Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno, ciepły montaż, lico, parapet z cegły

Recommended Posts

Witam,

Proszę o informację czy da się zamontować okno lico w tzw. ciepłym montażu i parapet z cegły? Chciałbym zamontować ciepły parapet dedykowany do profilu Veka i równocześnie parapet z cegły.

Mam jeszcze jedno pytanie czy jest duża różnica w oszczędności na ogrzewaniu przy montażu w warstwie ocieplenia? Jak podliczyłem całość montażu właśnie w warstwie ocieplenia to wychodzi bardzo duża suma. Czy jest to warte ceny? Ja na razie jestem nastawiony na ciepły montaż na lico z murem plus roleta

• 2 weeks później...
Tak

Zamawia się ciepły parapet bez zewnętrznej kształtki

Od podparcia okna do wewnątrz

Bądź po prostu zewnętrzna czesc się odcina

Ok, dziękuje za odpowiedź. Proszę jeszcze o informację w którym miejscu układa się cegłę? na równo z profilem czy chociaż milimetr trzeba się wsunąć i uszczelnić sylikonem?

Na chłopski rozum - trzeba się wsunąć by kapało na cegłę a nie pod.

I nie milimetr - a chociaż 2-3 by fuga uszczelnienia była odpowiednio mocna. No i druga rzecz - by profil pracując nie zdzierał okleiny o cegłę..

Wsunac pod cegłę tyle ile się da najpierw odpowiednio podcinajac cegłę. Wsunac aż oprze się o listwe podparapetowa

Między cegłą a profilem zostawić że 2 mm luzu by dokładnie to uszczelnić - najlepiej uszczelniaczem budowlanym badz dekarskim - są to materiały trwałe plastyczne nie odspajajace sie od podloza jak to maja w zwyczaju wszelkiej maści silikony nagminnie używane

Jest to zabawa

Przemyśl inne rozwiązanie.

Zamow normalny ciepły parapet.

Zamiast cegieł użyj imitacji cegieł w postaci kształtek elewacyjnych. Użyj do tego kształtek naroznych

Będzie wyglądać jak byś zrobił to prawdziwa pełną cegłą a wykonawczo nie będziesz miał tylu problemów co z całą cegłą

Trzeba to tylko sobie dokladnie wymierzyć i rozrysowac i zamówić o odpowiednim kształcie ciepły parapet.

Są firmy wykonujące ciepłe parapety w kształcie i wymiarach jakie zamówisz i dopłatą nie jest wcale zwalajaca z nog

Dziękuje za odpowiedź. Zapytam jeszcze o jedną rzecz, jeśli jednak się zdecyduje tak jak pisałem na początku na pełną cegłę i podsunę ją pod listwę podparapetową(uwzględniając rady "jareko "), to i tak prawie całość ciężaru parapetu(cegły) będzie spoczywać na ociepleniu, czy styropian to utrzyma?

Matematyka

Policz ciężar cegieł

Policz powierzchnię

Wylicz kg/cm2

I przestań się martwić z jednym zastrzeżeniem.

Styro przed montażem parapetow potraktuj siatka i klejem jak normalnie robi się ocieplenie

Dziękuje za odpowiedź.

Jeszcze dopytam od dwie rzeczy:

1.Jeśli wymienię teraz okna a będę musiał osunąć elewację na późniejszy okres to jak najlepiej zabezpieczyć taśmy?(raczej rolety będą też później montowane)

2.Czy od wewnątrz po przyklejeniu taśmy mogę na nią bezpośrednio dać tynk?

1.Jeśli wymienię teraz okna a będę musiał osunąć elewację na późniejszy okres to jak najlepiej zabezpieczyć taśmy?(raczej rolety będą też później montowane)

2.Czy od wewnątrz po przyklejeniu taśmy mogę na nią bezpośrednio dać tynk?

1 - wystarczy zabezpieczyć przed UV a to może Ci załatwić choćby farba elewacyjna, może też być zaciągnięcie klejem do ocieplenia

2 - możesz