Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIBE F1255 czy DHP-H Varius Pro+ ??

areczekk83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam , zstanawiam sie nad zakupem gruntowej pompy ciepła do domu energooszczednego 150m2 odwiert pionowy

Pytanie ktora z tych pomp bedzie lepsza NIBE F1255 czy DHP-H Varius Pro+ ?

chodzi mi o wydajnosc i ktora bedzie miała mniejsze zuzycie energii??

Tak na oko oba modele z montażem około 55tyś.

Wiesz że za połowę tej ceny możesz mieć najlepszą pompa powietrze woda np. Panasonic T-CAP 9kW

Roczny rachunek na gruntowej dla takie domu jak Twój wyjdzie pewnie około 1400zł a na powietrznej 1750zł!

Różnicy masz w rachunku 350zł, a w koszcie montażu lekko licząc 27tyś zł tańsza będzie powietrzna,.

Wiesze biorąc pod wzgląd finanse zakup takiej gruntówki jest kompletnie bezsensowny :-)

Nie chodzi o kase .. chce wybrac tylko lepszy model , wycene juz mam odwierty pompa z połozeniem podłogi i uruchomienie 60tys zł przy gruntowej z odwiertem pionowym stabilnej niz przy powietrznej..

Jak bierzesz powietrzną Panasonic T-CAP to problem stabilości odpada, bo w tej pompie tak jak w gruntówce moc jest stała, czyli 9kW przy -20st.C i przy +7st.C

T-CAPy wydajności -20stC .jpg

Troche teraz poczytałem.. i faktycznie powietrzna Panasonic T-CAP parametry ma bdb ale czy przy moim domu energooszczednym 150m2 uzytkowej + Woda Uzytkowa za cały rok powietrzna zuzyje tylko 1750zł ? watpie ..

tutaj masz odczyty z takiej pompy z domem o dobrej izolacji za kilka ostatnich miesięcy, bo niedawno klient zamontował ten monitoring:

http://pvmonitor.pl/user_pc.php?idinst=10238

koszt prądu w G12w to około 32gr w taniej, a w drogiej 71gr. pompa w domu energooszczędnym może działać praktycznie 85% w taniej.

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

Troche teraz poczytałem.. i faktycznie powietrzna Panasonic T-CAP parametry ma bdb ale czy przy moim domu energooszczednym 150m2 uzytkowej + Woda Uzytkowa za cały rok powietrzna zuzyje tylko 1750zł ? watpie ..

jeśli to faktycznie dom energooszczędny to bez problemu. skoro budujesz dom energooszczędny, to pewnie przewidujesz jakieś konkretne liczby jeśli chodzi o zużycie energii na CO i CWU?

tutaj masz odczyty z takiej pompy z domem o dobrej izolacji za kilka ostatnich miesięcy, bo niedawno klient zamontował ten monitoring:

http://pvmonitor.pl/user_pc.php?idinst=10238

koszt prądu w G12w to około 32gr w taniej, a w drogiej 71gr. pompa w domu energooszczędnym może działać praktycznie 85% w taniej.

tutaj jeszcze pompa LG 9kW najtańsza ale bez stałej wydajności

http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=10108

rocznie z tym domem zużyła prądu za 1828zł dom 128m2 dobra izolacja 4 osoby a temp w domu 23,5st.C

Zawsze myslałem ze gruntowe sa najlepsze ... i rachunki beda nizsze niz w powietrznych , watpie aby roznica pomiedzy gruntowa a powietrzna wynosiła w cenie za cały rok tylko 350zł

przecież to zależy od domu. w domu o zapotrzebowaniu 20 tys. kWh zaoszczędzisz przy gruntowej 1666 kWh (zakładam COP gruntowej 4, powietrznej 3). w domu o zapotrzebowaniu 5 tys. kWh zaoszczędzisz 416 kWh.

Liczyłem ze jak zakupie pompe ciepła NIBE F1255 za 35tys zł Lub Danfosa DHP-H Varius Pro+ za 40tys zł to za cały rok CO i CWU zmieszcze sie w cenie 2500zł

ja bez pompy ciepła z kotłem elektrycznym za cały rok mieszczę się w 1300 zł (CO+CWU). jeśli liczysz taryfę G11, to taki rachunek o jakim piszesz oznacza 2500/0,5*4 = 20 tys. kWh. to żaden dom energooszczędny

Pan tak samo sadzi ze powietrzna Panasonic T-CAP 9kW bedzie lepsza od NIBE F1255 i DHP-H Varius Pro+ ??

ja radzę, żeby policzyć ile konkretnie dom potrzebuje energii. potem można świadomie podjąć decyzję. ale jeśli dom jest uczciwie budowany wg obecnych norm (albo lepiej), to pompa gruntowa nie ma żadnego sensu. chyba, że jakaś polska - znacznie tańsza i prostsza, tania w serwisowaniu

dziekuje za odp .. dom mam zaprojektowany jako energooszczedny wszedzie bedzie podłogowka ,mam ocieplony fundament styropian 20cm sciany 20cm grafit podłoga 20cm i dach wełna 35cm + rekuperacja z GWC

czyli bez sensu ładować grube pieniądze w gruntówkę. nawet gdybyś miał rachunki wyższe o 500 zł - to pewnie 30 lat zwrotu gruntówki.

U mnie za 365 dni wyszło 1650zl. Jeśli nie wierzysz możesz przyjechać, mam dwa liczniki (w sumie 3 ale ten trzeci pokazuje cały czas zero - licznik od grzałki).

Słabo czytałeś. Dużo jeszcze przed tobą...

Skąd jesteś?