Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna

Jaki system wentylacji (za)stosujesz w swoim domu?  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki system wentylacji (za)stosujesz w swoim domu?

• Wentylacja grawitacyjna bez wspomagania
    • Wentylacja grawitacyjna z dodatkowymi wentylatorami (np. WC)
    • Wentylacja mechaniczna bez rekuperatora
    • Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem
    • Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i GWC
    • Inna ?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Spro tych GWC. Nasępnym razem proponuję rozdzielić na GWC rurowe i żwirowe.

Ja mam rurowe

Ja planuje rekuperator + wykonany juz GWC żwirowy z zawartością ok. 7,5m3 zwiru granitowego pozyskanego z Wisły :)

Zdaje sie, ze zastosowałem dość nowatorską frakcję kamiena do tego GWC. Składa się on z jednej frakcji, są to otoczaki rzeczne o wielkości ~50mm.

Powietrze przez to wieje, a czy ziębi czy grzeje podam za 3 miesiące :)

Pozdro!

ja mam grawitacyjną + wentylatorki w kiblach. Właśnei zamontowałem pierwszy wentylatorek - i nie wiem co zrobić. Strasznie hałasuje. Na dodatek ma być przykręcony do ścianki z płyt GK, która działa jak pudło rezonansowe. Na razie zatknąłem go w rurę spiro, która wystaje z tej ścianki i się o nią opiera i hałas jest raczej niesprzyjający "zadumie". Chyba muszę poszukać timera, który będzie uruchamiał wentylator po zgaszeniu światła, a nie w chwili jego zapalenia (tak jak jest teraz).

Co do wentylacji, to na razie nie mieszkam w domu. Dom teraz się suszy po malowaniu i płytkach przed parkietami. Okna na parterze są pozamykane, a na piętrze porozszczelniane. Przy takiej konfiguracji przez niektóre otwory wentylacyjne wywiewne zamiast wylatywać, powietrze wlatuje. Wieje nawet przez otwory od odkurzacza centralnego (sama instalacja, jednostki centralnej, która bęzie w garażu na razie nie mam). Widać z tego, że kominy wywiewne mają mocny ciąg i 2 zetki + dopływ powietrza do kominka (ma połączenie z wnętrzem domu) nie dostarczają do dostatecznie dużo powietrza z zewnątrz, więc wciska się ono którędy tylko może. Oczywiście, wystarczy uchylić jedno okno na parterze, aby problem zniknął i wentylacja zaczęła działać. Ponieważ w domu nie mieszkam, na noc muszę wszystkie okna zamknąć, więc siłą rzeczy wentylacja wtedy przestaje działać.