marioruda 02.02.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Witam. Kupiłem dom od dewelopera i teraz w okresie zimowym mam problem ze marzne w sypialni, gdy temperatura na zew. spada ponizej 0 stopni. W pokoju mam ogrzewanie podlogowe gdzie temperatura posadzki wynosi az 26 stopni, lecz ściana rogowa przy suficie ma w trakcie mrozów na zew. niecale 9 stopni celsjusza. Budyenk zosyatl wykonany w porotherm 25cm a w rogach sa wylewane słup żelbetowe. Nad pokojem jest strych nieuzytkowy z ocieplonym dodatkowo dachem. Miedzy sypialnia a strychem jest wyłożona wełna 25cm a na dachu miedzy krokwiami 15cm. Budyenk jest ocieplony z zew, styropianem 15 cm grubości. Dom jest w zabudowie szeregowej i najzimniejsze miejsca to sciany z sasiadami. Poniżej dodaje filmik ktory pokazuje problem. https://www.youtube.com/watch?v=wXs-ud36518&t=27s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.02.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 - przyjmując 24cm elementu betonowego ( słup, belka, ... ) + 15cm styropianu, mamy U ściany =0,246- do dnia 1 stycznia 2017r. taka ściana jest zaprojektowana prawidłowo, ponieważ wymagane U = 0,25- od 1 stycznia 2017r, do 1 stycznia 2021r. mamy wymagane U=0,23 ( podana ściana nie spełniałaby warunku )- od 1 stycznia 2021r. będzie U dla ściany nie większe niż 0,20 no i teraz pytanie : kiedy projekt dostał pozwolenie na budowę ? jeśli przed 1 stycznia 2017r. - to jest OK co do ściany z sąsiadem - wszystko zależy czy to ściana dylatacyjna ( z ociepleniem ) , czy nie ? jeśli nie dylatacyjna i sąsiad nie "grzeje" to mamy naturalne " straty " ciepła z segmentu.- druga kwestia to ciągłość izolacji termicznej i brak mostków termicznych - bez projektu i oględzin budynku trudno powiedzieć, czy są, czy też ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioruda 02.02.2018 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Projekt na budowę deweloper dostal w 2015roku. Ściana nie posiada zadnej dylatacji z sasiadem, a sasiad pomimo remontu grzeje w domu zeby wszystko mu schło wiec o to jestem pewny. A co do tego czy w budynku sa mostk itermiczne to tego jeszcze nie wiem, poniewaz deweloper powiedzial ze budynek musi sie wygrzac i jak bedzie taki problem nastepnej zimy to wtedy wypozyczy kamere termowizyjna i sprawdzi szczelnosc budynku. Sam sie teraz zastanawiam czy nie wziąć kamery termowizyjnej na wlasny koszt, poniewaz wkurza mnie to marzniecie w nocy, a od przyszlego tygodnia maja byc przymrozki poniżej -8 stopni :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioruda 02.02.2018 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Czy jest możliwe ze poprzez belke zelbetową ktora jest nad balkonem moze mi przechodzic zimno do środka tak jak jest to pokazane w filmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.02.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) - pokazujesz na zdjęciu budynek nieocieplony, tak więc ta ściana bez izolacji termicznej nie stanowi prawidłowej przegrody przed temp. zewnętrznymi ( czy też stratami temp. wewnętrznej ). Ściana jest nieskończona, a izolacja pionowa ściany powinna być "przewiązana" z izolacją dachu i innymi elementami wychodzącymi z niej ( np. belka nad balkonem )- sama belka / czy też wieniec betonowy nieocieplony stanowiący część ściany zewnętrznej o gr. np. 24 cm daje zaledwie U=3,2 ! Edytowane 2 Lutego 2018 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioruda 02.02.2018 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Przepraszam zapomnialem napisac ze budynek jat caly ocieplony a w miejscu ktory zaznaczylem na czerwono jest tam teraz podbitka dachu i pod nia jest ta belka zelbetowa ktora jest nieocieplona. Wydaje mi sie ze to ona jest zrodlem problemu. Caly bydynek jak patrzylem po zdjeciach ma dobrze wykonana izolacje, nawet balkon jest caly wyłożony. Bedac na strychu dokopalem sie do miejsc gdzie styropian ściany łączy się z wełna stropu. Czy ta belka która jest nieocieplona moze tak przewodzić zimna temperature? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 02.02.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Pewnie belka nie ocieplona w całości lub brak ciągłości izolacji i ciągnie zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.02.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Przepraszam zapomnialem napisac ze budynek jat caly ocieplony a w miejscu ktory zaznaczylem na czerwono jest tam teraz podbitka dachu i pod nia jest ta belka zelbetowa ktora jest nieocieplona. Wydaje mi sie ze to ona jest zrodlem problemu. Caly bydynek jak patrzylem po zdjeciach ma dobrze wykonana izolacje, nawet balkon jest caly wyłożony. Bedac na strychu dokopalem sie do miejsc gdzie styropian ściany łączy się z wełna stropu. Czy ta belka która jest nieocieplona moze tak przewodzić zimna temperature?[ATTACH=CONFIG]406416[/ATTACH] oczywiście belka powinna być "otulona" izolacją termiczną z przodu / od dołu / z tyłu / z góry. Inaczej jest mostek na jej styku ze ścianą budynku ( czyli z jednej i z drugiej strony ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts