Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy układ ścian nośnych na moim rysunku jest odpowiedni?

Recommended Posts

Proszę o krytykę mojego pomysłu na projekt (tworzę to przed dyskusją z architektem, a nie chcę do niego iść bez konkretnego pomysłu).

Zastanawiam się jak powinny być rozmieszczone ściany nośne. Aby nie wykosztować się na zbrojeniu stropu, ale żeby też nie narobić tych nośnych za dużo, bo szkoda powierzchni.

1 to długa nośna i nie wiem czy potrzebna, aż tak długa.

2 też nie wiem czy potrzebna.

3 to niby podpora schodów, którą nie wiem czy można tak postawić (pod schodami schowek).

A może w jakimś miejscu tej ściany brakuje, a powinna być...

Chciałbym dom o wymiarach 8x13m z Potrothermu, z poddaszem użytkowym, z ogrzewaniem podłogowym na obydwu poziomach. Wysokość parteru 270, poddasze ze ścianką kolankową około 138.

Jak by co, to na tym rysunku jedna kratka to 20x20cm, a więc 5 kratek to 1m...

0ecf4e1696a5.png

https://naforum.zapodaj.net/0ecf4e1696a5.png.html

Edytowane przez enikan

Zastanawiam się jak powinny być rozmieszczone ściany nośne.

- chyba naprawdę nie masz się nad czym zastanawiać :)

- idąc do architekta podstawą jest :

1) - sprecyzowanie swoich potrzeb użytkowych ( może to być np. spis niezbędnych pomieszczeń na kartce A4 z ich krótką charakterystyką )

2) - decyzja o Warunkach Zabudowy lub Wypis i Wyrys z Planu Miejscowego dla działki budowlanej i konkretnego zamierzenia ( tematu projektu )

3) - mapa !!! - co najmniej zasadnicza lub Mapa do celów projektowych

4) - zapewnienia i warunki techniczne podłączenia budynku do sieci

- takie szkice ( pisząc wprost ) są niepotrzebną stratą czasu. Przecież płacisz Architektowi ( i projektantom branżowym ) za prace projektowe spełniające Twoje potrzeby użytkowe i odnoszące się zarówno do Projektu Koncepcyjnego jak również Projektu Budowlanego

Dzięki za odpowiedz - za poświęcony czas.

Ale ja to widzę inaczej. Mam trochę czasu, bo wystąpiłem o warunki zabudowy, wstępnie dogadałem się z geodetą i czekam. Przeglądam projekty już od trzech miesięcy i co ciekawsze przerysowuję do programu i... mebluję. No i po umeblowaniu najczęściej wychodzi masakra, zwłaszcza na poddaszach. Większość jakaś taka "nieustawna". Na internetowych rzutach kondygnacji wszystko wygląda idealnie, a jak powstawiać w te obrazki meble o rzeczywistych proporcjach to beznadzieja. Np. na obrazku spoko, a po przerysowaniu okazuje się, że łóżka w sypialniach wychodzą długie na 170cm, albo sofa w salonie wygląda na czteroosobową, a okazuje się, że zmieści się co najwyżej dwie i to bardzo szczupłe, albo schody ze stopniami 23x20x85cm, albo kabina prysznicowa na 170cm wysoka bo skos... itd.

No i oczywiście rozmawiałem już z architektami (na razie trzema) i odczułem jakąś taką olewczość, automatyczne podejście do klienta. Jestem pewien, że nikt nie będzie się rozczulał nad moim domem. Pasowało by mi nie przekraczać 10tys za projekt indywidualny, a więc wiem, że nikt nie poświęci zbyt wiele czasu, aby sprawdzić czy w wyrysowanych ścianach da się jakoś fajnie urządzić pokoje.

Stąd ten pomysł (albo raczej czyjaś rada) na to, aby najpierw konkretnie przygotować jakiś pomysł i dopiero po tym do architekta.

A więc proszę o radę, ale skierowana raczej do osób które znają się na murowaniu.

Czy taki podział parteru ma sens?

Edytowane przez enikan

- poczytaj troszeczkę o stropach, np tu :

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,stropy_w_budownictwie_mieszkaniowym,7398

lub gdzie indziej - obojętnie, abyś miał wiedzę podstawową dot. choćby typu / rozpiętości / grubości / podparć stropu.

- może zamiast usilnie wprowadzanej wewnętrznej ściany nośnej wystarczy belka i 1 ( słownie jeden słup ) podtrzymujący ją ( ? ) lub brak i ściany i słupa przy odpowiednim doborze stropu ... ale OK - o stropach nie będę się wypowiadał :no: skoro pozostawiłeś temat " osobom które znają się na murowaniu " ( choć to temat dla projektanta konstrukcji ! )

co do mebelków i ich ustawności, pamiętam, że były takie praktyki ( niestety ) wrysowywania mniejszych mebli w pomieszczenia katalogowców - gotowców, co dawało dobry marketingowy efekt przestronności pomieszczeń na rzutach, ale trudno mi powiedzieć, czy dalej jest to praktykowane ( ? ) - nie sądzę, a jeśli to na pewno nie jest to etyczne w stosunku do kupującego, ale fajnie, że jesteś w stanie to wychwycić ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Po raz kolejny dziękuję. Aha, "projektant konstrukcji"... zapamiętam...

Przeczytałem ten artykuł. Zastanawiam się teraz co to znaczy "rozpiętość". Bo w przypadku żelbetonowego monolitycznego (taki chciałem dotychczas, ale zastanawiam się nad Teriva) pisze, że rozpiętość do około 5m przy podwójnym kratowaniu.

Czy to znaczy, że te 5 metrów to w obydwu kierunkach? Na długość i na szerokość? Czyli maks 5 na 5m?

Bo jeżeli w obydwu, to zdaje się, że brakuje mi w moim rysunku około czterech ścian nośnych (ewentualnie słupów). A jeżeli wystarczy, że w jednym kierunku maksymalnie 5 m, to wystarczy mi ta nośna co ją oznaczyłem jako "1"...

Dom ma 8m szerokości. Czy nie wystarczy przedzielić go ścianą nośną w mniej więcej połowie, w przypadku płyty żelbetonowej monolitycznej?

Edytowane przez enikan

Czyli jest szansa na to, że coś będzie z tego mojego rysunku...

Pomyślę nad nim jeszcze trochę i pójdę z tym do architekta.

Rozumiem, że musi to ktoś wykształcony poprzeliczać... miałem tylko nadzieję, że przy tak wąskim domku uda się coś określić bez obliczeń...

Dzięki!

- czy dom mały, czy duży, czy strop monolityczny żelbetowy, czy inny ... i tak należy go przeliczyć

- na dzień dzisiejszy naprawdę nie myśl o ścianach nośnych. Dom nie projektuje się pod długości belek stropowych czy grubość stropu, tylko dla jego wartości użytkowych i estetycznych ( pisząc w bardzo dużym skrócie ).

Dziękuje Wam koledzy. Chyba tylko takie wyjście mi pozostaje jak radzicie.

Po kilku tygodniach rysowania na pewno jakoś przygotowałem się do rozmowy o "projekcie koncepcyjnym"... ale samemu dalej ani rusz.

Tylko, że nadal nie pojmuje co znaczy określenie "wymiary osiowe" (chyba przegapiłem jakąś lekcję w podstawówce), czym to się różni od "wymiary wewnętrzne"? Mogli byście mnie oświecić?

Każda ściana nośna ma pośrodku wrysowaną oś, po to aby móc wymiarować odległości, jak masz ścianę z pustaka grubości 24 cm to oś wypada w połowie czyli licząc od wewnątrz/zewnątrz 12 cm. Ocieplenia się nie bierze pod uwagę, tylko warstwę konstrukcyjną. Ścianki działowe nie mają osi, dlatego liczy się wymiary wewnętrzne czyli od ściany do ściany. Udaj się do architekta, on rozwieje wszelkie wątpliwości. Powodzenia :-)

• 1 year później...