fachman19 12.05.2019 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 50 stopni z węglowego jest takie samo jak z gazowego .Ważne żeby był podobny przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia06 12.05.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Nie znam się, co to znaczy "podobny przepływ" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 12.05.2019 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Żeby przepływało tyle samo czynnika - to zależy od pompy w kotle. Będzie ok, tylko uwaga: - wypadałoby przepłukać instalację i grzejniki, - dodatkowo wlać jakiś inhibitor na przyszłość- dołożyć odmulacz do instalacjito zabezpieczy kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia06 12.05.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Super, dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie uspokoiliście, boję się przejścia na gaz, ale może nie będzie tragedii Mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio w jednym ze sklepów powiedziano mi, że stara instalacja może nie wytrzymać ciśnienia po jej zamknięciu ( w tej chwili mamy obieg otwarty). Zasugerowano, że wyjściem jest założenie obiegu zamkniętego przy piecu (coś jakby mały obieg) i dopiero puszczeniu wody na cały dom (obieg otwarty). Macie jakieś zdanie w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 13.05.2019 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Super, dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie uspokoiliście, boję się przejścia na gaz, ale może nie będzie tragedii Mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio w jednym ze sklepów powiedziano mi, że stara instalacja może nie wytrzymać ciśnienia po jej zamknięciu ( w tej chwili mamy obieg otwarty). Zasugerowano, że wyjściem jest założenie obiegu zamkniętego przy piecu (coś jakby mały obieg) i dopiero puszczeniu wody na cały dom (obieg otwarty). Macie jakieś zdanie w tej kwestii? Pewnie chodzi o wymiennik i rozdzielenie obiegu zamkniętego (kocioł) i obiegu otwartego (instalacja co.) Szkoda kasy i do tego straty na wymienniku, dodatkowa pompa itp. Zamknij cały układ, pewnie trzeba będzie dodatkowe naczynie wzbiorcze, bo z grzejnikami żeliwnymi instalacja ma sporo wody. Jakby się uprzeć to jest kilku producentów, którzy mają kotły kondensacyjne dla układów otwartych, to, o ile dobrze pamiętam Secespol i ACV. Ja osobiscie bym zamknął instalację ale też nie znam stanu technicznego twojej instalacji. Jak jest w złym stanie to i tak musisz coś z tym zrobić. Kumaty instalator to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts