Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

6cm roznicy w pokoju 12m2

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję porady w jaki sposób na 12 m2(3x4) wyrównać podłogę. Remontuje stary dom i po zerwaniu paneli i podkładów odkryłem, że różnica poziomów w najniższym i najwyższym punkcie to nawet 6cm(średnio koło 2-3cm do podniesienia). Proszę o informację jaką zaprawą to najlepiej wyrównać. Czy może zrobić to na dwa razy, w najniższym miejscu wylać a po jakimś czasie kolejną zaprawą wyrównać. Co poleciacie?

Rozumiem, ale jakie to ma znaczenie jeżeli będzie on pod warstwą betonu? Oczywiście mogę dać w to miejsce styropian, ale czy jest taka konieczność. Proszę o opinie.
żużel bardzo mocno podciąga wodę i bardzo długo ja trzyma. Nie styropian, tylko piach/pospółka.

Ubić, położyć folie i wylać beton.

Zrobisz jak uważasz.

Dzisiaj wybrałem do końca całość i wyzamiatałem. Sprawa wygląda następująco. Do podniesienia się jest od 15-25 cm. Myślałem o 5,6cm betonu na górę i pod dół styropian. Czy na dole dawać kawałki styropianu czy może użyć np. wyrównać keramzytem czy perlitem, na to styropian i beton? Proszę o poradę.

nie wiem jak keramzyt albo perlit, ale ja bym raczej dał coś stabilnego i jak zwiąże, to dac styropian tyle ile potrzeba, albo od razu styropian i na to beton.. Przy tej grubosci styro, to wylewka raczej 7-8cm.

Kup odpowiednią ilośc styro 5cm tak aby pokryło całość + kilka płyt na podkład tam gdzie jest najnizej, plus styro 4cm na całość + kilka płyt na wyrównanie i kilka płyt 3cm .

Najpierw wyrównaj płytami 5,4 i 3cm tak aby uzyskac mniej wiecej poziom z najwyzszym punktem. ta wartswa nie bedzie na całości. Ubytki zasyp perlitem. Na ta wyrównaną powierzchnię połóz styro 4cm i na to na mijanke 5cm. Bedziesz miał równa fajna powierzchnię. Przykryj to folią i wylej na to beton. Folia moze byc ta z opakowań paczek styropianowych, a jak za mało, to wtedy kup cała płachtę 12m2.

Edytowane przez Slawko123