chudy2k 29.01.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam Noszę się z zamiarem zakupu działki budowlanej. Załączam mapkę z zaznaczoną tą, która mnie interesuje (będę miał co do tego pytania). Mam też kilka innych pytań, bo w tym temacie jestem zielony. Na działki w obrębie ulic Bukowa, Sosnowa i Świerkowa jest wydany plan zagospodarowania na budownictwo jednorodzinne. Przyłącza są w drodze na skrzyżowaniu Sosnowej i Bukowej (odległość od środka interesującej mnie działki to ok. 80m). Oznaczona działka ma 1001 m. kw. I na niej planuję budowę bliźniaka (na pół ze szwagrem). 1. Patrząc na przepisy, które mówią o minimalnej powierzchni działki, możemy po zakończeniu budowy podziałkować posesję na dwie osobne? (miałyby po 500m. kw.) 2. Jak wygląda sytuacja z mediami? Jeżeli przyłącza miałyby być na środku działki (bok przylegający do ul. Sosnowej) to jest to ok. 80 metrów (widziałem, że koszta liczą na metry bieżące danego przyłącza) . Jakie są faktyczne koszta takich przyłączy? Czy jeśli planujemy budowę bliźniaka na jednej działce to możemy ubiegać się o osobne przyłącza dla każdego z nas (2x prąd, 2x woda), czy jedna działka=jedno przyłącze? Na czas budowy wystarczyłoby nam jedno przyłącze energetyczne i jedno wodociągowe. Po prostu kwestia czy po zakończeniu budowy moglibyśmy się ubiegać o drugi komplet na drugą połowę bliźniaka? 3. Zakładając (bo nie wiem jaki jest realny stan), że działka jest przypisana do ulicy Świerkowej (jak wszystkie pod tą oznaczoną) możemy wybudować dom licem do ulicy Sosnowej i automatycznie tam zrobić bramy i furtki wejściowe na posesję? Jak to wygląda w świetle prawa? Czy to ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.01.2018 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 - Minimalne wymiary działek i możliwość ich podziału, minimalne szerokości, określają plany miejscowe. Podają one też ilość powierzchni biologicznie czynnej jaka ma pozostać niezabudowana. - Jak istnieje plan miejscowy to może być, że zakłady energetyczne, wodne, gazowe itp mają obowiązek rozbudowy sieci i nie płaci się "za metr" tylko za samo przyłącze. - Przy bliźniaku potrzebne będą podwójne przyłącza, do każdej "nieruchomości". Oczywiście skrzyneczka energetyki może być "na środku" ale w niej będą dwa liczniki. Najpewniej przy określaniu warunków przyłączenia takie informacje zostaną podane. Najlepiej zrobić od razu dwa przyłącza, bo później potrzebny będzie nowy projekt, mapa, uzgodnienia i cała procedura, co przecież kosztuje- Zjazd z działki uzgadnia się w gminie. Faktycznie, sądząc po podziale, kierunek zabudowy będzie w stronę ul Świerkowej. ps. Czy faktycznie działka narożna i jeszcze z widokiem na wlot ulicy (tej nieistniejącej jeszcze) jest tak atrakcyjna ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudy2k 31.01.2018 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 A jak wygląda sytuacja w przypadku gdy plan miejscowy nie zezwala na bliźniaka a na dom jednorodzinny dwulokalowy?rozumiem że podzialkowac się tego nie da. A jak sytuacja z przyłączami? będzie jedno wspólne czy będzie możliwość żeby każdy miał swoje? Jak to w ogóle wygląda w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts