Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa instalacja CO - GAZ - 100% podłogówka - do oceny

ravanson

Recommended Posts

Witam :rolleyes:

stoję przed wyzwaniem jakim jest kotłownia w nowo budowanym domu. Przygotowałem schemat poglądowy jak chcę to wykonać żeby było łatwiej dyskutować ;)

Moje założenia:

- CO - 100% ogrzewanie podłogowe 130m2 powierzchni użytkowej + 30m2 garaż z kotłownią.

- CWU z zasobnika 120-150L

- kocioł gazowy kondensacyjny 1F

- cyrkulacja CWU

Ogrzewanie domu to 100% podłogówka parter i poddasze oparte na 2 rozdzielaczach R1 - 8 pętli, R2 - 6 pętli. Każda pętla po 80-85mb rury pex 16x2. Chciałbym w domu utrzymywać stałą temperaturę 21-22 st. dopasowanie temp. w poszczególnych pomieszczeniach chciałbym ustawić odpowiednio przepływami na pętlach.

Moje pytania do was:

1 - jak optymalnie sterować takim układem, sterownik pogodowy w pokoju czy układ z pomiarem temp. zewnętrznej i sterowanie temp. zasilania za pomocą krzywej grzewczej kotła.

2 - Jak dobrać pompę do obiegu grzewczego, czy jedna na 2 rozdzielacze wystarczy to samo tyczy się pompy do cyrkulacji.

Pozdrawiam,

Tomasz.

Kotłownia v1.jpg

Mały update schematu po konsultacji z hydraulikiem.

Z pierwszego schematu wyrzucam dodatkową pompę do obiegu CO, zostaje tylko kotłowa według niego w 100% wystarczy na 2 rozdzielacze i 14 pętli.

Sterowanie pracą kotła chcę zrobić za pomocą krzywej grzewczej z czujnikiem temp. zewnętrznej.

Kotły które biorę pod uwagę:

Vaillant VC 146/5-5 18kW,

ACV Kompakt HRE eco 18 Solo

Saunier Duval AS 18-A.

Ma ktoś z kolegów jeden z tych kotłów który pracuje w takiej konfiguracji ?

Kotłownia v2.jpg