Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama segmentowa Wiśniowski - awaria

Recommended Posts

Mam problem, brama się otworzyła i zamiast zacząć się zamykać otworzyła się bardziej. Teraz niestety mam problem. Chciałem zamknąć bramę ręcznie, pociągnełem sznurek aby móc awaryjnie zamknąc, ale musiałęm użyć dużo siły by zamknąć bramę. Chciałem ponownie zazębić bramę,ale obecnie mogę tą roczką po szynie swobodnie przysuwać, jakby nie chciała się zazębić.

Czy coś się uszkodziło, jak zazębić bramę?

Napęd bramy to intro

próowałem ale niestety nie wygląda że to to :(

Otwórz maksymalnie bramę i uruchom napęd. Łącznik na łańcuchu (czy pasku) sam zaskoczy. W moim Krispolu miałem tak samo z tym, że nic się nie zepsuło a nastąpił zanik napięcia w sieci.

Edytowane przez wg39070

jak to sprawdzić?

Próbowałem na różne sposoby, przy zamkniętej i otwartej bramie.

zdj1.jpg

zdj2.jpg

zdj3.jpg

zdj5.jpg przy otwartym ryglu

zdj4.jpg przy zamkniętym ryglu

Czy coś może po zdjęciach widać? Czy na co zwrócić uwagę?

e: Mogę tym suwakiem swobodnie ruszać bez żadnego oporu, a gdy zdejmę sworzeń łączący rygiel i bramę ty ryglem przy zamkniętym jak i otwartym mogę swobodnie jeździć po szynie

Edytowane przez Brzeszczot_33
e: dodana ostatnia linijka

Najpierw sprawdz cczy ten element przesuwa sie w kierunku od automatu do bramy i odwrotnie. Szukaj w instrukcji do napedu recznego sterowania. U mnie jest pozycja programowanie sterownika, otwieranie/zamykanie samouczenie. Jednak ja mam inny sterownik, nie wiem czy u Ciebie jest taka opcja.

Nie masz sprzegnietej bramy z napedem !

Ten element powinien byc polaczony z lancuchem.

Edytowane przez Odysss

ten element MUSI być powiązany z łańcuchem gdyż to on łączy łańcuch z resztą mechanizmu powiązaną z bramą. Jest to zabierak

Jeśli przesuwa się przy nieruchomym łańcuchu to jest źle

Albo uległ uszkodzeniu albo poluzowało się blokowanie go na łańcuchu (nie znam do końca tej konstrukcji)

Poza tym widzę inny błąd (moim zdaniem) - kto tyle smaru tam napakował ? To są elementy plastikowe które nie wymagają smarowania. Smar przejmie kurz i będzie działał jak papier ścierny i po pewnym czasie stal zacznie korodować

Poza tym widzę inny błąd (moim zdaniem) - kto tyle smaru tam napakował ? To są elementy plastikowe które nie wymagają smarowania. Smar przejmie kurz i będzie działał jak papier ścierny i po pewnym czasie stal zacznie korodować

Nie smarujesz nie jedziesz ;) to tak troche zartem i nie dotyczy to autora tematu.

A lancuch tez jest plastikowy ?

Brzeszczot zajrzyj do instrukcji, ja w necie znalazlem ze chyba masz podobna konfiguracje sterownika

instrukcja.jpg

zrob te kroki co sa, naciskasz set i przytrzymujesz.

az sie pojawi jedynka,nic nie rob przyciskiem up, od razu nacisnij set i by na wyswietlaczu pojawila sie 2, wtedy przyciskiem down przesuniesz w dol ten elelement co wczesniej pisalem. Brame miej troche otwarta recznie i rygiel do gory. Wowczas ten element zalapac powinien.

Jednakze bedziesz musial pozniej po sprzegniecu na nowo zaprogramowac brame by ustawiala sie w pozycji zamknietej i otwartej. Jesli nie umiesz tego robic, to wezwij kogos.

Edytowane przez Odysss