okobar 05.02.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Zapłaciłes 40-45k ale pewnie pompa była słabszej firmy niz te ktore ja chce NIBE F1255 Lub Danfosa DHP-H Varius Pro+ nie ma czegoś takiego jak "słabsza firma"... no może jakieś chińskie wazne co jest w środku, a nie plakietka mam SmartHeata, firma zarejestrowana w Niemczech, znana na tamtym rynku bebechy pewnie takie same jak Nibe czy Danfos nie widzę sensu płacić znacznie więcej za to samo tylko z innym znaczkiem no i weź pod uwagę że ja zapłaciłem tyle ZA WSZYSTKO odwierty, kotłownia z PC, podłogówka wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 05.02.2018 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 nie ma czegoś takiego jak "słabsza firma"... no może jakieś chińskie wazne co jest w środku, a nie plakietka mam SmartHeata, firma zarejestrowana w Niemczech, znana na tamtym rynku bebechy pewnie takie same jak Nibe czy Danfos nie widzę sensu płacić znacznie więcej za to samo tylko z innym znaczkiem no i weź pod uwagę że ja zapłaciłem tyle ZA WSZYSTKO odwierty, kotłownia z PC, podłogówka wszystko czy jak bys miał zakładac drugi raz to wybral bys to samo? czy moze bys sie pokusił na powietrzna Panasonic T-CAP 9kW ze sprawnoscia nawet przy -28 wszystko z roobocizna 30k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 05.02.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 czy jak bys miał zakładac drugi raz to wybral bys to samo? czy moze bys sie pokusił na powietrzna Panasonic T-CAP 9kW ze sprawnoscia nawet przy -28 wszystko z roobocizna 30k wystarczająco wiele odwiedziłem osób mających powietrzne... nie chciałem więc powietrznych gdybym patrzył tylko na pieniądze za inwestycję - to pewnie powietrzną bym wziął - ale musiałbym się z żoną rozwieść, a ona nie chce a te 30k co podajesz, to z podłogówką czy bez? bo jeśli bez, to dolicz 10k podłogówki i masz 40k to ledwo 4k mniej niż ja zapłaciłem za wszystko nie przeczę że powietrzna jest tańsza w zakupie i instalacji ale z premedytacją człowiek na coś się decyduje... odwiedź kilku posiadaczy, posłuchaj, porozmawiaj w cztery oczy przeanalizuj swój projekt - miejsce potencjalnego umieszczenia jednostki zewnętrznej i wewnętrznej (głównie zewnętrznej) pomyśl o pieniądzach i weź to, co tobie pasuje chcesz nibe? kup nibe chcesz panasa - weź panasa ale najpierw odwiedź właścicieli takich pomp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 05.02.2018 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 tak też montuję, tutaj coś podobnego tyle że na mitsubishi. https://www.facebook.com/CNCPompyCiepla/posts/1624080314343328 To rozwiązanie jest dobre jak ktoś nie ma osobnej kotłowni bo jest ładne, ale taj na prawdę dość drogie w porównaniu ze zwykłym z osobnym zbiornikiem. około 3-5tyś drożej niż wersja z osobnym zbiornikiem. Czy 9kw pompy wystarczy na CO i CWU do domu 150m2 uzytkowej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.02.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Czy 9kw pompy wystarczy na CO i CWU do domu 150m2 uzytkowej?? zależy od domu. ale z tego co pisałeś, to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 05.02.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 wystarczająco wiele odwiedziłem osób mających powietrzne... nie chciałem więc powietrznych ... Jeśli nie jest to jakaś wielka tajemnica to co takiego strasznego mówili?. Poważnie pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.02.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Jeśli przyłożysz się do izolacji to o rachunki nie będziesz musiał się obawiać. Czy to będzie gruntowa czy powietrzna czy ekogroszek czy pellet.Co może denerwować jeśli chodzi o powietrzną? Pewnie hałas. Jeśli ustawiłbym agregat zewnętrzny tuz przy oknie sypialni to nie ma co ukrywać ze tego nie słychać. Ja jej nie słyszę. Podajesz kwotę 30 tysi. To coś dużo jak na panasonica. Moim zdaniem max to 27-28tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 06.02.2018 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Czytałem gdzieś na forum ze minusem pomp powietrznych jest to, ze nie można ustawić wysokiej temperatury do wody użytkowej czy to prawda? jak jest w Pana przypadku? jaką temperature maksymalną dla wody użytkowej może Pan ustawić u siebie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZOGHUL 06.02.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Czytałem gdzieś na forum ze minusem pomp powietrznych jest to, ze nie można ustawić wysokiej temperatury do wody użytkowej czy to prawda? jak jest w Pana przypadku? jaką temperature maksymalną dla wody użytkowej może Pan ustawić u siebie?? Ja mam ustawione 50st Celsjusza i na koniec procesu podgrzewania czasami dochodzi do 52st. Inna sprawa to sam Danfoss. Jeśli wyślesz zapytanie do Danfossa to nie otrzymasz żadnej odpowiedzi. Wysyłałem zapytania zarówno do nich bezpośrednio jak i tu na forum, niestety pozostały bez odpowiedzi. A szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 06.02.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Jeśli nie jest to jakaś wielka tajemnica to co takiego strasznego mówili?. Poważnie pytam. mówili różnie większość byla zadowolona, były przypadki że marudzili, że ekipa kiepskawa, że nie dogrzewa (myślę że wszystko zależy od dobranej mocy i wykonania), że hałasuje, że brzydko wygląda i takie tam mnie bardziej interesowało to co sam zauważę odrzucił mnie hałas w przypadku kilku pomp (kilka przypadków rzeczywiście było ciche), zajmowanie miejsca na działce przy domie (nie pasowało mi do projektu, musiałbym ustawić jednostkę zewnętrzną prawie pod oknami salonu) no i zmarzlina przy niej w ostrej zimie a hałas nawet nie w domu, lecz na posesji u jednej osoby byłem kilkukrotnie, raz kiedy temperatura na zewnatrz wynosiła -12 stopni, niby nie tak dużo, a na posesji pc wyło głośno a tymczasem w domu nic nie było słychać co jednka mi też przeszkadzało, na wsi mieszkam wyć nikomu nie zamierzam (poza koszeniem trawy ) no i cena z podłogówką ceny jakie miałem to od 30-35 do 50 PLN a za glebówki dostawałem od 40 do 120, tez z podłogówką więc róznica cenowa nie była aż taka wielka ok, porównanie "firm" wychodziło, że za cenę słabiej znanej PC z odwiertami czy poziomym albo koszami mam dobrej marki powietrzną ale ja już od dawna wiem, ze "firma" to nie wszystko, szczególnie przy systemie grzewczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts