drozduu 31.01.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) jak wykonać nadproża, strop czy wieniec, żeby zminimalizować występowanie mostka termicznego w projekcie mam ścianę 25cm z pustaka ceramicznego a wszystkie nadproża lane betonowe widzę, że dodanie kawałka 3cm styropianu od zewnątrz nic nie daje pasowało by dać 8cm pustak, chociaż 3cm styropianu i lany beton - tyle tylko że zostanie 14cm z 25cm podparcia - czy nie za mało o ile można pocienić nadproże, strop, wieniec, żeby nie miało to negatywnych skutków - bez konsultacji z konstruktorem są jeszcze kształtki "U" czy "L" do zalewania - tylko że nie mogę znaleźć z ceramiki a i czy 14cm (zamiast 25) nie wpłynie na nośność nadproża czy podparcie stropu Edytowane 31 Stycznia 2018 przez drozduu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.02.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Co ty kombinujesz? Ściana jedno warstwowa - na prawdę!!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 01.02.2018 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 na rysunku jest jedno ale oczywiście dwuwarstwowa 25cm poroherm 25 P+W na to 15cm (może 20 chodz czytałem że dołożenie tych 5cm już niewiele daje) styropianu Mam sytuację w mieszkaniu gdzie jest ceramika + 10cm styropianu, w narożu mieszkania mam słup i podczas badania kamerą termowizyjną centralnie gdzie jest słup jest mostek od góry do dołu (fakt dołem i górą łączy się on z płytą balkonową słabo ocieploną ale "zimny" jest na całości Dołożyli w listopadzie jeszcze 5cm i kompletnie nie ma różnicy Styropian w domu na całej elewacji będzie tej samej grubości ale lambda w miejscu żelbetu jest znacznie większa niż przy ceramice i chciałbym to jeszcze jakoś doizolować to samo tyczy się nadproży, stropu czy wieńca ścianki kolankowej najgorzej jest z nadprożami bo jeszcze dochodzi roleta (fakt będzie pocienienie ale o ile - pewnie z 3cm) a potem puszka - także mostek jak ta lala i teraz stara metoda jest taka ściana 25cm ceramika - a w miejscu nadproży czy stropu i wieńca dołożony po zewnętrznej stronie pustak porothermu 8 P+W (murowany na desce pod stęmplami w przypadku nadproży) i do tego dolanie betonu na grubość 25-8=17cm jeszcze można dołożyć pomiędzy pustak 8cm a beton styroduru z 3cm i dopiero do tego dolać 14cm betonu - ale jak z przeniesieniem sił - zwłaszcza przez strop i wieniec ścianki kolankowej - przecież z 25cm szerokości pustaka zrobi się 17 (14) cm Co jeszcze myślicie o nadprożach CZAMANINEK - wsp przenikania ciepła 0,31 Może nieskładnie to napisałęm ale napewno wiecie o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.02.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Nie ma to sensu przy 20cm styropianu. Żelbet przy mostku termicznym zawsze będzie zimniejszy od ceramiki w badaniu termowizją od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 09.02.2018 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 jeszcze raz proźba o doradzenie - wklejam zdjęcia o co mi chodzi przy ścianie 25cm z porothermu p+wi styropianie 15 (max20)cm o ile pocienić lane nadproże żeby mostek termiczny był możliwie jak najmniejszy ale i naproże było "bezpieczne" i puszka rolety w takiej opcji do czego jest montowana - do xpsa - okno u góry jest montowane też do xpsa ?? druga sprawa o ten strop- czy warto bawić się z dołożeniem pustaka 8cm po zewnętrznym obrysie - zmniejszenie oparcia stropu z 25 do 17cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts