Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pocienienie (izolacja pionowa) nadproży, stropu, wieńca,

drozduu

Recommended Posts

jak wykonać nadproża, strop czy wieniec, żeby zminimalizować występowanie mostka termicznego

w projekcie mam ścianę 25cm z pustaka ceramicznego a wszystkie nadproża lane betonowe

widzę, że dodanie kawałka 3cm styropianu od zewnątrz nic nie daje

pasowało by dać 8cm pustak, chociaż 3cm styropianu i lany beton - tyle tylko że zostanie 14cm z 25cm podparcia - czy nie za mało

o ile można pocienić nadproże, strop, wieniec, żeby nie miało to negatywnych skutków - bez konsultacji z konstruktorem

są jeszcze kształtki "U" czy "L" do zalewania - tylko że nie mogę znaleźć z ceramiki a i czy 14cm (zamiast 25) nie wpłynie na nośność nadproża czy podparcie stropu

rys8-9.gif

Edytowane przez drozduu

na rysunku jest jedno ale oczywiście dwuwarstwowa

25cm poroherm 25 P+W na to 15cm (może 20 chodz czytałem że dołożenie tych 5cm już niewiele daje) styropianu

Mam sytuację w mieszkaniu gdzie jest ceramika + 10cm styropianu, w narożu mieszkania mam słup i podczas badania kamerą termowizyjną centralnie gdzie jest słup jest mostek od góry do dołu (fakt dołem i górą łączy się on z płytą balkonową słabo ocieploną ale "zimny" jest na całości

Dołożyli w listopadzie jeszcze 5cm i kompletnie nie ma różnicy

Styropian w domu na całej elewacji będzie tej samej grubości ale lambda w miejscu żelbetu jest znacznie większa niż przy ceramice i chciałbym to jeszcze jakoś doizolować

to samo tyczy się nadproży, stropu czy wieńca ścianki kolankowej

najgorzej jest z nadprożami bo jeszcze dochodzi roleta (fakt będzie pocienienie ale o ile - pewnie z 3cm) a potem puszka - także mostek jak ta lala

i teraz stara metoda jest taka

ściana 25cm ceramika - a w miejscu nadproży czy stropu i wieńca dołożony po zewnętrznej stronie pustak porothermu 8 P+W (murowany na desce pod stęmplami w przypadku nadproży) i do tego dolanie betonu na grubość 25-8=17cm

jeszcze można dołożyć pomiędzy pustak 8cm a beton styroduru z 3cm i dopiero do tego dolać 14cm betonu - ale jak z przeniesieniem sił - zwłaszcza przez strop i wieniec ścianki kolankowej - przecież z 25cm szerokości pustaka zrobi się 17 (14) cm

Co jeszcze myślicie o nadprożach CZAMANINEK - wsp przenikania ciepła 0,31

Może nieskładnie to napisałęm ale napewno wiecie o co chodzi

aaaaaaa.jpg

• 2 weeks później...

jeszcze raz proźba o doradzenie -

wklejam zdjęcia o co mi chodzi

przy ścianie 25cm z porothermu p+wi styropianie 15 (max20)cm

o ile pocienić lane nadproże żeby mostek termiczny był możliwie jak najmniejszy ale i naproże było "bezpieczne"

i puszka rolety w takiej opcji do czego jest montowana - do xpsa -

okno u góry jest montowane też do xpsa ??

druga sprawa o ten strop- czy warto bawić się z dołożeniem pustaka 8cm po zewnętrznym obrysie - zmniejszenie oparcia stropu z 25 do 17cm

nadproża.jpg

nadprozea.jpg