ravanson 29.01.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam stoję przed wyzwaniem jakim jest kotłownia w nowo budowanym domu. Przygotowałem schemat poglądowy jak chcę to wykonać żeby było łatwiej dyskutować Moje założenia: - CO - 100% ogrzewanie podłogowe 130m2 powierzchni użytkowej + 30m2 garaż z kotłownią. - CWU z zasobnika 120-150L - kocioł gazowy kondensacyjny 1F - cyrkulacja CWU Ogrzewanie domu to 100% podłogówka parter i poddasze oparte na 2 rozdzielaczach R1 - 8 pętli, R2 - 6 pętli. Każda pętla po 80-85mb rury pex 16x2. Chciałbym w domu utrzymywać stałą temperaturę 21-22 st. dopasowanie temp. w poszczególnych pomieszczeniach chciałbym ustawić odpowiednio przepływami na pętlach. Moje pytania do was: 1 - jak optymalnie sterować takim układem, sterownik pogodowy w pokoju czy układ z pomiarem temp. zewnętrznej i sterowanie temp. zasilania za pomocą krzywej grzewczej kotła. 2 - Jak dobrać pompę do obiegu grzewczego, czy jedna na 2 rozdzielacze wystarczy to samo tyczy się pompy do cyrkulacji. Pozdrawiam, Tomasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravanson 05.02.2018 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Mały update schematu po konsultacji z hydraulikiem. Z pierwszego schematu wyrzucam dodatkową pompę do obiegu CO, zostaje tylko kotłowa według niego w 100% wystarczy na 2 rozdzielacze i 14 pętli. Sterowanie pracą kotła chcę zrobić za pomocą krzywej grzewczej z czujnikiem temp. zewnętrznej. Kotły które biorę pod uwagę: Vaillant VC 146/5-5 18kW, ACV Kompakt HRE eco 18 Solo Saunier Duval AS 18-A. Ma ktoś z kolegów jeden z tych kotłów który pracuje w takiej konfiguracji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 10.02.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 To nie będzie pracować poprawnie.Jak wywaliłeś pompę to zawór 3d też musisz wywalić. Nic szczególnego nie ma w tej instalacji więc kupuj kociołek który Ci pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts