Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - jak wykryć nieszczelność?

drogba_37

Recommended Posts

Odkurzacz centralny VacuMaid S1570 Split, sprawdzałem na jednostce i ma tyle ile powinien mieć, czyli podciśnienie w kPa - 28,7. Sprawdzane miernikiem kPa gumowym i ma nawet 29 kpa. A na gniazdkach dochodziło ledwo do 0,8 kPa. Jedna nieszczelność zlokalizowałem na szufelce, rura giętka była rozerwana, wymieniłem na porządną i teraz mam 1,5 czyli i tak jeszcze dużo brakuje. Przejrzałem gniazdka ale sam nie wiem jak tą nieszczelność wykryć, najlepiej byłoby wtłoczyć jakiś dym i pooglądać gdzie wycieka, czy macie jakiś inny pomysł?

Pierwszy pomysł dobry, wtłoczyć dym do instalacji innym odkurzaczem na tzw wydmuchu( jakiś stary odkurzacz który ma z tyłu na wyrzucie kawałek rurki( ssawka zasysasz dym a tyłem wtedy wtłoczysz go do instalacji ) druga osoba w tym czasie sprawdza wszystkie gniazda. Edytowane przez wiesiek6308

• 6 months później...
Odkurzacz centralny VacuMaid S1570 Split, sprawdzałem na jednostce i ma tyle ile powinien mieć, czyli podciśnienie w kPa - 28,7. Sprawdzane miernikiem kPa gumowym i ma nawet 29 kpa. A na gniazdkach dochodziło ledwo do 0,8 kPa. Jedna nieszczelność zlokalizowałem na szufelce, rura giętka była rozerwana, wymieniłem na porządną i teraz mam 1,5 czyli i tak jeszcze dużo brakuje. Przejrzałem gniazdka ale sam nie wiem jak tą nieszczelność wykryć, najlepiej byłoby wtłoczyć jakiś dym i pooglądać gdzie wycieka, czy macie jakiś inny pomysł?

Jeśli występują tak duże różnice w podciśnieniu to instalacja w jakim miejscu musi być zupełnie rozszczelniona, powinno to być dosyć mocno słychać na włączonym odkurzaczu, jeśli nie słychać to zawsze można posłużyć się małą kamerą którą można zakupić w internecie, kamera inspekcyjna na usb, nasi klienci robili takie rzeczy i wiemy że się sprawdza w lokalizacji uszkodzeń