Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blacha na rąbek na wstępnym kryciu i łatach - pas skroplinowy

itguy

Recommended Posts

Cześć,

Mam problem , mam nadzieję że trywialny i coś podpowiecie. Jestem laikiem w temacie i go dopiero przyswajam.

Mamy wiązary, na to planujemy folie paroprzepuszczalną, kontrłaty i łaty. Wszytko to jako przygotowanie pod blachę na rąbek zatrzaskowy.Haki rynien doczołowe. Obróbki będą robione wg. mojego "widzimisię" przez lokalnego dystrybutora blachy.

Jako że na materiał (blachę) chwile przyjdzie mi poczekać chciałbym położyć membranę i nabić łaty. Jednak mam problem z pasem skroplinowym. Cześć producentów w instrukcjach omija ten temat w ogóle nie pokazując tego elementu w konstrukcji dachu. Instrukcje przeważnie to pełne deskowanie, papa i na tym ruszt z łat.

Tu chyba jedyny przykład instrukcji z pasem.

instrukcja.jpg

Pytanie: czy jest dopuszczalne przyklejenie zostawionego nadmiaru membrany bezpośrednio w górnej części obróbki deski okapowej (całkiem zakrywającej deskę) pomijając użycie pasa na skropliny. Czy to głupi pomysł? Możę obróbkę deski mógłbym zlecić z zagięciem pod kątem połaci żeby później dokleić membranę.

Rysunek jak miałoby wyglądać położenie kontrłat i łat

pas.jpg.

Jak podejść praktycznie do nabijania kontrłat i łat nie mając obróbek na ten moment? Nie zaczynać kontrłatą od samej dolnej krawędzi krokwi zostawiając miejsce na pas i uzupełnić potem fragment kontrłaty? Co wtedy z pierwszą łatą, jak rozmierzyć?

Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i coś podpowie.

Rozmawiałeś już ze swoim dekarzem? Chcesz przykryć dach folią i czekać na blachę???! W jaki celu ta deska okapowa jest tak opuszczona? Pozdrawiam.

Chce zabezpieczyć wiązary przed opadami i spróbować się z tematem samodzielnie przy lepszej pogodzie w krótkim czasie. Ta deska (pewnie za nisko narysowana) to tylko moja próba ustawienia tego tak żeby blacha blacha pasa skroplinowego nabitego na krokwiach mogła zakryć górę deski (tak jak w instrukcji wyżej)

Dzięki za wypowiedzi. Ja raczej będę trzymał się instrukcji ruukki z pierwszego postu. Chcę żeby była poprawna szczelina wentylacyjna.

Wykorzystując tutaj obecność pana Andrzeja chciałbym zapytać:

1. Czy obróbka deski może być wykonana w jednym elemencie jako obróbka deski i pas skroplinowy jednocześnie (element 6 i 7)? Sugeruję się tą obróbką

2. Pytanie wyżej powstało dlatego że w odróżnieniu od wspomnianej instrukcji ja mam haki doczołowe które chciałbym przykręcić "farmerami".

Dach bez okapu. Wysokość czoła wiązara ma 18cm (do przykręcenia deski). Sstyropianem chcę wjechać miedzy wiązarami, jedynie wspomniana deska z jej obróbką będzie wystającym elementem.

Znalazłem jakieś zdjęcie wykonania zbliżonego do mojej wizji, lecz nie widzę pasa skroplinowego, a tylko nadmiar membrany wystający spod kontrłaty. Wydaje mi się że deska czołowa jest ciutke za wysoko.

Ad. 1. Może być o ile potrafisz to wykonać.

Ad. 2. Na tym zdjęciu deska czołowa jest "ciut" za wysoko. Jej zewnętrzna krawędź nie powinna przekraczać linii krokwi wierzchu krokwi. Istota tkwi w poprawnym wykonaniu okapu z czym wielu dekarzy ma niestety problem. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi