bartek70 03.02.2018 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Witam, Proszę o informację czy da się zamontować okno lico w tzw. ciepłym montażu i parapet z cegły? Chciałbym zamontować ciepły parapet dedykowany do profilu Veka i równocześnie parapet z cegły. Mam jeszcze jedno pytanie czy jest duża różnica w oszczędności na ogrzewaniu przy montażu w warstwie ocieplenia? Jak podliczyłem całość montażu właśnie w warstwie ocieplenia to wychodzi bardzo duża suma. Czy jest to warte ceny? Ja na razie jestem nastawiony na ciepły montaż na lico z murem plus roleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.02.2018 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Tak Zamawia się ciepły parapet bez zewnętrznej kształtkiOd podparcia okna do wewnątrzBądź po prostu zewnętrzna czesc się odcina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 14.02.2018 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Tak Zamawia się ciepły parapet bez zewnętrznej kształtki Od podparcia okna do wewnątrz Bądź po prostu zewnętrzna czesc się odcina Ok, dziękuje za odpowiedź. Proszę jeszcze o informację w którym miejscu układa się cegłę? na równo z profilem czy chociaż milimetr trzeba się wsunąć i uszczelnić sylikonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.02.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Na chłopski rozum - trzeba się wsunąć by kapało na cegłę a nie pod. I nie milimetr - a chociaż 2-3 by fuga uszczelnienia była odpowiednio mocna. No i druga rzecz - by profil pracując nie zdzierał okleiny o cegłę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.02.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Wsunac pod cegłę tyle ile się da najpierw odpowiednio podcinajac cegłę. Wsunac aż oprze się o listwe podparapetowaMiędzy cegłą a profilem zostawić że 2 mm luzu by dokładnie to uszczelnić - najlepiej uszczelniaczem budowlanym badz dekarskim - są to materiały trwałe plastyczne nie odspajajace sie od podloza jak to maja w zwyczaju wszelkiej maści silikony nagminnie używaneJest to zabawaPrzemyśl inne rozwiązanie.Zamow normalny ciepły parapet.Zamiast cegieł użyj imitacji cegieł w postaci kształtek elewacyjnych. Użyj do tego kształtek naroznych Będzie wyglądać jak byś zrobił to prawdziwa pełną cegłą a wykonawczo nie będziesz miał tylu problemów co z całą cegłąTrzeba to tylko sobie dokladnie wymierzyć i rozrysowac i zamówić o odpowiednim kształcie ciepły parapet.Są firmy wykonujące ciepłe parapety w kształcie i wymiarach jakie zamówisz i dopłatą nie jest wcale zwalajaca z nog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 14.02.2018 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Dziękuje za odpowiedź. Zapytam jeszcze o jedną rzecz, jeśli jednak się zdecyduje tak jak pisałem na początku na pełną cegłę i podsunę ją pod listwę podparapetową(uwzględniając rady "jareko "), to i tak prawie całość ciężaru parapetu(cegły) będzie spoczywać na ociepleniu, czy styropian to utrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.02.2018 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 MatematykaPolicz ciężar cegiełPolicz powierzchnięWylicz kg/cm2I przestań się martwić z jednym zastrzeżeniem.Styro przed montażem parapetow potraktuj siatka i klejem jak normalnie robi się ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 16.02.2018 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Matematyka Policz ciężar cegieł Policz powierzchnię Wylicz kg/cm2 I przestań się martwić z jednym zastrzeżeniem. Styro przed montażem parapetow potraktuj siatka i klejem jak normalnie robi się ocieplenie Dziękuje za odpowiedź. Jeszcze dopytam od dwie rzeczy: 1.Jeśli wymienię teraz okna a będę musiał osunąć elewację na późniejszy okres to jak najlepiej zabezpieczyć taśmy?(raczej rolety będą też później montowane) 2.Czy od wewnątrz po przyklejeniu taśmy mogę na nią bezpośrednio dać tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 19.02.2018 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 19.02.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 1.Jeśli wymienię teraz okna a będę musiał osunąć elewację na późniejszy okres to jak najlepiej zabezpieczyć taśmy?(raczej rolety będą też później montowane) 2.Czy od wewnątrz po przyklejeniu taśmy mogę na nią bezpośrednio dać tynk? 1 - wystarczy zabezpieczyć przed UV a to może Ci załatwić choćby farba elewacyjna, może też być zaciągnięcie klejem do ocieplenia 2 - możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts