Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena dachu - dachówka płaska czy blachodachówka?

kidulthood

Recommended Posts

Dzień dobry,

jesteśmy na etapie wyboru pokrycia dachu. Drugi strop lany, drewno na więźbę z rodzinnego lasu oddaliśmy do tartaku na obróbkę. Nastawiamy się na pokrycie z dachówki płaskiej ceramicznej i pod taki materiał szykujemy elementy więźby.

Byłam ostatnio u przedstawiciela, który wycenił mi materiał:

OREA 9 - 41 000 zł

blacha Savanna - 26 050zł

Wydaje mi się, że to duża różnica w cenie, ale też że cena za dachówkę jest wysoka. Rozumiem, że cena 1szt dachówki to jedno, a dodatki tj. gąsior, dachówka skrajna to drugie tyle.

Po poszukiwaniach skłaniamy się do:

BRASS Turmalin angoba antracyt

CREATON Domino łupek angoba

blachodachówka płaska NOVATIK (nowość o której póki co jest mało informacji w sieci).

Robocizna:

dachówka: 45zł/m2

blachodachówka: 37zł/m2

Dołączam rzut dachu, powierzchnia 250m2:

07d72cb647432a18med.jpg

Moje pytanie brzmi, czy faktycznie cena materiału na pokrycie dachu o takiej powierzchni będzie oscylować w granicach 40tys czy to lekki wymysł przedstawiciela?

Masz skomplikowany dach, okna dachowe, 3 lukarny, koperta, dwa poziomy. Przy ceramice pójdzie Ci masa dodatków kształtowych czyli gąsiorów, narożników, przycianania, dachówek skrajnych, stąd taka cena. Jeśli lejesz strop nad poddaszem to możesz pokusić się o blachę zamiast ceramiki, jeśli chcesz coś taniej.

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia - cena dachówki na allegro, np. Orea 9 jest od 1zł do 1,50zł tańsza niż u przedstawicieli u jakich mieliśmy okazję być. Skąd taka różnica? Warto taką ofertą się zainteresować czy raczej odpuścić bo jest w niej jakiś haczyk?

Twój dach jest bardzo skomplikowany, brakuje tylko wolego oka i miekkiego kosza a tak masz tam wszystko co jest skomplikowane :) Ceny porównuj, a na allegro czesto jest tak że cena za dachówke jest X tylko przy zakupie Całego dachu: rynny tasmy itp, i tam sobie nadbijają często, ale zapytanie możesz wysłać.

Powodzenia w realizacji, i dobrego wykonawcy Tobie życzę ;)

Kolego, jak budujesz taki wielki dom, do tego tak wymyślny, a poza tym masz rodzinny las... To znaczy, że cię stać. Więc nie rób badziewia tylko montuj dachówkę. 40 tyś niby sporo, ale to będzie 5% całej inwestycji. A dach jednak jest najważniejszy - funkcjonalnie i wizualnie. Zaoszczędzisz na czymś innym.