Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - nie nagrzewa się

robertd83

Recommended Posts

Jako że całe życie mieszkałem w bloku to nie bardzo wiem co robię źle ale postaram się opisać mój problem zrozumiale dla Was :)

Mam problem z ogrzewaniem podłogowym - walczę już z podłogówką trzy tygodnie i nie mogę nagrzać podłogi. Kombinuję metodą prób i błędów ale nic to nie daję i raczej nie tędy droga :)

Piec jaki posiadam to SAS UWT 17KW - jeśli chodzi o grzejniki, bojler to wszystko działa prawidłowo. Do pieca podłączone mam dwie pompy - pompa (numer 1) do gniazda C.O a pompa (numer 3) do gniazda C.W.U. Do pieca również mam podłączony czujnik temperatury, który steruje pompą C.W.U (numer 3)

http://www.fotorobert.com.pl/files/piec.jpg

Czujnik temperatury mam zamontowany za pompą numer 3 - na samym początku był zamontowany za pompą numer 1 ale wtedy pompa numer 3 uruchamiała się tylko na początku na chwilę. Jak na piecu mam temperaturę 50-70 stopni to rurka miedziana (numer 2 i 6) jest gorąca (rurka numer 6 prowadzi do rozdzielacza na kaloryfery) . Rurka oznaczona numerem 7 - jest to powrót z ogrzewania podłogowego jest cały czas zimna. A rurka numer 4 nagrzewa się do miejsca zaznaczonego strzałką i w momencie uruchomienia pompy numer 3 robi się zimna. Pompa numer 1 jest ustawiona na pozycji 2 a pompa numer 3 na pozycji 1.

Dużo cyferek ale tak było chyba najprościej pokazać Wam o co chodzi :-)

Ma ktoś może jakiś pomysł, gdzie może być przyczyna że ogrzewanie podłogowe nie działa? Dodam tylko że dom świeżo kupiony stąd moja niewiedza :-)

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Być może podlogowka jest zapowietrzona a druga sprawa nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę ale podłogę będziesz miał zawsze chłodną jeśli podlogowka jest poprawnie wykonana a temp.zasilania do niej to max.35st.C i to w najgorsze mrozy.

Jaką masz temp.w pomieszczeniach z podlogowka ?

Temperatura w pomieszczeniach to na ta chwilę jest między 15-19 stopni bo nie mieszkamy tam jeszcze. Więc jak przyjeżdżam to jest 15 stopni a jak wyjeżdżam to 19 - najczęściej to wygląda w ten sposób że jestem około 16 a wyjeżdżam około 21 - wiem ze w tak krótkim czasie podłoga się nie nagrzeje ale ciekawi mnie dlaczego za pompą która pompuje w kierunku podłogówki cały czas rurka jest zimna (chyba że tak ma być)

Jeżeli temperatura rośnie o 4C w ciągu 5 godzin to chyba działa.

Ta rurka którą uważasz że jest zimna to jaką ma temperaturę bo rurka mająca 28C też wydaje mi się zimna jak jej dotykam.

Wydaje mi się że rośnie o 4 stopnie bo kaloryfery grzeją na full ;-) Czujnik temperatury zamontowany za pompą pokazuje 16 stopni więc chyba taka jest temperatura rurki z zewnątrz.

Czym regulujesz temperaturę wody wysyłaną do podłogówki?

Jeśli na piecu masz średnio 60C to tą wodę trzeba zmieszać z zimną żeby na podlogówkę poszło max 35C.

Regulacja odbywa się głowicą termostatyczną (jest na zdjęciu nad pompą), która jest zamontowana przed pompą - co prawda ta głowica jest rozkręcona na pełną moc w tej chwili. Dodatkowo w sterowniku pieca ustawioną mam temperaturę zadaną 40 stopni. A temperatura zadana na C.O 65 stopni.

Edytowane przez robertd83

Ta głowica reguluje ilość ciepłej wody ale skąd się bierze zimna woda i gdzie jest ta woda ciepła i zimna mieszana?

I tu mnie zabiłeś tym pytaniem :) Ale z tego co zaobserwowałem to wydaje mi się (z naciskiem na wydaję mi się) że zimna woda idzie z rurki 7 i 8 - gdzie rurka 7 to jest to powrót z podłogówki a rurka 8 łączy z zasilaniem ciepłą wodą. Zasilanie grzejników czyli rurka 2 i 5 jest zawsze gorąca jak piec jest rozbujany.

Wydaje mi się, że może wszystko jakoś działać, jeśli głowica ma sondę wyniesioną - czujka powinna być zamontowana za pompą 3 (zasilanie rozdzielacza OP - jeśli jest), wtedy obieg podłogówki (rura 8 ) jest odcinany głowicą termostatyczną, która dopuszcza (rura 5) wg ustawień ciepłą wodę z zasilania wysokotemperaturowego (rura 2). Powrót z OP to rura 7.

To taki uproszczony mieszacz pompowy.

Edytowane przez przemo1

Na odcinku który pokazuje strzałka nr 8 trzeba założyć jakiś zawór którym da się wyregulować stopień podmieszania...

Aby to wszystko mogło się zasilać ciepłą wodą z głowicy termostatycznej to potrzeba zwiększyć opory na podmieszaniu tak aby łatwiej woda wracała do kotła...

A nie prościej było dać zwykły zawór mieszający przed pompą na podłogę...?

A ta głowica termostatyczna ma jakiś czujnik zewnętrzny (tzw "sondę wyniesioną")?

Tak jest ale na tą chwilę wisi w powietrzu bo nie wiem za bardzo w którym miejscu powinien być zamontowany.

Zasilanie tylko rurą 2 jest trochę dziwne (może się nie znam) bo to jest gorąca woda (50-70C) prosto z pieca.

Ta woda z pieca powinna się mieszać z zimną aby do podłogówki szła woda o temp max 35C.

Powrót z podlogówki powinien wracać do pieca a ja na zdjęciu tego nie widzę.

Ile masz rozdzielaczy dla podłogówki?

Czy wogóle je masz?

Mam coś takiego:

http://www.fotorobert.com.pl/files/2.jpg

Tam gdzie pokazuje strzałka nr 4 powinien być zawór termostatyczny ale tak jak jest zrobione też powinno działać jeśli na piecu jest 60 to spokojnie na podłogę powinno iść co najmniej 30stopni albo coś nie tak z głowicą albo trzeba wstawić na odnodze która podmieszujie wodę do podlogowki zawor dlawiacy.

Gość Arturo72

Czytam i czytam i stwierdzam,że mający kocioł na ekogroszek w domu to zwykli masochisci. To jest choroba.

Ta instalacja wygląda na żywcem wzięta ze stacji Mir na orbicie.

I jak tu nie odpowiadać na takie idiotyzmy ???

Na pompie CO - 40 stopni, a na pompie od OP - 25 stopni

Doczep czujnik do rury za pompą nr 3 (potrzebny jest dobry styk czujnika z rurą) i ustaw na głowicy (do testów) temp 35-40 stopni, temp. załączenia pompy na sterowniku ustaw na 30 st. Pal w kotle przez cały dzień. Dobrze by było założyć termometry narurowe - jeden w okolicy wspomnianej sondy, drugi na pionowej rurce powrotnej (8) w obiegu podłogówki - łatwiej będzie kontrolować układ. Wszystkie rurki (przynajmniej w obiegu podłogówki) zaizoluj otulinami. Do sprawdzenia pomocny by był jakiś termometr mierzący temp podłogi (zaokienny z sondą, akwarystyczny itp - nie są drogie). Przed rozpaleniem zapisz temp z w/w termometrów. Daj znać, jak efekty.

Edytowane przez przemo1
ustawienie pompy OP