kidulthood 02.02.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Dzień dobry, jesteśmy na etapie wyboru pokrycia dachu. Drugi strop lany, drewno na więźbę z rodzinnego lasu oddaliśmy do tartaku na obróbkę. Nastawiamy się na pokrycie z dachówki płaskiej ceramicznej i pod taki materiał szykujemy elementy więźby. Byłam ostatnio u przedstawiciela, który wycenił mi materiał: OREA 9 - 41 000 zł blacha Savanna - 26 050zł Wydaje mi się, że to duża różnica w cenie, ale też że cena za dachówkę jest wysoka. Rozumiem, że cena 1szt dachówki to jedno, a dodatki tj. gąsior, dachówka skrajna to drugie tyle. Po poszukiwaniach skłaniamy się do: BRASS Turmalin angoba antracyt CREATON Domino łupek angoba blachodachówka płaska NOVATIK (nowość o której póki co jest mało informacji w sieci). Robocizna: dachówka: 45zł/m2 blachodachówka: 37zł/m2 Dołączam rzut dachu, powierzchnia 250m2: Moje pytanie brzmi, czy faktycznie cena materiału na pokrycie dachu o takiej powierzchni będzie oscylować w granicach 40tys czy to lekki wymysł przedstawiciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.02.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Masz skomplikowany dach, okna dachowe, 3 lukarny, koperta, dwa poziomy. Przy ceramice pójdzie Ci masa dodatków kształtowych czyli gąsiorów, narożników, przycianania, dachówek skrajnych, stąd taka cena. Jeśli lejesz strop nad poddaszem to możesz pokusić się o blachę zamiast ceramiki, jeśli chcesz coś taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kidulthood 05.02.2018 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia - cena dachówki na allegro, np. Orea 9 jest od 1zł do 1,50zł tańsza niż u przedstawicieli u jakich mieliśmy okazję być. Skąd taka różnica? Warto taką ofertą się zainteresować czy raczej odpuścić bo jest w niej jakiś haczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.02.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Jest taki haczyk że musisz doliczyć koszty transportu. Na aukcjach przeważnie jest do 100 km za darmo jak weźmiesz towaru za 10 tys zł, inaczej trzeba zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.02.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Jest jeszcze dachówka betonowa. Tańsza od ceramicznej, ale trwalsza od blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 05.02.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Twój dach jest bardzo skomplikowany, brakuje tylko wolego oka i miekkiego kosza a tak masz tam wszystko co jest skomplikowane Ceny porównuj, a na allegro czesto jest tak że cena za dachówke jest X tylko przy zakupie Całego dachu: rynny tasmy itp, i tam sobie nadbijają często, ale zapytanie możesz wysłać. Powodzenia w realizacji, i dobrego wykonawcy Tobie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 06.02.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Kolego, jak budujesz taki wielki dom, do tego tak wymyślny, a poza tym masz rodzinny las... To znaczy, że cię stać. Więc nie rób badziewia tylko montuj dachówkę. 40 tyś niby sporo, ale to będzie 5% całej inwestycji. A dach jednak jest najważniejszy - funkcjonalnie i wizualnie. Zaoszczędzisz na czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts