Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Z góry przepraszam za łopatologiczne wytłumaczenie problemu, lecz chciałbym zostać zrozumiany.

Mam pytanie w sprawie wentylacji zainstalowanej w mieszkaniu. Nurtujące mnie pytania zrodziła pojawiająca się na suficie oraz okolicach okien pleśń. Dodam, iż nie znam historii mieszkania, wiem tylko że jest to budownictwo kilkuletnie. W związku z brakiem wiedzy w temacie proszę o pomoc drogich forumowiczów :). Otóż tak:

- kuchnia połączona z mały salonem: okap plus mały wentylator wmontowany w okno (regulacja ręczna);

- pokój (najprawdopodobniej przerobiony z kuchni): mały wentylator wmontowany w okno (regulacja ręczna);

- łazienka: wentylator z wiatrakiem.

W kuchni znajduję się obniżony sufit, natomiast brak jest tradycyjnej kratki wentylacyjnej (nie wiem czy była wcześniej czy nie), dodatkowo znajduję się tam okap kuchenny, który po włącznie powoduję l wydmuchiwanie powietrza z wentylatora w salonie i ekstremalne jego wydmuchiwanie w pokoju, dodatkowo dmucha w odpływu wody z umywalki (łazienka), wydobywający tym samym niemiłosierną woń kanalizacji. Czy to normalne? Czy okap działa prawidło i czy jest dobrze zamontowany? Czy kratka w kuchni nie jest wymagana?

W salonie i pokoju z wentylatorów ciągle wieje zimne powietrze (dźwięk przypominający huragan). Dodatkowo ze wspomnianych wentylatorów skraplają się spore ilości wody, które następnie ociekają na parapet (Usłyszałem, że mam sobie trzymać szmaty na parapecie :) ). Jest to uciążliwe, gdyż nie zawsze jestem w mieszkaniu. Jak powyżej proszę o wskazanie czy działanie tych wentylatorów jest prawidłowe? Proszę również o wskazanie jak właściwie powinny działać wentylatory okienne? Czy wiejące z nich powietrze jest normalne?

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu oraz wskazanie nieprawidłowości.

W razie dodatkowych pytań służę odpowiedzią :).

Z góry dziękuję za pomoc! :)

https://forum.murator.pl/topic/235649-problem-z-wentylacj%C4%85-prosz%C4%99-o-pomoc/

Dla mnie przekombinowane ....

Jak dla mnie powinny być na okach nawiewniki ciśnieniowe (w pomieszczeniach suchych (czyli sypialnie , salon) i kratki wywiewne (w pomieszczeniach mokrych (łazienki , kuchnia) i powinno to działać prawidlowo.

Nie powinno się używać żadnych wentylatorów w wentylacji grawitacyjnej ...

https://forum.murator.pl/topic/235649-problem-z-wentylacj%C4%85-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-7477293

Generalnie Twój "system" działa zgodnie z prawami fizyki. Masz wentylatory wywiewne jak rozumiem - wyobraź sobie zamkniętą puszkę/sześcian w której ścianach zakładasz wentylatory - co one mają wywiewać, przecież próżni w środku nie zrobią - więc nawiew robi się sam, tam gdzie powietrze aktualnie ma najmniejszy opór w napływaniu do mieszkania (np odpływem umywalki). Tak, jak kaszpir007 napisał, potrzebujesz nawiewników okiennych/ściennych w pokoju i salonie a wywiewy zostaw w łazience +okap. Nie wiem, jakie ten wentylator łazienkowy ma parametry (wydajność), ale dopływ i odpływ powietrza powinny być mniej/więcej równe (jak odpływ będzie większy, to znowu zrobi się samoistny dopływ, np przez kanalizę lub pod drzwiami) - więc doczytaj na tabliczkach i porównaj z parametrami przy szukaniu nawiewników (pewnie będzie ciężko).

W zasadzie niewiele się zmieni po za tym, że przy nawiewnikach okiennych będzie mniej odczuwalne zimno, no i kierunek przepływu wentylowanego powietrza będzie prawidłowy: wlot świeżego do pomieszczeń czystych (suchych) wylot w łazience.

https://forum.murator.pl/topic/235649-problem-z-wentylacj%C4%85-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-7477451

Dokładnie jak pisali przedmówcy. Bilans powietrza usuniętego musi być równoważony powietrzem nawiewanym. Wentylator wyciągu kuchennego usuwa powietrze, tworzy się podciśnienie i zimne powietrze wchodzi wszelkimi możliwymi szparami. W kuchni okap zasadniczo ma służyć do usuwania zapachów a do tego wystarczy filtr węglowy. Inaczej potrzebowałbyś duży nawiewnik, a w mieszkaniach nie ma gdzie go zrobić, tak, żeby nie wychładzał pomieszczenia. Dlatego podczas pracy wyciągu kuchennego wymagane jest np. uchylania okien, inaczej wieje z kratek, z nieszczelności, nawet z rury kanalizacyjnej - jak widać. Grzyb powstaje w wyniku skraplania się pary wodnej zawartej w powietrzu na zimnych powierzchniach. Mieszkanie małe, pary dużo, woda ścieka po oknach. Co zrobić. Odłączyć okap od przewodu kanalizacyjnego, wykonać w suficie normalną kratkę w kuchni, zamontować filtr węglowy do usuwania zapachów. Zobaczyć co się stanie. Możliwe, że trzeba będzie zlikwidować wentylatory w oknach a zastosować mniejsze i "cieplejsze" nawiewniki, rozcięcia uszczelek, czy rozszczelnienia okien ...
https://forum.murator.pl/topic/235649-problem-z-wentylacj%C4%85-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-7477742

Dziękuję bardzo za szybko i wyczerpująca odpowiedz! ;-) Mam jeszcze jedno pytanie czy normalne jest wdmuchiwanie powietrza z wentylatorów okiennych jeżeli okap kuchenny i wiatrak łazienkowy są wyłączone? Niestety też jest to norma, w ziemię ciężki wytrzymać z otwartymi wentylatorami gdy nonstop dmucha z nim zimne powietrze.
https://forum.murator.pl/topic/235649-problem-z-wentylacj%C4%85-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-7477835

Żeby odkryć ruch powietrza w mieszkanku należy zapalić świeczkę i chodzić z nią po mieszkaniu, od okna do okna, od kratki do kratki, od drzwi do drzwi, przykładać do szpar itp i obserwować płomień świecy. Ona pokaże ruch powietrza. Można odkryć nieznane wcześniej miejsca wywiewania powietrza (bo nawiewy to już znasz)
https://forum.murator.pl/topic/235649-problem-z-wentylacj%C4%85-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-7477956