zibizz1 13.11.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 w Nibe krzywa jest od 1 do 9, Żeby porównać z innymi producentami to trzeba odczytywać temp zasilania dla dwóch temperatur zew np 0 i -10. Obecnie mam 3.Ja mam wszędzie podłogówkę. W zeszłym sezonie na piętrze miałem zakręcone i było może z 4 stopnie chłodniej tylko, bo ciepło z dołu szło na góre po klatce schodowej, na górze mam jedno wielkie pomieszczenie, więc jestem skłonny uwierzyć że ciepłe kaloryfery na piętrze wystarczą.Obecnie w czasie pracy sprężarki z pompy wychodzi 31-34 stopnie. Jak sprężarka sie wyłaczy to jest 26-24 stopni. W pomieszczeniu 23.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
das123 13.11.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 w Nibe krzywa jest od 1 do 9, Żeby porównać z innymi producentami to trzeba odczytywać temp zasilania dla dwóch temperatur zew np 0 i -10. Obecnie mam 3. Ja mam wszędzie podłogówkę. W zeszłym sezonie na piętrze miałem zakręcone i było może z 4 stopnie chłodniej tylko, bo ciepło z dołu szło na góre po klatce schodowej, na górze mam jedno wielkie pomieszczenie, więc jestem skłonny uwierzyć że ciepłe kaloryfery na piętrze wystarczą. Obecnie w czasie pracy sprężarki z pompy wychodzi 31-34 stopnie. Jak sprężarka sie wyłaczy to jest 26-24 stopni. W pomieszczeniu 23.2 Mógłbyś podać swoje ustawienia? Mi z podlicznika wychodzi 19-20kw dziennie, czy to jest normalne zużycie? Czy muszę jeszcze kombinować coś z ustawieniami. A może wymieć dwie zewnętrzne pompy obiegowe ( myślałem o lfp experia 25/60 autoadapt)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 14.11.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 w NIBE krzywa 3 to:przy -15 na zew w podlodze utrzymuje 28przy -35 na zew w podlodze utrzymuje 33U mnie w nocy podnosi się o +3 czyli 31 i 36 dla tych temperatur @das123 nie znam się ale ta wbudowana pompa obiegowa jak niechodzi sprężarka to zwalnia na 30%(ja nawet ją skręciłem na 20%). Jeśli u CIebie 2 pompki pracują cały czas na dużej mocy to może być ponad 2kWh na dobe. 20kWh na dobe teraz to sporo ale nie jakoś bardzo dużo. A ile gazu zużywałeś wcześniej na rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
das123 15.11.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 w NIBE krzywa 3 to: przy -15 na zew w podlodze utrzymuje 28 przy -35 na zew w podlodze utrzymuje 33 U mnie w nocy podnosi się o +3 czyli 31 i 36 dla tych temperatur @das123 nie znam się ale ta wbudowana pompa obiegowa jak niechodzi sprężarka to zwalnia na 30%(ja nawet ją skręciłem na 20%). Jeśli u CIebie 2 pompki pracują cały czas na dużej mocy to może być ponad 2kWh na dobe. 20kWh na dobe teraz to sporo ale nie jakoś bardzo dużo. A ile gazu zużywałeś wcześniej na rok? Ciężko powiedzieć ile poszło gazu bo paliłem na przemian w kominku, ale jeżeli nie jest tak żle to tak zostawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts