andre12 03.02.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Czy koniecznie trzeba zdjąć ondulinę, aby położyć blachę. Czy pozostawienie onduliny posłuży jako dodatkowe ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.02.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Ocieplenie to będzie symboliczne - prędzej może wygłuszenie. Ale czy to sensowne/możliwe musi powiedzieć Ci któryś z tutejszych dekarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiusze 27.02.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Witam, również interesuje mnie ten temat.Gdzieś wyczytałem, że ondulina pod blachą będzie się nagrzewać, przez co pekać. Szczerze przyznam, że chodzi mi o to aby nie robić sobie dodatkowej roboty, jeśli nie ma konieczności zrywania onduliny to bym ją zostawił. Pytanie czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem, jakie są wady/zalety i jak najsensowniej przymocować blachodachówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Stosowano takie rozwiązania pozostawiając pozostawiając płyty faliste azbestowe. Nie ma żadnego sensu pozostawiania "Onduliny". Po pierwsze to żadna izolacja cieplna skoro pod nią może wpływać powietrze. Po drugie kontrłaty byłyby mocowane punktowo w miejscach podparcia "Onduliny". Po trzecie kontrłaty muszą być grubsze (wystawać nad "Ondulinę"). Po czwarte łaty muszą być wówczas mocowane wkrętami. Po piąte dach będzie grubszy (szersze obróbki). Po szóste mogą wystąpić problemy z poprawnym wykonaniem okapu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts