doktor kidler 31.01.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Mam w domu poddasze nieużytkowe wentylowane z jakimś murowanym stropem. Jest to stary dom i szczegółów nie znam. Jak byłem dzieciakiem to mamusia wkręciła mnie w rozłożenie na stropie poddasza wełny szklanej 5cm i ona leży sobie tam do dzisiaj. Ponieważ muszę wymienić komin i piec to myślę także o dociepleniu poddasza żeby od razu kupić piec na miarę a nie potem płakać w rękawek:. Niestety poddasze jest bardzo niskie z lekko skośnym dachem. W najwyższym miejscu będzie miało około 100-120cm a w najniższym może 20-30cm. Teoretycznie mógłbym wzorem mamusi wkręcić syna w rozkładanie wełny ale miałbym problem z wciśnięciem na poddasze całej rolki i chyba musiałbym je ciąć na pół ale nie wiem na ile sumiennie by do tematu podszedł(oczywiście głównie tam gdzie nisko, bo tam gdzie wyżej to sam dałbym radę. Drugim o czym myślę to nadmuch celulozy co wychodziłoby podobnie cenowo do wełny ale bez roboty. Nie wiem tylko jak mają się właściwości izolacyjne tej celulozy do własności wełny i czy np. grubość 20cm by wystarczyła. W załączeniu widok poddasza od włazu w kierunku niższej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 01.02.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 W takich małych przestrzeniach łatwiej jest układać ocieplenie w płytach np. ROCKMIN PLUS Cena tej wełny to około 1 zł za 1 cm grubości. Warto ułożyć taką grubość aby kolejne pokolenie nie musiało znów poprawiać po rodzicach Ważne, żeby wełna nie dotykała desek więc może tam gdzie najniższa wysokość zrób trochę mniejszą grubość. Przy takich pracach warto ubrać się w kombinezon ochronny z włókniny z kapturem (cena 4-5 zł), rękawice, maseczkę i okulary bo będzie trzeba pracować na tej istniejącej wełnie szklanej i w kurzu który nazbierał się tam przez lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 02.02.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 W identycznej sytuacji zleciłem wdmuchanie wełny mineralnej + założenie 4 kominków wentylacyjnych.Grubość warstwy wełny 28 cm. W innej chacie rozłożyłem wełnę z rolki - 20 cm. Polecam prace w okresie zimowym bo nie jest gorąco na poddaszu. W obu przypadkach o wiele cieplej w domu, a latem pomieszczenia nie nagrzewały się. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktor kidler 03.02.2018 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 W identycznej sytuacji zleciłem wdmuchanie wełny mineralnej + założenie 4 kominków wentylacyjnych. Grubość warstwy wełny 28 cm. W innej chacie rozłożyłem wełnę z rolki - 20 cm. Polecam prace w okresie zimowym bo nie jest gorąco na poddaszu. W obu przypadkach o wiele cieplej w domu, a latem pomieszczenia nie nagrzewały się. pozdrawiam, Michał Ja mam wentylację w ścianach więc myślę, że wystarczy. Czy w tych dwóch przypadkach zauważyłeś różnicę w że któraś izolacja jest gorsza? Oczywiście wiem, że jedna jest grubsza więc teoretycznie powinna dawać więcej (czy tak jest?), Gdy się dowiadywałem to wdmuchiwanie wełny wychodzi ponoś sporo drożej niż celulozy więc najbardziej zależy mi na informacjach od osób które to zrobiły i najlepiej jakiś czas temu, że mieć jakieś odniesienie jak zachowa się taka izolacja w czasie. Jeżeli chodzi o płyty to najłatwiej będzie mi je wtargać na poddasze ale raczej pojedynczo bo paczka może nie wejść i wtedy zz kolei mam dużo większy problem z jej rozłożeniem. Niestety się nie znam więc chciałbym zapytać dlaczego wełna nie może mieś styczności z drewnem i czy celuloza taki kontakt mieć może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 13.02.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Niestety się nie znam więc chciałbym zapytać dlaczego wełna nie może mieś styczności z drewnem i czy celuloza taki kontakt mieć może. Bo wełna może wchłonąć tylko 1% swojej masy wody a celuloza aż 17% bez straty parametru izolacyjności (może więcej ale wtedy spada lambda). A jak robimy izolację w dachu z mokrego drewna, co jest u nas notoryczne, to co się stanie z tą wilgocią z konstrukcji jak z góry zamkniemy to papą? Celuloza to jeszcze jakoś ratuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts