maciass91 30.01.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Witam kochani,zamierzam kupić działkę i znalazłem taką jedną. Cena super, lokalizacja wymarzona (serio lepiej sobie nie mogłem wymarzyć) Jest jedno (a nawet 2 ale) tuż przed działką biegnie linia 110kV, mnie to nie martwi jednak w planie zagospodarowania miejskiego ma być 20m odległości zabudowy od lini. Czyli jeżeli działka jest w kształcie prostokąta i linia idzie tuż przy jednym z krótszych boków, dom musi być wybudowany na końcu działki ergo ogród raczej będzie przed działką niż za. Z jednej strony mnie to aż tak nie przeszkadza a z drugiej zastanawiam się czy samo takie ulokowanie budowy nie spowoduje bardzo większych kosztów budowy (pociągnięcie prądu, kanalizacji itp) Czy możecie mnie oświecić jeżeli chciałbym jednak kupić tę działkę i wybudować się z "ogrodem z przodu" ? Koszty by poważnie wzrosły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krajzega 30.01.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Witam kochani, zamierzam kupić działkę i znalazłem taką jedną. Cena super, lokalizacja wymarzona (serio lepiej sobie nie mogłem wymarzyć) Jest jedno (a nawet 2 ale) tuż przed działką biegnie linia 110kV, mnie to nie martwi jednak w planie zagospodarowania miejskiego ma być 20m odległości zabudowy od lini. Czyli jeżeli działka jest w kształcie prostokąta i linia idzie tuż przy jednym z krótszych boków, dom musi być wybudowany na końcu działki ergo ogród raczej będzie przed działką niż za. Z jednej strony mnie to aż tak nie przeszkadza a z drugiej zastanawiam się czy samo takie ulokowanie budowy nie spowoduje bardzo większych kosztów budowy (pociągnięcie prądu, kanalizacji itp) Czy możecie mnie oświecić jeżeli chciałbym jednak kupić tę działkę i wybudować się z "ogrodem z przodu" ? Koszty by poważnie wzrosły? Co do kosztów, to pewnie będą trochę wyższe, nie tylko koszt pociągnięcia mediów, ale też np. dłuższy podjazd. Kwestia ogrodu z przodu domu jest jednak bardziej złożona, bo trzeba wziąć pod uwagę np. strony świata (raczej każdy woli mieć ogród od południa, a nie od północy), kwestię ruchliwości ulicy, skoro ogród ma być między nią a domem. Warto też zastanowić się nad doborem projektu domu, który będzie pasował do działki z ogrodem z przodu. Oczywiście to wszystko nie wyklucza, że możesz znaleźć dobre rozwiązanie. Ja na przykład będę mieć ogród z boku domu i podoba mi się takie ułożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_13 31.01.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Cena super, lokalizacja wymarzona To jesteś pewny, że ta linia jest jedynym jej mankamentem? Sprawdzałeś pozostałe sieci podziemne w obrębie tej działki? Żeby się nie okazało, że tyłem działki biegnie np. jakiś wodociąg i też nie będziesz się mógł na nim wybudować. Jeżeli cena jest na prawdę atrakcyjna, to upewnij się co z działką może być jeszcze nie tak i zastanów się czy możesz to zaakceptować. Ja też kupiłem działkę za okazyjną cenę w super lokalizacji dla mnie. Ale musiałem się pogodzić z innymi jej minusami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 31.01.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Cena działki jest taka własnie przez tą linie. 110KV to już nie przelewki. Większość kupujących nawet nie rozważa takiej ziemi. Przejedz sie tam kilka razy w różnym klimacie. Przy odpowiedniej wilgoci taka sieć jest b.glośna a swoiste buczenie niektórych ludzi doprowadza do rozpaczy. Inni są natomiast nieczuli na takie dźwieki. No i promieniowanie EM, ze wszystkimi jego negatywnymi skutkami, udowodnionymi i nie. Ja za dzialkę płaciłem ok 200zl/m2, kilometr dalej była do kupienia większa działka za 75zl/m2 tyle że przy jej granicy stał własnie słup 110KV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.01.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Przemyśl sprawę bo taka linia to nic fajnego. Do prowadzenia działalności ok, ale do mieszkania miałbym poważne wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciass91 31.01.2018 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Cały czas myślę o tym chociaż jeżeli chodzi o buczenie linii to raczej słupy buczą niż same linie. A słup jest daleko. Co do różnych wodociągowych mankamentów to jak patrzyłem na plan zagospodarowania to jedynie doczytałem i zobaczyłem te 20m od linii.Wjazd na działkę jest od południa także ogród z przodu byłby od południa. Taras na tyłach też by się znalazł spokojnie bo działka ma około 50m długości.Marzy mi się projekt https://projekty.muratordom.pl/projekt_zaszczytny,2542,0%2C0.htm?g=2&c=53&t=1&lp=5&v=1&c=53 i tak naprawdę odbicie lustrzane by wpasowywało się w tę działkę z małym tarasem na tyłach. Oczywiście decyzja nie zapadła aczkolwiek póki co ten minus jest związany z linią a raczej z ograniczeniami budowy. Kilka km dalej jest też działka do kupienia ale to już totalnie odcięcie od świata.Obecna działka jest na tyle ciekawo ulokowana, że przedszkole, szkoła, duży sklep jest w obrębie 10-15min spokojnym spacerkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts