Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hoger Dom - kto wybral tego wykonawcę?

Recommended Posts

• 3 months później...

rozmawiałem z lekko wkurzonym inwestorem, który kupił od nich domek "pod klucz" .

Inwestor miał dostać klucze do 30 marca , a jest początek maja i mają duże opóźnienia . Jak dotąd zrobili płytę, ściany i dach, w środku instalacje i wylewki.

Od dłuższego czasu nic się nie dzieje - nikt nie przychodzi na budowę i kiepski kontakt - mydlą oczy , a postępów w pracach brak .

Chyba nabrali zbyt dużo zleceń i się nie wyrabiają z terminami.

Inwestor narzekał też na system zaliczkowania - wpłacone 2x po 40% zaliczki - zanim ruszyli z jakąkolwiek robotą.

• 3 weeks później...
rozmawiałem z lekko wkurzonym inwestorem, który kupił od nich domek "pod klucz" .

Inwestor miał dostać klucze do 30 marca , a jest początek maja i mają duże opóźnienia . Jak dotąd zrobili płytę, ściany i dach, w środku instalacje i wylewki.

Od dłuższego czasu nic się nie dzieje - nikt nie przychodzi na budowę i kiepski kontakt - mydlą oczy , a postępów w pracach brak .

Chyba nabrali zbyt dużo zleceń i się nie wyrabiają z terminami.

Inwestor narzekał też na system zaliczkowania - wpłacone 2x po 40% zaliczki - zanim ruszyli z jakąkolwiek robotą.

Mam ten sam problem: propozycja aneksu z opóźnieniem terminu wykonania, a nawet jeszcze nie zaczęli.

@qbaiana: Czy mogę prosić o przekazanie wkurzonemu inwestorowi prośby o kontakt ze mną? Maila w razie czego poślę na priva.

Wykonawca sam się właśnie powyżej skontaktował, także pytajcie na forum do woli ;-)

Daruj sobie. Co jak co ale myślę,że sam mój komentarz moze być pomocny... poprostu firma wykonuje tylko i wyłącznie swoje projekty. Więc jeżeli ktoś by chciał inny projekt to nie ma co zaglądać na ich stronę. Ja wysłąłem maila z zapytaniem o wwycenę a także innymi pytaniami co do technologi itp. To odpowied była jasna .. my budujemy tylko z własnych projektów na pozostałe pytania odpowiedzi nie dostałem. Więc nie pisz mi tu że jestem jakimś wykonawcą bo nie jestem .

Pozdr.

Przynajmniej w ten sposób nie muszę się zastanawiać czy brać ich pod uwagę.

A Ty lotpaj w każdym poście się kogoś czepiasz, chyba taki styl życia obrałeś :) Przynajmniej sobie ilość postów nabijesz ....i bd najważniejszy na forum.

Druga sprawa jeżeli masz jakieś informacje o tej firmie to się wypowiedz w tedy Twój post bd pomocny....

Piszesz ze pierwszy post i już kogoś bronię, wiec jestem z firmy. Czyli mam brać i powielać wątki które już ktoś poruszył, napisałem do nich maila dostałem odpowiedź więc napisałem. Może się komuś przyda ...

Pozdr.

• 4 months później...

12.10.2018:

Skrót naszej (dotychczasowej) współpracy z firmą Hoger Dom (niech fakty mówią same za siebie):

pozwolenie na budowę: wydane i uprawomocnione: połowa kwietnia 2018

zgodny z podpisaną umową termin ukończenia budynku pod klucz (w 3 miesiące od pozwolenia): połowa lipca 2018

początek realizacji inwestycji (wykop pod fundamenty): połowa sierpnia 2018 - miesiąc po terminie zakończenia budowy wg umowy

montaż gotowych elementów betonowych: koniec sierpnia 2018

stan surowy otwarty: połowa września 2018

połowa października 2018 - 3 miesiące po terminie zakończenia budowy wg umowy, 6 miesięcy od pozwolenia na budowę:

dach gotowy, wstawione okna, instalacje: tylko elektryczna, rozpoczęta izolacja zewnętrzna budynku

żeby przyspieszyć zakończenie budowy rezygnujemy ze stanu pod klucz na rzecz deweloperskiego

16.11.2018:

Sytuacja na połowę listopada 2018:

opóźnienie w oddaniu budynku (w stosunku do terminu z umowy) to już 4 miesiące i końca nie widać,

na zewnątrz budynek obklejony jest styropianem (prawie cały), firma od miesiąca nie prowadzi żadnych działań w kierunku skończenia elewacji zewnętrznej

w środku mamy rozgrzebane tynki i gładzie położone w połowie budynku, częściowo wyszlifowane, reszta: gołe ściany betonowe, raz na kilka dni przychodzi 1-2 pracowników firmy i coś dorobi

ze strony firmy brak jakiejkolwiek woli do przyspieszenia prac i ukończenia budowy choćby do stanu deweloperskiego - otwarcie mówią, że nie ma kto u nas wykańczać, bo pracownicy są teraz na innej budowie

pytanie tylko jak można zawierać kolejne umowy i rozpoczynać kolejne budowy, kiedy nie jest się w stanie w rozsądnym terminie ukończyć tych, za które już się wzięło pieniądze?

Edytowane przez wilczki

• 3 months później...

U nas firma z budowy zeszła w Sylwestra, 5 tygodni temu. Zrobili stan prawie deweloperski - z zewnątrz nie skończyli elewacji, na styropianie jest tylko jedna warstwa kleju. Skończyć i tynkować mają wiosną, na razie jest za zimno.

Pozwolenie na budowę mieliśmy w połowie kwietnia, a wg umowy skończony budynek do stanu pod klucz miał być w 3 miesiące od pozwolenia (wypadało na połowę lipca). W rzeczywistości do końca grudnia czyli w 8,5 miesiąca dostaliśmy niedokończony stan deweloperski.

Widząc jakie jest opóźnienie jeszcze przed rozpoczęciem montażu zrezygnowaliśmy ze stanu pod klucz i od listopada w miarę możliwości wykańczamy dom sami żeby było szybciej. Teraz już powoli się wprowadzamy.

Za to zaraz po zejściu firmy Hoger z budowy otrzymaliśmy od nich szybciutko fakturę i wezwanie do zapłaty ostatniej raty za budynek, mimo, że umowa nie jest wykonana, bo nie ma skończonej elewacji. Na fakturze był dopisek, że elewację skończą wiosną 2019 r., w bliżej nieokreślonym terminie. Znając ich sposób działania odmówiliśmy, bo faktura jest niezgodna z umową, a jak im zapłacimy to nie mamy pewności kiedy i czy w ogóle wrócą.

Zapomniałam dodać: z bezpośrednich kontaktów z innymi klientami Hogera wiem, że oprócz nas są jeszcze dwie budowy, które prowadzili/prowadzą z podobnymi opóźnieniami - Korolo3000 to kolejny, czwarty przypadek. Z rozmów z ich podwykonawcami i pracownikami wnioskuję, że na wszystkich ich budowach idzie to podobnie...

Edytowane przez wilczki

• 1 month później...

Witam jestem w trakcie budowy, opóźnienia są niesamowite już jeden aneks podpisałem, ale to już powiedzmy że po czytaniu tych postów to już każdy wie.

Mam inny problem Firma Hoger dostarczyła na budowę gotowe elementy stan wykonania jest tragiczny wystające szkło spienione niewyrównane części zewnętrzne jak by ktoś grabkami je porysował a nie wygładził. Nadproża za wysoko wylane powinny mieć 2,1m a u mnie 2,35m.

Związku z tym mam pytanie do ludzi którym dostarczono elementy ścian nośnych czy posiadają zdjęcia z budowy który obrazuje te ściany.

• 2 weeks później...