konstruktora, musi przyjść i spojrzeć na to fachowym okiem. To za poważna sprawa by ją zbagatelizować ( w przypadku odstępstwa od projektu ).

Pozdro

J

niedawno miałam do czynienia z równie poronioną "konstrukcją". stalowy kształtownik zalany betonem. nie zastanawiałam się co autor chciał przez to osiągnąć, bo chyba nic dobrego. zostały one zamienione na PRZELICZONE!!! belki zazbrojone normalnymi prętami. ja sama mam podwójne ceowniki dł 6m, ale nie przyszło by mi do głowy opierać je na nadprożu mojego okna, mimo tego, że jest tzw. "obniżonym wieńcem".

Cos dziwna ta konstrukcja stropu. Byc moze jest to jakis wymian pod np. slupki konstrukcji dachu lub jakas sciane na stropie. Ale mimo wszystko to troche dziwne - moznabyloby inaczej i tym samym taniej.

Co do nadproza to powinno byc sprawdzone przez konstruktora czy przenosci obciazenia skupione z tych belek stalowych

W mojej manueli belki stropowe miały opierać się właśnie na teownikach, zamiast nich zrobiłem normalne podciągi a belki stropowe skułem na końcu, żeby odsłonić pręty zbrojeniowe, zaplotłem z podciągiem i zalałem betonem i mam ślicznie.

Teowniki są słabym rozwiązaniem, bo odłazi od nich beton a na suficie zawsze będą pręgi w miejscu teowników.

Radzę rozwiązania likwidujące teowniki