ggdh 02.02.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Właściwie to dlaczego tak mało (a może wręcz nikt?) nie klei styropianu grafitowego na pianę? Zastanawiałem się, a pewnie odpowiedź jest banalna. Proszę o nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.02.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Jak nie jak tak , ja kleiłem grafitowy pianką ściany 200m2 , klej to ok 50 szt połowa to tytan eos druga połowa to insta-stick tym drugim lepiej się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 04.02.2018 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) I jakie wrażenia? Moje jedyne doświadczenie ze styro i pianą to fundament. - jakiej grubości płyty (planuję 20cm)? - trzeba było przetrzeć stronę styro od muru dla lepszego kontaktu jak przy kleju? - trzeba było podpierać płyty zanim złapały? - kołkowałeś? - kleiłeś do BK czy ceramiki? - przy jakiej pogodzie? - jak oceniasz jako alternatywę dla kleju? Zrobiłbyś tak samo jeszcze raz? Dzięki za odpowiedź! Edytowane 4 Lutego 2018 przez ggdh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.02.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Zaczynałem pod koniec stycznia w temp powyżej 5 stopni , dlaczego pianką ? bo łatwiej (byłem sam) bo zdecydowanie mocniej trzyma , nie podpierałem niczym , wystarczy nanieść piankę na trzy płyty poczekać chwilkę aż z leksza zrobi się bardziej sztywna pianka i lut na ścianą , nie kołkowałem bo nie ma takiej potrzeby to nie blok i fuszerka , robiłem dla siebie , kleiłem na cegłę klinkierową , nic nie trzeba przecierać , a jak złapie to nie ma takiej siły aby to oderwać chyba że pokruszone ale na ścianie zostanie dalej styro , ja kleiłem 12cm bo po pierwsze primo mam już pustkę w ścianach a to też ocieplenie a po drugie primo dach mi nie pozwalał na więcej https://allegro.pl/listing?string=DOW%20Klej%20do%20styropianu%20INSTA%20STIK%20pistolet%2012sztuk&description=1&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-3-0115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 04.02.2018 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Nie masz czasem zdjęć z realizacji? Mam trochę więcej ścian i trochę pękam nad ścianami szczytowymi, bo mają pewnie po 7m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.02.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ja miałem ok 200m2 ścian do docieplenia i też ściana szczytowa ma chyba 8 metrów , rusztowania chodziły jak by trzęsienie ziemi ale dałem rady , robisz sam to będziesz wiedział że masz dobrze , ja jak była jakaś nierówność w płytach styropianowych to doszlifowywałem i wiem że tam nawet wsza by się nie przecisła :lol2: , widziałem robotę u sąsiada jak mu firma robiła tragedia ale po wszystkim ma ładnie a kogo to interesuje że oni mu centymetrowe szpary klejem z worka zaciapali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 04.02.2018 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 A jak myślisz: dlaczego klejenie na pianę nie jest bardziej popularne wśród samorobów? Bo jak na razie to wygląda to bardzo zachęcająco... Tak sobie jeszcze myślę, że mamy w firmie wzwyżkę, może by tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.02.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ja tez ocieplalem pianka. Zdjecia w moim dzienniku w okolicach wrzesnia/października 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.02.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Mało popularne z prozaicznego powodu ,, cena a wiadomo że cena czyni cuda , wychodzi to drożej to fakt ale jak policzyć ile ludzi musi być przy workach ,mieszanie taszczenie tego po rusztowaniach a tak pistolet za pas dwie puszki ze sobą i połowa ściany myk i gotowe a że jest to zdecydowanie mocniejsze to efekt uboczny no ale jak ktoś ma koślawe ściany to też jest problem i z wiadra lepiej się koryguje ale to takie docieplenie jak by go nie było zwłaszcza jak kleją na placki a kleją tak w większości to dopiero fuszerka na całego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.02.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ja także sam kleiłem ocieplenie - choć styr. biały - pianą (też głównie wspomniana Insta + trochę Basf, ale Insta lepiej mi "działała"), bez kołkowania. Ściany szczytowe ok 8 m z rusztowania warszawskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 04.02.2018 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 fotohobby, kleiłeś na BK, więc miałeś ciut łatwiej. Za to przemo1: jak to wyglądało na ceramice? Możesz podpowiedzieć nr postu w dzienniku (jak masz takowy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.02.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) fotohobby, kleiłeś na BK, więc miałeś ciut łatwiej. Za to przemo1: jak to wyglądało na ceramice? Możesz podpowiedzieć nr postu w dzienniku (jak masz takowy)? Niestety z braku czasu nie robiłem dziennika, ale wyglądało to dosyć prosto - podobnie jaka pisał berthold61- naniesienie piany na 3 płyty, chwila odczekania do zakończenia wstępnego przyrostu kleju (ważne - ta "chwila" była zależna od temperatury powietrza i ściany, im cieplej tym krócej. Nawet miałem różnicę pomiędzy ścianą Pn i Pd, przy zbyt szybkim doklejeniu do ściany trzeba płyty korygować/podpierać) i doklejanie do ściany. Wcześniej uzupełniłem pianą posiadane szczeliny pionowe na łączeniach porothermu. Na koniec szlifowanie całej elewacji pacą-zdzierakiem, narożniki zewnętrzne oraz wewnętrzne przy oknach (polecam) i klej z siatką - tynk robił mi już natryskowo tynkarz. Jeśli będziesz robił latem, to wcześnie wstawaj, razem ze słońcem - po nagrzaniu ścian od słońca (szczególnie Pd) prace trzeba wstrzymać. Ja miałem kilka takich dni, że od 11 już się nie dało robić. Nie zapomnij kupić zapasu "czyścika" do pistoletu - albo miałem jakiś lichy pistolet, albo tak już jest, albo to kwestia upałów - co kilka godzin pracy musiałem czyścić dyszę . No i piana zgodnie z instrukcją - u mnie było jakoś tak: "nanosić po obwodzie i pionowo 4 wałki". Do kontroli pionu przydała mi się znakomicie 2,5m łata. Edytowane 4 Lutego 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.02.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Ja znowu przesadzałem bo nakładałem po obwodzie potem na krzyż a w środek trójkątów jeszcze ciapki ale aby nie było za słabo :lol2::lol2: to jeszcze już obok przyklejonych płyt nakładałem przy bokach poziomych i pionowych , ale dwa kilometry odemnie była trąba i ściągała około 20 dachów a u mnie wszystko ok i jestem pewny że żadna siła tego nie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.02.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 fotohobby, kleiłeś na BK, więc miałeś ciut łatwiej. Za to przemo1: jak to wyglądało na ceramice? Możesz podpowiedzieć nr postu w dzienniku (jak masz takowy)? To silikat, nie BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 04.02.2018 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Tak samo równo A co z opłacalnością? Czy wynika ona tylko z faktu, że samemu? Jak wychodzi m2 z puszki a z worka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.02.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Jak ja liczyłem, to piana (materiał) wychodził trochę (200-300)zł drożej (na całości). Można było taniej, ale nie brałem najtańszej piany. Z góry miałem założone, że ocieplenie robię sam, więc nie szukałem do tego ekipy.A robocizna dla mnie dużo łatwiejsza/szybsza niż przy kleju z worka (wcześniej 2 budynki w rodzinie kleiłem "z worka"). Edytowane 4 Lutego 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 04.02.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Przy klejeniu styropianu klejem cementowym karty techniczne nie wymagają kolkowania, a przy pianowaniu jest to obowiązkowe.U mnie mam wykonawce co klei obwodowo klejem cementowym a środek daje pianę.Pianka to szybkość ale tylko w nowym domu i raczej nie przy ceramice, po prostu sciany muszą być proste bo pianką nie da się wyrównać.A przy termoremontach przy styropianie 10 cm czesto sprzedaje po kilka paczek 8 i 12 cm na podrównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.02.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Przecież właśnie o nowym budynku piszemy, a przy nowej ceramice piana sprawdza się doskonale. Edytowane 4 Lutego 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 04.02.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Uwierz mi ceramika, zaprawa murarska, betoniarka, wódka, piwka to powoduje że sciany mogą być krzywe.Przy BK murarz musi się pilnować bo nie nałoży 3 cm zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.02.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Uwierz mi ceramika, zaprawa murarska, betoniarka, wódka, piwka to powoduje że sciany mogą być krzywe.Przy BK murarz musi się pilnować bo nie nałoży 3 cm zaprawy. Jak sobie dopilnujesz, tak będziesz miał. Zepsuć można wszystko, ale piszemy tu o standardzie a nie o patologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts