Whisper 23.09.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 No właśnie. Ile czasu mogą "leżeć odłogiem" fundamenty? Na pewno mogą przezimować. A czy mogą leżeć rok? A dwa? Niby chciałoby się zacząć budowę, ale ciemne chmury pojawiają się w obszarze finansów Niby staram się myśleć pozytywnie, ale... Czy więc warto zrobić teraz fundamenty nie mając pewności, że w przyszłym roku pociągnę dalej? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 23.09.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Myślę, że fundamenty mogą stać kilka lat i nie powinno to być problemem. Jednak powinny być zasypane, aby nie przemarzał grunt POD nimi. Natomiast zecydowanie i absolutnie nie może stać sam wykop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek 23.09.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Inżynierze pytanie było o leżące a nie stojące fundamenty . Ja tam bym sobie poleżał nawet odkryty ale nie sam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 23.09.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 A tak na serio, to fundament w sensie samej ławy w wykopie to nie powinien nawet jednej zimy stać (ani leżeć ). Na zimę trzeba by go przysypać niestety a przed rozpoczęciem prac odkopać, bo inaczej 1). grunt pod nim rozmaka (niezależnie od poziomu wody gruntowej deszczówka spływa do dołka a nie odwrotnie) a zimą przemarza, 2). odpręża się stojąc długo pod zmniejszonym obciążeniem nawet jeśli nie jest wysadzinowy. Skutek będzie taki, że fundament po rozpoczęciu dociążania (nadbudowywania) zacznie osiadać znacznie mocniej niż gdyby nie stał (leżał ) odłogiem niezasypany. A nawet jeśli go wylałeś razem ze ścianą fundamentową albo tę ścianę wymurowałeś (czyli masz go już do poziomu gruntu lub trochę wyżej), to dobrze go przykryć byle jaką folią a na nią sypnąć trochę piasku żeby nie odfrunęła. Wtedy może sobie zimować. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 10.04.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Nie szkoda władować kasy w coś co nie będzie przynosić żadnych pożytków oprócz złudnej świadomości że już się budujesz? Może lepiej odłożyć kasę na lokatę i zabrać się za budowę jak już czarne chmury przeminą... Fundamenty nie zniszczeją a odsetki możesz wydać na poprawienie humoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 10.04.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Patrzę: Whisper...Myślę: znowu..?!a to poprostu grzebiuszka, czy też krecik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 10.04.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 to tylko stary kotlet odgrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 10.04.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 No też mnie powaliło - już myślałem że kolejny dom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 10.04.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 i Luśka wolna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CHAMPION 14.04.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Mam pytanie chce zaczac budowe domu etapami brak kasy czy jak wybuduje chudziak czy moze on stac przez kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts