Szymon Fudała 29.01.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam serdecznie,Dużo czytałem na temat zbiorników C.W.U, w moim przypadku padło na poziomy, ponieważ chcę go zamontować na poddaszu w jego niskiej części.Aktualnie posiadamy 90l zbiornik wraz z grzałką elektryczną, która wykorzystywana jest przez cały rok poza sezonem grzewczym, kiedy to przy okazji ogrzewania domu ogrzewamy też wodę kotłem olejowym.Nasza rodzina składa się z dwóch dorosłych osób, w przyszłości planujemy powiększyć ją do ok. czterech członków. W naszej łazience posiadamy jedynie prysznic, który to ogrzewa wodę za pośrednictwem przepływowego ogrzewacza wody. Planuję pozbyć się powyższego przepływowego ogrzewacza wody i używać zamiast tego baterii termostatycznej wraz z ekonomiczną słuchawką prysznicową Hansgrohe Raindance Select # 120 3jet EcoSmart, DN15, nr art. 26521000, która to zużywa 9l wody na minutę. Moje pytania są następujące:1. Zbiornik o jakiej pojemności wybrać?2. Jakiego producenta?3. Dwupłaszczowy czy z wężownicą? Jedną czy dwoma? W przyszłości, w chwili obecnej jeszcze nie planuje, ale kto wie, może kolektor słoneczny do ogrzewania wody na dachu ?4. Jaką grzałkę elektryczną?5. I ostatnie pytanie: trochę mi to aktualnie nie działa, tzn. działa, ale trzeba było ustawić to metodą prób i błędów, a mianowicie termostat odcinający kocioł CO zamontowany jest na rurce wychodzącej z zasobnika. Tak jak wcześniej wspomniałem da się go ustawić metodą prób i błędów, ale czy nie istnieje jakiś inny, lepszy sposób, np. podłączenie się bezpośrednio do termostatu grzałki elektrycznej? Pozdrawiam,Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/235635-zasobnik-cwu-poziomy-jaki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts