Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama segmentowa Wiśniowski - awaria

Recommended Posts

Nie smarujesz nie jedziesz ;) to tak troche zartem i nie dotyczy to autora tematu.

A lancuch tez jest plastikowy ?

trochę żartem ale bez przesady

łańcuch jest metalowy i nie styka się z obudową. Inaczej, nie powinien się stykać jeśli został prawidłowo naciągnięty.

Jeśli zabierak trwale połączony jest z łańcuchem to wraz z ruchem łańcuch powinien się przesuwać

Jeśli się przesuwa to ustaw bramę w położeniu 1/2 otwarcia i uruchom napęd. Jeśli wszystko działa prawidłowo oba mechanizmy powinny ze sobą się połączyć (zaskoczyć)

jeśli tego nie czynią uszkodzony jest element powiązany z dźwignią połączoną z bramą

Mało prawdopodobne by przestawiły się położenia krańcowe zaprogramowane na silniku a jeśli nawet to oba elementy powinny się połączyć a trakcie ruchu łańcucha

jeśli nie następuje połączenie wzywaj serwis bo dalsze rozkminianie tematu nic nie da. Jest po prostu uszkodzenie elementów które należy wymienić a mało prawdopodobne byś je gdzieś dostał poza producentem bramy

Co powinno byc a co nie to wiadomo ze roznie w zyciu jest. U mnie na pewno lancuch w niektorych miejsach styka sie z metalowymi elementami prowadzenia, szyna?

A polozenia krancowe potrafia sie same przestawiac. Pozycja dolna jakos ucieka mimo zaprogramowania.

Ale to nie temat na przepychanki.

Ja staram sie tylko pomoc koledze nie wysylajac go do serwisu.

Brzeszczot wczesniej w poscie #19 napisalem i wkleilem kawalek instrukcji z programowania sterownika. Zrob to, przynajmniej zobaczysz czy ten zabierak sie przesuwa

Edytowane przez Odysss

Brzeszczot zajrzyj do instrukcji, ja w necie znalazlem ze chyba masz podobna konfiguracje sterownika

[ATTACH=CONFIG]406414[/ATTACH]

zrob te kroki co sa, naciskasz set i przytrzymujesz.

az sie pojawi jedynka,nic nie rob przyciskiem up, od razu nacisnij set i by na wyswietlaczu pojawila sie 2, wtedy przyciskiem down przesuniesz w dol ten elelement co wczesniej pisalem. Brame miej troche otwarta recznie i rygiel do gory. Wowczas ten element zalapac powinien.

Jednakze bedziesz musial pozniej po sprzegniecu na nowo zaprogramowac brame by ustawiala sie w pozycji zamknietej i otwartej. Jesli nie umiesz tego robic, to wezwij kogos.

Wielkie dzięki :) :wave::wave::wave:

Udało się wyciągnąć suwak i zazębił się z bramą :D

Na początku nie zauważyłem tej instrukcji.

Muszę jeszcze tylko zaprogramować, ale nie miałem dzisiaj na budowie ze sobą instrukcji :)