Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIBE F1255 czy DHP-H Varius Pro+ ??

areczekk83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziekuje za odp .. dom mam zaprojektowany jako energooszczedny wszedzie bedzie podłogowka ,mam ocieplony fundament styropian 20cm sciany 20cm grafit podłoga 20cm i dach wełna 35cm + rekuperacja z GWC

Jeśli do tego dorzucisz ściany z silikatow, wylewkę betonowa 8-9cm to na spokojnie zmieścisz się w grzaniu w taniej taryfie. A o rachunki poniżej 2000zl na powietrznej w skali ROKU nie musisz się martwić

ja montuję akurat tego samego modelu jakieś 50sztuk rocznie to naprawdę bardzo dobre urządzenie, i jedno z popularniejszych tu na forum.

możesz podejrzeć mapę moich instalacji na mojej mapie:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=52.22945698946972%2C18.869044312705228&z=7&mid=1YDpytBGTMjRddOiSvdpv-aKTY98

Wiadomo kazdy bedzie chwalił swoje i zachecał do swojego... wszystko musze przeanalizowac i poczytac o tej pompie moze i faktycznie nie warto inwestowac w gruntowke przy tak ocieplonym domu... tylko zeby ta powietrzna sie sprawdziła i rachunki za CO i CWU były tak jak pan napisał to by było super ,nawet jak bym sie zmiescił za cały rok w 3 tys zł to tak samo bbedzie dobrze ..

Tak sobie teraz kalkuluje ze zakup tej pompy Panasonic T-CAP 9kW to nie wszystko bo trzeba zakupic jeszcze zasobnim do wody uzytkowej jakis bufor wszystko podłaczyc miejsca w kotłowni zajmie .. i pewno koło 50tys zł wyjdzie.. a w kwocie 60tys mam wszystko z polozeniem i wylewka podłogi bez zadnych buforow 1000/2000litrow bo te modele gruntowe NIBE F1255 i DHP-H Varius Pro+ tego nie potrzebuja a zasobnik wody uzytkowej maja wbudowany. Edytowane przez areczekk83

Tak sobie teraz kalkuluje ze zakup tej pompy Panasonic T-CAP 9kW to nie wszystko bo trzeba zakupic jeszcze zasobnim do wody uzytkowej jakis bufor wszystko podłaczyc miejsca w kotłowni zajmie .. i pewno koło 50tys zł wyjdzie.. a w kwocie 60tys mam wszystko z polozeniem i wylewka podłogi bez zadnych buforow 1000/2000litrow bo te modele gruntowe NIBE F1255 i DHP-H Varius Pro+ tego nie potrzebuja a zasobnik wody uzytkowej maja wbudowany.

dalej za drogo

szukaj tańszej oferty

jak rozumiem jestes na etapie budowania

wyślij zapytanie do większej ilości firm

odwiedź kogoś kto ma pc pw i kogos kto ma pc z odwietami

popytaj, pomyśl, policz

ja na początku odwiedziłem osoby z pc pw i dzięki temu wiedziałem ze nie chcę pw

zdecydowałem się na pc z inną wersją DZ

najpierw miała być z poziomym DZ, ale okazało się że mam za małą działkę :p chyba że PC z bezpośrednim parowaniem, te potrzebują mniejszego dolnego źródła, takie by weszło :p

cena jednak w okolicach 50k u mnie było, zacząłem szukać czegoś tańszego

tak więc zastanawiałem się nad koszami (wycena za całość około 47k miałem), potem zdecydowałem się na płot energetyczny :p wycena na całość 40-45k

skończyło się na odwiertach, bo dostałem ofertę w cenie płotu :p

przy robocie palcem nie kiwnąłem, jedynie przy podłogówce rozłożyłem styropian :)

wyceny z PW i podłogówką miałem na poziomie 36-55 k, więc różnice w najlepszym razie 7-8k

w najgorszym miałbym pcpw droższe od odwiertów

Tak sobie teraz kalkuluje ze zakup tej pompy Panasonic T-CAP 9kW to nie wszystko bo trzeba zakupic jeszcze zasobnim do wody uzytkowej jakis bufor wszystko podłaczyc miejsca w kotłowni zajmie .. i pewno koło 50tys zł wyjdzie.. a w kwocie 60tys mam wszystko z polozeniem i wylewka podłogi bez zadnych buforow 1000/2000litrow bo te modele gruntowe NIBE F1255 i DHP-H Varius Pro+ tego nie potrzebuja a zasobnik wody uzytkowej maja wbudowany.

W cenie 27600zł masz całą kotłownię z montażem, ze zbiornikiem 200/300L na CWU wszystko łącznie 1,5m2 zajmuje i kwota 27600zł to jest cały koszt i na tyle podpisujemy umowę.

Tutaj są dokładne opisy co jest zawarte:

http://cncpompyciepla.pl/promocyjne-zestawy/

No zabcz a ja jak zbierałem oferty to najdroższa to 29 tysi była a najtańsza 22. Za całość.

dalej za drogo

szukaj tańszej oferty

jak rozumiem jestes na etapie budowania

wyślij zapytanie do większej ilości firm

odwiedź kogoś kto ma pc pw i kogos kto ma pc z odwietami

popytaj, pomyśl, policz

ja na początku odwiedziłem osoby z pc pw i dzięki temu wiedziałem ze nie chcę pw

zdecydowałem się na pc z inną wersją DZ

najpierw miała być z poziomym DZ, ale okazało się że mam za małą działkę :p chyba że PC z bezpośrednim parowaniem, te potrzebują mniejszego dolnego źródła, takie by weszło :p

cena jednak w okolicach 50k u mnie było, zacząłem szukać czegoś tańszego

tak więc zastanawiałem się nad koszami (wycena za całość około 47k miałem), potem zdecydowałem się na płot energetyczny :p wycena na całość 40-45k

skończyło się na odwiertach, bo dostałem ofertę w cenie płotu :p

przy robocie palcem nie kiwnąłem, jedynie przy podłogówce rozłożyłem styropian :)

wyceny z PW i podłogówką miałem na poziomie 36-55 k, więc różnice w najlepszym razie 7-8k

w najgorszym miałbym pcpw droższe od odwiertów

Zapłaciłes 40-45k ale pewnie pompa była słabszej firmy niz te ktore ja chce NIBE F1255 Lub Danfosa DHP-H Varius Pro+

W cenie 27600zł masz całą kotłownię z montażem, ze zbiornikiem 200/300L na CWU wszystko łącznie 1,5m2 zajmuje i kwota 27600zł to jest cały koszt i na tyle podpisujemy umowę.

Tutaj są dokładne opisy co jest zawarte:

http://cncpompyciepla.pl/promocyjne-zestawy/

Czy takie pompy Pan tak samo montuje ? z wbudowanym zasobnikiem https://budotom.pl/sklep/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-all-in-one-kit%e2%80%91adc09he5-9-kw/

Czy takie pompy Pan tak samo montuje ? z wbudowanym zasobnikiem https://budotom.pl/sklep/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-all-in-one-kit%e2%80%91adc09he5-9-kw/

tak też montuję, tutaj coś podobnego tyle że na mitsubishi.

https://www.facebook.com/CNCPompyCiepla/posts/1624080314343328

To rozwiązanie jest dobre jak ktoś nie ma osobnej kotłowni bo jest ładne, ale taj na prawdę dość drogie w porównaniu ze zwykłym z osobnym zbiornikiem.

około 3-5tyś drożej niż wersja z osobnym zbiornikiem.