Szymon Fudała 31.01.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Witam serdecznie,Powoli planuję remont swojej kuchni oraz wymianę sprzętu AGD, a jako, że w przeszłości czasem zdarzyło się nam pozostawienie włączonej płyty ceramicznej po wyjściu z domu pomyślałem, że fajnie by było przy okazji zaplanować jakiś system zabezpieczający przed taką ewentualnością w przyszłości. Sami producenci sprzętu AGD wydaje się, że nie posiadają takich rozwiązań, dlatego też pomyślałem o "smart swichu", który to by połączył się za pośrednictwem wi-fi do telefonów domowników i w przypadku opuszczenia danej lokalizacji aplikacja włączyła by swego rodzaju alarm w telefonie domowników informujący o tym, że piec nadal jest włączony, a wszyscy domownicy (telefony) opuściły lokalizację (dom).Wydaje się być to strasznie proste, niestety nigdzie w internecie nie potrafię nic takiego znaleźć.Czy ktoś z Was spotkał się z takim lub podobnym rozwiązaniem?Pozdrawiam,Szymon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 31.01.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Wymień na kuchenkę na indukcję i zapomnij o takim temacie ... wifi nie będzie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 31.01.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Witam serdecznie, Powoli planuję remont swojej kuchni oraz wymianę sprzętu AGD, a jako, że w przeszłości czasem zdarzyło się nam pozostawienie włączonej płyty ceramicznej po wyjściu z domu pomyślałem, że fajnie by było przy okazji zaplanować jakiś system zabezpieczający przed taką ewentualnością w przyszłości. Sami producenci sprzętu AGD wydaje się, że nie posiadają takich rozwiązań, dlatego też pomyślałem o "smart swichu", który to by połączył się za pośrednictwem wi-fi do telefonów domowników i w przypadku opuszczenia danej lokalizacji aplikacja włączyła by swego rodzaju alarm w telefonie domowników informujący o tym, że piec nadal jest włączony, a wszyscy domownicy (telefony) opuściły lokalizację (dom). Wydaje się być to strasznie proste, niestety nigdzie w internecie nie potrafię nic takiego znaleźć. Czy ktoś z Was spotkał się z takim lub podobnym rozwiązaniem? Pozdrawiam, Szymon. Blebox ma takie coś. On/Off, mieści sie do puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Fudała 01.02.2018 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Wymień na kuchenkę na indukcję i zapomnij o takim temacie ... wifi nie będzie potrzebne. Czy mógłbyś rozwinąć temat? Jakie zabezpieczenia oferują producenci kuchenek indukcyjnych? W zasadzie to wysłałem zapytanie do Boscha i Siemensa ale jeszcze nie dostałem od nich odpowiedzi. Jak najbardziej rozumiem, że brak garnka na płycie = brak zużywanej energii, ale co w przypadku, gdy zapomnę go ściągnąć z płyty i wyjdę z domu? Blebox ma takie coś. On/Off, mieści sie do puszki Wysłałem do nich zapytanie, bo z tego co znalazłem na ich stronie nie oferują przełączników do tak dużego sprzętu, ich max to bodajże 3kw, ja muszę liczyć się z 8kw przy płycie indukcyjnej. Jestem na etapie montowania systemu SALUS iT600, żeby móc sterować swoim ogrzewaniem i też w ich systemie nie znalazłem nic powyżej 3,8kw. Nic też nie znalazłem w internecie co by współpracowało z protokołem ZigBee i oparło się takiemu obciążeniu. Help.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.02.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Przy takim obciążeniu powinien być osobny obwód z TPZ z osobnym zabezpieczeniem, wystarczy zastosować stycznik w TPZ i sterować go czym chcesz. Na sklerozę można zastosować "tajmerek" przy kuchni i go 'makręcać" jak chcesz gotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Fudała 01.02.2018 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Przy takim obciążeniu powinien być osobny obwód z TPZ z osobnym zabezpieczeniem, wystarczy zastosować stycznik w TPZ i sterować go czym chcesz. Na sklerozę można zastosować "tajmerek" przy kuchni i go 'makręcać" jak chcesz gotować. Dobra, to trochę przewyższa moje kwalifikacje Poprosiłbym o więcej szczegółów, albo miejsce, gdzie będę mógł kupić gotowy element. "Tajmerek" ma swoje minusy, co jeśli zapomnę go nakręcić? Albo nakręcę, a w między czasie wyjdę i nie usłyszę go? Ja rozumiem, że problem jest banalnie głupi, ale przecież może się tak stać, a żyjemy w czasach, gdzie technologia jest tak rozwinięta, że czysto teoretycznie takie rozwiązanie powinno być super tanie w wdrożeniu, a kto wie, może uratuje dorobek całego życia.. Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.02.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Dobra, to trochę przewyższa moje kwalifikacje Poprosiłbym o więcej szczegółów, albo miejsce, gdzie będę mógł kupić gotowy element. "Tajmerek" ma swoje minusy, co jeśli zapomnę go nakręcić? Albo nakręcę, a w między czasie wyjdę i nie usłyszę go? Ja rozumiem, że problem jest banalnie głupi, ale przecież może się tak stać, a żyjemy w czasach, gdzie technologia jest tak rozwinięta, że czysto teoretycznie takie rozwiązanie powinno być super tanie w wdrożeniu, a kto wie, może uratuje dorobek całego życia.. Chyba. Do modyfikacji instalacji potrzebujesz więc elektryka. Gotowy element, stycznik, kupisz w sklepie lub hurtowni elektrycznej. Tajmerek to takie urządzenie, które załączałoby właśnie ten stycznik. Może to wszystko być zlokalizowane przy kuchence. Tajmerek w puszce elektrycznej przy kuchence np. na ścianie a stycznik na ścianie pod kuchenką. Wszystko zależy od miejsca i możliwości. Stycznik to taki łącznik elektryczny uruchamiany prądem elektrycznym. Jeszcze dodam. Może zastosować do sterowania kuchnią mikrofalowy czujnik ruchu. Wykrywa ruch przy kuchence czy w samej kuchni to włącza stycznik i na przykład po czasie kilkunastu minut od ustania ruchu wyłącza stycznik. Rozwiązań jest jak widać wiele. Edytowane 1 Lutego 2018 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.02.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Czy mógłbyś rozwinąć temat? Jakie zabezpieczenia oferują producenci kuchenek indukcyjnych? W zasadzie to wysłałem zapytanie do Boscha i Siemensa ale jeszcze nie dostałem od nich odpowiedzi. Jak najbardziej rozumiem, że brak garnka na płycie = brak zużywanej energii, ale co w przypadku, gdy zapomnę go ściągnąć z płyty i wyjdę z domu? No ja akurat indukcji nie mam (na razie),więc zbyt wiele nie powiem ale na forum jest obszerny temat o wszystkim co daje indukcja .... plusy i minusy, wraz z opisem zabezpieczeń. Jeśli zostawisz włączoną kuchenkę bez garnka to po 3 czy 5 minutach kuchenka to wykryje i wyłączy zasilanie płyty. Jeśli zostawisz np garnek z zupą gotującą się to układ nie pozwoli rozgrzać się płycie powyżej jakiejś temperatury np 80 st, więc nawet po wygotowaniu zawartości garnka ... w sensie wody wyłączy automatycznie płytę lub zmniejszy moc grzania. Poza tym jest też chyba jakieś czasowe zabezpieczenie od max poboru mocy, funkcja ostrzegania o gorącej płycie i pewnie jeszcze jakieś, o których nie wiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon Fudała 01.02.2018 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 No ja akurat indukcji nie mam (na razie),więc zbyt wiele nie powiem ale na forum jest obszerny temat o wszystkim co daje indukcja .... plusy i minusy, wraz z opisem zabezpieczeń. Jeśli zostawisz włączoną kuchenkę bez garnka to po 3 czy 5 minutach kuchenka to wykryje i wyłączy zasilanie płyty. Jeśli zostawisz np garnek z zupą gotującą się to układ nie pozwoli rozgrzać się płycie powyżej jakiejś temperatury np 80 st, więc nawet po wygotowaniu zawartości garnka ... w sensie wody wyłączy automatycznie płytę lub zmniejszy moc grzania. Poza tym jest też chyba jakieś czasowe zabezpieczenie od max poboru mocy, funkcja ostrzegania o gorącej płycie i pewnie jeszcze jakieś, o których nie wiemy Mógłbyś podać link do tego tematu? Jeżeli tak jest, to wydaje mi się, że dodatkowe zabezpieczenia w szczególności tak kombinowane mogą być zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.02.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Oto http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334939-Indukcja-vs-tradycyjna-kuchenka-gazowa/page30&highlight=kuchenka+indukcyjna z resztą wpisz w wyszukiwarkę kuchenka indukcyjna ... znajdziesz coś na pewno. A jak nie na forum to pogooglaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts