kurtz 29.01.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Jaki jest średni koszt wykonania 1m2 dachu z blachodachówki i dachówki ?Prosty dach dwuspadowy.Interesują mnie średniej jakość materiały i średnia cena robocizny w kraju. Samą blachę czy dachówkę można policzyć, ale wszystkie te dodatki już ciężko przewidzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/235636-koszty-dach%C3%B3w-blacha-a-dach%C3%B3wka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 29.01.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Przy dachówce ceramicznej i dachu dwuspadowym drogie są dachówki skrajne boczne. Dla porównania dachówka podstawowa kosztuje 4 zł/szt to już skrajna kosztuje 16 zł lub więcej. Średnia cena dachu dwuspadowego już mówię: robocizna ok 80 zł/mkw (membrana, obróbki, poszycie, więźba, brak okien), dachówka Robena ok 45-50 zł/ mkw, razem ok 130 zł/mkw plus reszta materiałów. Przy blachach cena za robociznę myślę że ze 10-15 zł taniej a koszt blachy to ok 30-35 zł/mkw czyli powiedzmy 100 zł/mkw. Masz 30 zł różnicy na metrze kwadratowym, masz 300 mkw dachu to wychodzi ok 9 tys różnicy, ale do tego ta skrajna dachówka dochodzi, poza tym przy 300 mkw to raczej już nie dwuspad będzie tylko kopertówka albo wieloformat, łamany a to znacznie podnosi koszt. Przy ceramice to najwięcej kosztują gąsiory, denka, wentylacyjne, kosze i te skrajne. Przy takim trudnym dachu może być pół na pół czyli cena kilku tysięcy dachówek podstawowych może być równa kilkudziesięciu dachówkom kształtowym. Jeśli chodzi o ceramikę to dla prostego dachu dwuspadowego i małego (do 200 mkw) jest dobrym rozwiązaniem bo nie pochłonie kasiory ze te wszystkie kształtki, bo sama podstawowa jest w miarę tania, skrajne dachówki można zamienić na obróbkę blachą, zostają gąsiory ale tego już się nie da ominąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/235636-koszty-dach%C3%B3w-blacha-a-dach%C3%B3wka/#findComment-7476902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 31.01.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 to i ja wrzucę swoje świeże 3 grosze robocizna komplet (od postawienia więźby do położenia wierzchniej warstwy + obróbki i rynny)za blachę od 45zł do 60 - realnie 50złza dachówkę od 55zł do nawet 90zł - realnie 65zł jeżeli chodzi o komplet - robota + materiał + drewnobiorąc materiały nie dla developera a dla siebie ok 180zł.m2 - blachodachówka ok - 200-230zł/m2 dachówka betonowa - złoty półśrodekok- 200-270zł/m2 dachówka ceramiczna przy blachach naprawdę nie ma rozbieżności w cenach - jak co to max 2tyś na całości chyba że bierzesz pod uwagę np Novatika gdzie za ułożenie możesz zapłacić drożej niż za dachówkęna dachówkach już jest duża rozbieżność od tanich falistych do drogich płaskich Ceny przy membranie - bez pełnego deskowania, dach kopertowy więc brak dachówek skrajnych ale znowu więcej odpadu na blachę można jeszcze przyoszczędzić odchudzając więźbę - ok 10-20% na samym drewnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/235636-koszty-dach%C3%B3w-blacha-a-dach%C3%B3wka/#findComment-7478215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 31.01.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 To ja też swoje 5 groszy ,miałem do wymiany wszystkie dachówki więc dekarz namiętnie zachęcał do blachy ale mając w oczach dachy z blachy po wichurach odechciało mi się więc decyzja dachówka ale betonowa , 160m2 dachu koszt blachodachówki membrany łat oraz kontrłat z robocizną 19 tys zł a za dachówkę betonową z tą samą resztą 17500 zł , chłopaki nabakali się potwornie a w dodatku taniej to wyszło , gwarancja na dachówkę betonową 50 lat Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/235636-koszty-dach%C3%B3w-blacha-a-dach%C3%B3wka/#findComment-7478270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts